Yükleniyor...

Beslenme programı kişiye özgüdür

25 Ocak 2024

Dyt. Atilla Beslenme ve Diyet Merkezi’ni geçtiğimiz yaz aylarında hizmete açan Dyt. Atilla Bilecik, beslenme programlarının kişiye özel ve sürdürülebilir olmasına dikkat çekti, doğru diyetin nasıl olması gerektiğini detaylarıyla Cemiyet’e anlattı.

Kişiyi aç bırakacak, zorlanacağı diyetler yerine, bol öğünlü, kişiye özel ve en önemlisi sürdürülebilir beslenme planlarını savunduğunu belirten Dyt. Atilla Bilecik, sağlıklı beslenmenin yaşam tarzı haline getirilmesi gerektiğini vurguladı.

 

BESLENMENİN OLDUĞU HER ALANDA HİZMET VERİYORUM

 

Kendi adını taşıyan merkezinde sunduğu hizmetler hakkında bilgi veren Dyt. Atilla Bilecik, “Bir diyetisyen olarak beslenmenin olduğu her alanda hizmet veriyorum, bunlar kısaca hastalıklarda beslenme, sağlıklı beslenme, sporcu beslenmesi, hamilelik beslenmesi olarak açıklanabilir” diye konuştu.

 

ONLINE DİYET İLE DÜNYANIN HER YERİNE ULAŞIYORUZ

 

Online diyetlerin yoğun ilgi gördüğünü ve danışanlarından bu konuda olumlu geri dönüşler aldığını belirten Dyt. Atilla Bilecik, “Zaman’ etkeninin çok önemli olduğu günümüzde hemen hemen her iş kolunda online programlar çok tercih edilmeye başlandı. Biz de bu sayede dünyanın her yerine ulaşabilmeyi başarıyoruz. Online diyet sürecinde en önemli faktörlerden biri de güven. Danışanla aramızda güvenli bir iletişim sağladığımız zaman günümüz teknolojisi sayesinde sonuçlar çok verimli oluyor” dedi.

 

BESLENME PROGRAMI SÜRDÜRÜLEBİLİR OLMALI

 

Çok farklı diyet programları bulunduğuna dikkat çeken Dyt. Atilla Bilecik, “Sizin diyetisyen olarak savunduğunuz bir ekol var mı?” sorumuzu şöyle yanıtlıyor: “Ben aslında bu konuda biraz klasikçiyim. Kişiyi aç bırakacak, zorlanacağı diyetler yerine, bol öğünlü, kişiye özel ve en önemlisi sürdürülebilir beslenme planlarını savunuyorum. Tıp biliminin babası Hipokrat’ın da tüketilen besinlerin ve yemek yeme davranışının sağlığın sürdürülebilmesindeki önemini vurguladığı “Besinler ilacınız, ilacınız besininiz olsun” sözü ilkelerimin başında gelmektedir.”

 

DİYET PROGRAMI KİŞİYE ÖZEL OLMALI

 

Doğru diyetin nasıl olması gerektiği hakkında bilgi veren Dyt. Atilla Bilecik, kişiye uygun program hazırlarken dikkat ettikleri hususları anlattı: “Öncelikle her beslenme planının kişiye özgü olduğunu söylemeliyim. Danışanımdan aldığım anamnez sonucu, kan tahlili, hastalık durumu, geçmiş diyet öyküsü, genetik faktörler, özel hayat gibi bilgileri öğrendikten sonra kişiye özel beslenme planını hazırlıyorum. Örneğin bir diyabet hikayesi olan danışan ile sporcu bir danışanın diyet programları elbette farklı olmalıdır. Bu arada diyet programını da sadece kilo verme olarak algılamamalıyız. Kilo alma, kilo koruma ve sürdürülebilir sağlıklı beslenme için ayrı programlar uygulanmaktadır.”

 

YAŞAM TARZINA DİKKAT EDİLMELİ

 

Diyetin belli durumlarda sağlıklı bir şekilde kilo vermek için tek başına yeterli olamayabileceğini söyleyen Dyt. Atilla Bilecik, “Bu gibi durumlarda birkaç yaşam tarzı değişikliği yapmak gerekebiliyor. Bir diyetisyen olarak ben de gerekli yönlendirmeleri yapıyorum” diye konuştu.

 

SAĞLIKLI BESLENME PROGRAMI TEK LİSTEYLE SINIRLANDIRILAMAZ

 

Dyt. Atilla Bilecik, sağlıklı beslenme hakkında şunları söyledi: “Sağlıklı beslenmeyi kişinin hayatına, hastalıklarına ve yaşantısına uygun, sürdürülebilir, günlük ihtiyacı olan makro (karbonhidrat, protein, yağ) ve mikro (vitamin, mineral) besin öğelerine sahip program olarak tanımlayabilirim. Her kişinin vücut kompozisyonu, yaşı, cinsiyeti ve sağlık durumu birbirinden farklı olduğundan sağlıklı beslenme programı olarak tanımlanabilecek tek bir liste oluşturmak uygun değildir” dedi.

 

SAĞLIKLI BESLENME KONUSUNDA YETERLİ BİLİNCE SAHİP DEĞİLİZ

 

Toplumun sağlıklı beslenme konusunda yeteri bilince sahip olmadığını anlatan Dyt. Atilla Bilecik, “Türkiye’de yapılan beslenme ve sağlık araştırmalarının sonuçlarına göre birçok beslenme ve sağlık sorununun görüldüğü bilinmektedir. Beslenme, anne karnında başlayan ve yaşamın sonuna kadar devam eden bir ihtiyaç. Besinin satın alımından pişirilmesine kadar her aşamada bilinçli davranmak çok önemli ancak ne yazık ki ülkemiz henüz bu bilince yeterince sahip değil. Bilgiye ulaşma günümüzde çok kolaylaşmış gibi görünse de ‘doğru’ bilgiye ulaşmak çok değerli. Toplumun sağlıklı beslenme konusunda bilinçlendirilmesi için de açıkçası bizlere büyük görevler düşüyor” diye konuştu.

 

DİYETLER DANIŞMANLIK ALMADAN UYGULANMAMALI

 

Dyt. Atilla Bilecik, “Herkes, sosyal medyadan ya da çevresinden duyup öğrendiği her diyeti ve beslenme önerisini uygulayabilir mi?” sorumuzu, “Sosyal medya günümüzde tam bir yanlış bilgi denizi olmuş durumda Öncelikle unvanı diyetisyen olmayan hiç kimseden herhangi bir bilgi alınmaması çok büyük önem arz etmektedir. Biz diyetisyenler sosyal medya hesaplarımızdan bilgilendirici içerikler paylaşıyoruz fakat beslenme durumu kişiden kişiye ve hastalık durumuna göre değiştiği için tam bir danışmanlık almadan hiçbir diyet denenmemelidir” şeklinde yanıtladı.

 

KİLO VERME UZUN VADELİ DÜŞÜNÜLMELİ

 

Beslenme konusunda yapılan yanlışlara da değinen Dyt. Atilla Bilecik, “Beslenme konusunda bence yapılan en büyük yanlış kilo almanın uzun vadede olduğu gibi kilo vermenin de uzun vadede olacağı bilincinde olunmaması. Dolayısıyla beslenme ilkelerinden uzak, sürdürülebilir olmayan şok diyetlerde umut aramak ve vücudu ağırlık döngüsüne sokarak müdahale edilmesi ve sonuç olarak da daha zor durumlara gelinmesi” dedi.

 

DANIŞANLARIMA FARKINDALIK KAZANDIRIYORUM

 

Danışanlarına kazandırdığı önemli beslenme alışkanlıklarından da bahseden Dyt. Atilla Bilecik, “Ben danışanlarıma farkındalık kazandırıyorum. Danışmanlık almaya başladıkları andan itibaren öğünlerine olan bakış açıları değişerek çok verimli bir ilerleyiş kaydediyoruz. Artık sağlıklı olan gıdaları ve sağlıklı olan beslenme şekillerine kendi bilinçleri ile yöneliyorlar” diye konuştu.

 

Dyt. Atilla Bilecik kimdir?

1997 İstanbul doğumluyum. 2019 yılında Nişantaşı Üniversitesi Aşçılık Bölümü’nden mezun olduktan sonra eğitim hayatıma İstanbul Okan Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nde devam ettim. Yani aşçı bir diyetisyenim. Bu iki mesleği birleştirmemdeki amaç, danışanlarıma sağlıklı beslenme konusunda tavsiyeler verirken sağlıklı bir yemeğin de nasıl pişirilmesi gerektiği hakkında da bilgi paylaşımlarında bulunarak onların işlerini kolaylaştırmak.

2022 yılının Ağustos ayında doğup büyüdüğüm İstanbul’dan ayrılıp Gaziantep’e yerleştim ve bundan sonra da hayatıma bu güzel şehirde devam etmeyi planlıyorum. Üniversite eğitimim bittikten sonra da kongre ve sertifikalar ile kendimi mesleğimde hep güncel tutuyorum. 2023 yılının yaz aylarında  Dyt. Atilla Beslenme ve Diyet Merkezi’ni açtım, danışanlarıma şu an kendi kliniğimde hizmet veriyorum.

Sosyal Medyada Paylaş
GÜLŞAH SERT
Ekli Görseller