Yükleniyor...

Gastronomi Röportaj

Yemeklerimizin aslını korumalıyız

GAZİANTEP MUTFAĞININ GELECEK NESİLLERE ASLINA UYGUN BİR ŞEKİLDE AKTARILABİLMESİ İÇİN ‘DÖRT MEVSİM GAZİANTEP YEMEKLERİ' ADLI BİR KİTAP ÇIKARAN VE BU KİTAP İLE DÜNYA ÇAPINDA ÖDÜLLER ALAN ÖZDEN ÖZSABUNCUOĞLU, AYNI ZAMANDA GAZİANTEP MUTFAĞININ TANITIMINA YÖNELİK HAZIRLANAN PROJELERE DANIŞMANLIK YAPIYOR, EĞİTİMLER VERİYOR, BİLGİ VE TECRÜBELERİNİ PAYLAŞIYOR.

‘Gaziantep kültürü beni besliyor’

Ünlü şef Ömür Akkor meslek seçimini ailesinden aldığı yemek kültürüne bağlıyor. “Benim için alabileceğim en büyük gastronomi kültürü aile ve Gaziantep” diyen Akkor, “Gaziantep’te doğunca bu işten anlamak zorunda kaldık çünkü başka şansımız yoktu” diyor. Cemiyet Dergisi olarak ünlü şef Akkor’la keyifli bir sohbet gerçekleştirdik.

Gaziantep mutfağı çok özel

Gaziantep’e uzun yıllar önce gelmiştim, kendime çok kızdım şimdi, “Bu kadar zamandır nasıl gelmedim” diye… Üstelik Türkiye’nin belki de gastronomi olarak en önemli kenti Gaziantep. Ama bundan sonra kararlıyım, geleceğim ve tadını çıkararak 4-5 gün kalacağım burada. Hem şehri hem yemekleri daha rahat gezmek ve tatmak istiyorum.

“Gastronomi şehrin ekonomisinde lokomotif oldu”

Gaziantep ekonomisinde gastronomi turizminin önemli bir yeri olduğunu söyleyen ünlü gurme, gezgin ve yemek yazarı Mehmet Yaşin, Gaziantep’in gastronomiyle ilgili yeni atılımlar yapması gerektiğine dikkat çekti.

Yemeklere sevgi katıyor

Birbirinden lezzetli tarifleri ekranda, kitaplarında, gazete yazılarında ve internet sitesinde bizimle paylaşan, güler yüzlü, içten ve bizden biri Sahrap Soysal... Kendisiyle yaptığımız söyleşide Gaziantep’i çok sevdiğini söyleyen Soysal, “Gaziantep gastronomi alanında Türkiye’de tek marka şehir, aynı zamanda dünyada da marka şehir” dedi.

Türkiye’deki en iyi mutfak Gaziantep mutfağıdır

“Mutfak maceram ailemin kadınlarının öğrettikleri ile başladı”... Bu sözler 22 yıllık Antepli şef Yunus Emre Akkor’a ait. Akkor’un kaleme aldığı “Osmanlı Deniz Mutfağı’’ , Yemek kitapları Nobel’i diye de adlandırılan Gourmand Yemek Kitapları Ödülleri’nde Yılın En İyi Balık ve Deniz Ürünleri Yemek Kitabı alanında ödül kazandı. Biz de kendisine mutfağa olan ilgisinin kaynağını ve Osmanlı mutfağının detaylarını sorduk.