Yükleniyor...

Diş hekimliği sanat gibidir

15 Mayıs 2023

DİŞ HEKİMLİĞİNİN SANAT GİBİ İNCELİK VE YARATICILIK GEREKTİRDİĞİNİ İFADE EDEN PROTEZ UZMANI DR. DT. SELİM GÜNSOY, UYGULADIKLARI TEDAVİLERDE SAĞLIK, FONKSİYON VE ESTETİKTEN ASLA ÖDÜN VERMEYECEKLERİNİ İFADE ETTİ.

Gülüş tasarımının son yıllarda sıklıkla tercih edildiğini belirten Dr. Dt. Günsoy, yapılacak gülüş tasarımının yüzün şekliyle, dudaklarla ve gülüş hattıyla uyumlu olmasının yanı sıra kişinin kişiliğini ve enerjisini yansıtabilen karakteristik bir tasarım olması gerektiğini söyledi.

Mesleğinizi nasıl tanımlarsınız?

Diş hekimleri olarak, bir hastanın genel ağız sağlığını sağlamanın yanı sıra gülümsemesini de düzelten veya eksik diş dokusunu taklit eden işlevsel diş restorasyonları uygularız. Bunu yaparken, yüz bölgesi anatomisi ve fizyolojisi hakkındaki bilgilerimizin yanı sıra sanatsal becerilerimizi de kullanırız.

GÜLÜŞ TASARIMI DEMEK SADECE DÜZENLI BEYAZ GÖRÜNEN DÜZGÜN SIRALI DIŞLER OLMAMALIDIR. KIŞIYI BIR BÜTÜN OLARAK DEĞERLENDIRMEK GEREKIR. YAPACAĞIMIZ TASARIM YÜZÜN ŞEKLIYLE, DUDAKLARLA VE GÜLÜŞ HATTIYLA UYUMLU OLMASININ YANI SIRA KIŞININ KIŞILIĞINI VE ENERJISINI YANSITABILEN KARAKTERISTIK BIR TASARIM OLMALIDIR.

Protez uzmanlığı gibi restoratif bölümlerde diş restorasyonları yaratma süreci, tıpkı bir sanatçının resim veya heykel üzerinde çalışması gibi büyük bir hassasiyet ve detaylara hâkimiyet gerektirir. Diş hekimleri, hastanın doğal dişlerinin şekline, boyutuna ve rengine uyacak şekilde porselen veya kompozit reçine gibi malzemeleri dikkatli bir şekilde kullanarak şekillendirirler. Diş hekimliği ve sanat arasındaki ilişki yalnızca diş restorasyonları oluşturmakla ilgili teknik beceriden ibaret değildir. Diş hekimlerinin ayrıca güzellik ve orantıyı analiz edebilecekleri bir gözü olmalı ve hastanın karakteristik yüz özelliklerini tamamlayan bir gülümseme tasarlayabilmelidir. Kişiye özel bir tedavi planı oluştururken hastanın yaşı, cinsiyeti ve kişiliği ile yüz, dudak ve diş etlerinin şekli gibi faktörleri göz önünde bulundururlar. Diş hekimliğinin sanat gibi incelik ve yaratıcılık gerektirir. Diş hekimleri kalıpların dışında düşünebilmeli ve karmaşık diş sorunlarına karşı kişiye özgü çözümler üretebilmelidir.

Güzel bir gülüşe sahip olmak neden bu kadar önemli?

Güzel bir gülümsemenin gelişmiş özgüven, iyi bir sosyal iletişim, daha genç ve çekici bir görünüm dahil olmak üzere sayısız faydası vardır. Ayrıca araştırmalar, sağlıklı ve çekici gülüşlere sahip kişilerin daha güvenilir, zeki ve başarılı olarak algılandığını göstermiştir. Öte yandan farklı bir çalışmada insanların ilk karşılaşmada en çok gülümsemeye dikkat ettiğini ortaya çıkarmıştır.

Gülüş tasarımı son yıllarda neden bu kadar popüler hale geldi?

Gülüş tasarımı, kişisel görünüm ve estetiğe olan odaklanmanın artışı, diş hekimliği teknolojisindeki ilerlemeler ve kozmetik diş tedavileri konusunda artan farkındalık nedeniyle son yıllarda daha çok konuşulur hale geldi. İnsanlar görünüşleri hakkında daha bilinçli hale geldikçe dişlerinin genel görünümlerinde oynadığı rolün de daha fazla farkına varıyorlar. Sosyal medya ve diğer platformlar sayesinde insanlar mükemmel ve estetik gülüşlerin görüntülerine daha fazla maruz kalıyor ve bu da benzer bir gülümsemeye sahip olma isteği yaratıyor. Diş teknolojisindeki gelişmeler, diş hekimlerinin bir kişinin dişlerinin görünümünü iyileştirebilecek birçok tedavi alternatifi sunmasını kolaylaştırmıştır. Örneğin diş beyazlatma ve porselen uygulamaları ve şeffaf plaklar için yeni malzemeler ve teknikler, bu tedavileri daha hızlı ve daha az invaziv hale getirdi. Kişisel sağlık ve bakıma artan ilgiyle birlikte daha fazla insan genel görünümlerini ve özgüvenlerini geliştiren tedaviler uygulatıyor. Günümüzde artık gülüş tasarımı, öz bakım rutininin bir parçası olmuştur ve bu durum da kişinin özgüveninde pozitif yönde bir değişim sağlamaktadır.

İlk defa gördüğünüz birinde en çok neye dikkat edersiniz?

Hastaların bütünüyle değerlendirilmesi gerektiğine inanıyorum. Çoğunlukla tek tek detaylara bakılıyor. Bence olması gereken ve önemli olan, kişinin enerjisi ve yüzüyle ifade etmek istedikleridir. Yapacağımız güzel bir gülüş tasarımı da bunun bir parçası olmalı.

İdeal bir gülüşü tasarlamak için hastalarınızla nasıl çalışıyorsunuz?

Bir hastanın ideal gülüşünü tasarlamanın ilk adımı beklentilerini ve endişelerini dinlemektir. Daha sonra ayrıntılı veri toplayarak, fotoğraf ve röntgen çekmek de dahil olmak üzere dişlerini ve yüz yapılarını kapsamlı bir şekilde inceleriz. Bu bilgileri kullanarak diş beyazlatma, implant, ortodonti ve protez gibi prosedürlerin bir kombinasyonunu içerebilen özelleştirilmiş bir tedavi planı oluşturabiliriz. Gülüş tasarımı demek sadece düzenli beyaz görünen düzgün sıralı dişler olmamalıdır. Kişiyi bir bütün olarak değerlendirmek gerekir. Yapacağımız tasarım yüzün şekliyle, dudaklarla ve gülüş hattıyla uyumlu olmasının yanı ayrıntılı veri toplayarak, fotoğraf ve röntgen çekmek de dahil olmak üzere dişlerini ve yüz yapılarını kapsamlı bir şekilde inceleriz. Bu bilgileri kullanarak diş beyazlatma, implant, ortodonti ve protez gibi prosedürlerin bir kombinasyonunu içerebilen özelleştirilmiş bir tedavi planı oluşturabiliriz. Gülüş tasarımı demek sadece düzenli beyaz görünen düzgün sıralı dişler olmamalıdır. Kişiyi bir bütün olarak değerlendirmek gerekir. Yapacağımız tasarım yüzün şekliyle, dudaklarla ve gülüş hattıyla uyumlu olmasının yanı sıra kişinin kişiliğini ve enerjisini yansıtabilen karakteristik bir tasarım olmalıdır. Diş hekimleri bir tedavi planı oluşturma uzmanlığına sahip olsa da sonuçta asıl hedef hastanın gülümsemesidir ve bu yüzden nasıl göründüğü konusunda söz sahibi olmalılardır. Nihai sonucun sadece güzel görünmekle kalmayıp aynı zamanda rahat ve doğal hissettiren bir gülümseme olmasını sağlamaya çalışıyoruz. 

Yeni dental teknoloji ve tekniklerle nasıl güncel kalıyorsunuz?

Sürekli eğitim benim için en önemli önceliklerden biridir. En son dental teknoloji ve tekniklerle güncel kalmak için düzenli olarak yurt içi yurt dışı seminerlere, konferanslara ve çalıştaylara katılıyorum. Ayrıca uluslararası yayın ve makaleleri takip edip meslektaşlarımla çalışma grupları oluşturuyoruz. Teknoloji o kadar hızlı ilerliyor ki bu gelişmelerden geri kalmamak için durup beklemeye zamanımız yok. Bu yeni teknikleri klinik uygulamalarınıza adapte etmek de bir o kadar önemli tabii. Mesela son zamanlarda popüler hale gelen dijital tarayıcı ve kazıyıcılar bizlerin daha ideal tedavilere çok daha hızlı ulaşmamıza olanak tanıdı. Hastalara tedavi öncesinde dişlerinin son halini simülasyon şeklinde gösterebiliyoruz. İmplant tedavisi öncesi aldığımız 3 boyutlu görüntüler ve yaptığımız planlamalar, dişleri çektiğimiz an implantları yerleştirmeye, hatta bir kaç saat içinde hastanın geçici dişlerine kavuşmasına olanak tanıyor.

Sizce dişlerde tıbbi açıdan bir sorun yokken sadece estetik amaçlı müdahalelerde bulunmak doğru bir yaklaşım mı? Siz yapar mısınız?

Bir tedaviden bahsederken bütünsel olarak yaklaşmalıyız, hastanın fiziksel olduğu kadar ruhsal durumu da çok önemli. Bazı hastalar dişlerinin görüntüsünden dolayı ciddi anlamda özgüven eksikliği yaşıyor ve bu durum sosyal hayatlarını doğrudan etkiliyor hatta bazıları kendini dış dünyaya kapatıyor. Dişlerinin görüntüsünden mutlu olmayan insanlar ağzını kapatarak güler ve fotoğraflarda gülümserken dişlerini saklarlar. Uygulayacağımız tedavi sonrası asla ödün vermeyeceğimiz 3 şey sağlık, fonksiyon ve estetiktir. Yeni gelişen teknolojilerle birlikte hiçbir sağlık problemi olmayan dişlerdeki problemleri bazen hiç kesmeye gerek duymadan bazen de yüzeysel aşındırmalarla takma tırnak gibi yapıştırılan çok ince porselenlerle veya şeffaf plaklar kullanarak çözebiliyoruz. 

Zor hastalarla veya durumlarla nasıl başa çıkıyorsunuz?

Deneyimlerime göre zor hastalarla veya durumlarla başa çıkmanın anahtarı sakin, şefkatli ve profesyonel bakış açısıyla yaklaşmaktır. Hastaların endişelerini dinlemek için zaman ayırmak ve çözüm bulmak için onlarla birlikte çalışmak çok önemli. Kompleks vakalarda multidisipliner yaklaşım çok önemlidir. Bu tip durumlarda tedavi sürecine, uzmanlık alanlarına göre ekibimizin diğer üyelerini de dahil ediyor böylelikle tedavinin hastamıza daha özel bakım sağlayabilecek uzman hekimler tarafından uygulanmasını sağlıyoruz. Bizleri, her biri çaldığı enstrümanda uzman bir orkestra gibi düşünebilirsiniz. Birlikte yakalanan uyum ve birliktelikle yüksek tedavi kalitesi ve dolayısıyla sonuçları çok daha güzel işler çıkartılabiliyor.

GÜZEL BIR GÜLÜMSEMENIN GELIŞMIŞ ÖZGÜVEN, IYI BIR SOSYAL ILETIŞIM, DAHA GENÇ VE ÇEKICI BIR GÖRÜNÜM DAHIL OLMAK ÜZERE SAYISIZ FAYDASI VARDIR. AYRICA ARAŞTIRMALAR, SAĞLIKLI VE ÇEKICI GÜLÜŞLERE SAHIP KIŞILERIN DAHA GÜVENILIR, ZEKI VE BAŞARILI OLARAK ALGILANDIĞINI GÖSTERMIŞTIR.

“Hastaların bütünüyle değerlendirilmesi gerektiğine inanıyorum. Çoğunlukla tek tek detaylara bakılıyor. Bence olması gereken ve önemli olan, kişinin enerjisi ve yüzüyle ifade etmek istedikleridir. Yapacağımız güzel bir gülüş tasarımı da bunun bir parçası olmalı. "

 

Sosyal Medyada Paylaş
GÜLŞAH SERT