Yükleniyor...

Genital estetiğe ilgi gün geçtikçe artıyor

12 Ekim 2024

Liv Hospital Gaziantep Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Merve Evrensel, tüm dünyada popülerliği artan genital bölge estetik işlemleri ile ilgili merak edilenleri anlattı.

Genital bölge estetiğini, “Genital bölgede doğuştan veya sonradan oluşan şekil bozukluklarının giderilmesi ve bu bölgenin görünümünün iyileştirilmesi amacıyla yapılan cerrahi veya cerrahi olmayan tedaviler” olarak açıklayan Liv Hospital Gaziantep Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Merve Evrensel, şunları söyledi:

“Estetik denildiğinde akla ilk gelen uygulamalardan olmasa da kadınlar arasında popüler olan genital bölge estetiği; özellikle doğum sonrası veya hızlı kilo alıp verme döneminden sonra tercih edilen işlemler arasında yer alır. Çoğu genital estetik uygulaması yatış gerektirmeyen, iyileşme süreci uygulanan tedavi yöntemine göre değişkenlik gösterebilmekle beraber genel veya bölgesel anestezi kullanılarak uygulanabilen girişimlerdir.”

Genital bölge estetiği nedir?

Op. Dr. Evrensel, "Özellikle kadınların estetik açıdan kaygı duyduğu konulardan biri de genital bölgedir. Genital bölgedeki şekil, yapı ve fonksiyon bozuklukları kadınlarda özgüven sorunu oluşturmakla birlikte cinsel ilişkide isteksizliğe neden olabilmektedir" dedi.

Genital bölge estetiğinin, genital bölgede kozmetik ve fonksiyonel iyileştirmeler yapmak amacıyla gerçekleştirilen cerrahi ve non-cerrahi işlemleri kapsayan bir tıp alanı olduğunu belirten Op. Dr. Evrensel şu açıklamada bulundu: “Genital bölge estetiği, bölgedeki görünümün veya işlevselliğin iyileştirilmesi, kişisel rahatlık ve özgüven artırımı gibi amaçlarla yapılabilir. Labioplasti, yağ enjeksiyonları ile cinsel bölgenin ve dış dudakların dolgunlaştırılması, dışarı sarkan iç dudakların kısaltılması, vajinanın daraltılması, G noktasının belirginleştirilmesi ve genital bölgenin renginin açılması, vajinoplasti gibi uygulamalar genital bölge estetiği kapsamında değerlendirilen işlemlerden bazılarıdır. Bu estetik müdahaleler, bireylerin estetik kaygılarına veya fiziksel rahatsızlıklarına yanıt vermek için çeşitli teknikler kullanarak uygulanabilir.”

Genital bölge estetiği işlemleri kimlere uygulanabilir?

Cinsel organlarının şeklinden, görünümünden memnun olmayan, işlevsel olarak sorun yaşayan tüm hastalara genital bölge estetiği yapılabileceğini kaydeden Op. Dr. Evrensel, “İşlem öncesinde hastalarda cinsel fonksiyon bozukluğu olup olmadığı ayrıntılı bir şekilde değerlendirilmelidir. Bunun yanında multidisipliner bakış açısıyla hastalar ruhsal sağlıkları açısından da değerlendirilmeli, profesyonellerden süreç öncesi ve süreç sonrası da psikolojik destek alabilmelidir” dedi.

Genital bölge estetiği nasıl yapılır?

Kadın hastalarda genital bölge estetiği kapsamında uygulanan, kişinin ihtiyacına göre değişebilen birçok işlem olduğuna dikkat çeken Op. Dr. Evrensel, bu işlemlerin kişinin ihtiyacına göre tek başına ya da bir arada uygulanabileceğini ifade etti.

Op. Dr. Merve Evrensel, bu uygulamalar hakkında bilgi verdi:

Yağ enjeksiyonları: Kişilerde kilo verme sonrasında veya yaşın ilerlemesi ile bazen de yapısal yatkınlık sebebiyle genital bölgenin yağ dokusunu kaybetmesine bağlı biçimde pubik bölge dolgunluğunu kaybedebilir, dış dudakların içi boşalır ve gevşer. Bu hem görüntü olarak rahatsız edicidir, hem de dış dudaklardaki gevşeklik kadında ve partnerinde cinsel hazzı azaltabilir. Vücudun başka bir bölümünden alınan yağ dokusu çeşitli işlemlerden geçirilerek saflaştırılır ve hem pubik bölgeye hem de dış dudaklara enjekte edilir. Böylelikle bölge dokularında dolgun ve genç bir görünüm elde edilebilir.

Labioplasti: İç dudakların gereğinden fazla uzun olması ve dışarı sarkması hem estetik açıdan kötü bir görünüm oluşturur hem de cinsel ilişki sırasında ağrıya yol açabilir. Uzun iç dudaklar cerrahi yöntemlerle kısaltılabilir. Ancak bu işlem sırasında vajinanın doğal yapısının korunması da önemlidir.

Vajinoplasti: Kadınlarda özellikle doğumlar sonrasında vajina duvarları elastikiyetini kaybederek gevşeyebilir. Bu durum hem kadında hem de partnerinde cinsel hazzın azalmasına yol açabilir. Basit bir cerrahi işlemle vajina daraltılarak bu sorun giderilebilir.

G noktası enjeksiyonları: Bazı araştırmacılar vajinal orgazmın vajinanın ön duvarında yer alan bir bölgenin uyarılması sonucu olduğunu iddia etmektedirler. Dolayısıyla bu noktanın hyaluronik asit enjeksiyonları ile dolgunlaştırılması vajinal orgazmın daha yoğun ve güçlü yaşanmasını sağlayabilir.

Renk açma işlemleri: Genital bölgedeki dokunun pigmentasyonu koyu renkli olan kadınlarda kimyasal soyma yöntemi ile renk açılması sağlanabilir.

Genital bölge estetiği ne kadar sürmektedir?

Genital bölge estetiği operasyonları, yapılan işlemlere bağlı olmak üzere 1-2 saat arasında sürebilir.

Genital bölge estetiği ameliyatları ağrılı mıdır?

İşlemlerin çoğu az ağrılı olabilmekle beraber basit ağrı kesicilerle kontrol edilebilir.

Genital bölge estetiği sonrasında neler yaşanır?

Uygulanan tedaviye göre değişmekle birlikte hastalar genellikle işlemin gerçekleştirildiği gün evlerine dönebilirler. Uygulamadan iki gün sonra banyo yapılabilir. Labioplasti ve vajinoplasti sonrası cinsel organların özel solüsyonlarla temizlenmesi gerekir. Uygulamadan sonraki ilk birkaç gün oturup kalkarken dikkatli olunması gerekir. İlk 3 hafta cinsel ilişki önerilmemektedir. Üçüncü haftadan sonra koşma dışında spora izin verilir. Altıncı haftadan sonra her türlü aktivite yapılabilir.

 

Sosyal Medyada Paylaş
GÜLŞAH SERT
Ekli Görseller