Yükleniyor...

Kadın cinselliği ve estetiği üzerine

13 Eylül 2023

Kadın hastalıkları ve doğum uzmanı Opr. Dr. Emine Suat ile kadın cinselliği, vajinusmus ve genital estetik hakkında merak edilenleri konuştuk. Vajinismus’un mesleki yeterliliği bulunan uzman desteği ile kolaylıkla tedavi edilebilen bir problem olduğunu söyleyen Opr. Dr. Emine Suat, genital estetik ile de yüz güldürücü ve memnuniyeti yüksek işlemler uyguladıklarını ifade etti.

Opr. Dr. EMİNE Suat, “Bir jinekolog olarak kadın cinselliği ile ilgili ne düşünüyorsunuz?” sorumuza, “Cinsellik toplumda çok merak edilen, utanılan, çok konuşulan ancak az bilinen bir konu. Cinsellik ruhen, bedenen partnere karşı saygı, sevgi, güven duygusunu içeren, kendini tanıma ve kendinle barışık olma halidir. Klinik tecrübemde birçok kadının cinsellik konusunda bilgi sahibi olduğunu düşündüğünü ama çok eksiğinin olduğunu, kendi bedenini tanımadığını ve yine genital bölgesinde estetik kaygı taşıyan kişilerin cinsellikten çekinme, utanma gibi şikâyetleri ile karşılaştım. Ne yazık ki toplumumuzda birçok kadın yaşadığı cinsel problemlere çözüm aramaktan kaçınmakta, cinsel hazzın ne olduğunu bilmemektedir” yanıtını verdi.   

VAJİNUSMUS ÇİFTLERİN MUTLULUĞUNU ETKİLİYOR 

Evli olup cinsel ilişkiye girmeyen çiftler olduğunu söyleyen Opr. Dr. Emine Suat, “Hatta uzun yıllardır evli olup ilişki yaşayamayan çiftler mevcut. Bu problemin adı tıpta vajinusmustur. Kadın, cinsel birliktelik yaşamak istese de cinsel ilişki esnasında vajinayı çevreleyen kaslarda istemsiz kasılmalar sebebiyle cinsel birliktelik gerçekleşmemekte, kişide panik atak durumu oluşmaktadır. Çoğunlukla altta yatan sebep psikolojiktir ancak yapısal ve anatomik bir problem olup olmadığını değerlendirmek gerekmektedir. Danışmanlık sunduğum birçok hastada vajinusmus probleminin aile bütünlüğünü ve çiftin mutluluğunu derinden etkilediğini gördüm. Çoğu çift, çoğunlukla çok kolayca çözümlenebilecekken utanma duygusu veya zaman içinde kendiliğinden çözülebileceğini düşündüklerinden uzun yıllar bu problemlerine çözüm aramaktan kaçınmış ve bu duruma kendilerini mahkûm etmişlerdi” ifadelerini kullandı.  

Her ağrılı cinsel birlikteliğin vajinusmus olarak adlandırılamayacağını belirten Opr. Dr. Emine Suat, “Cinsel birliktelik esnasında uyarılmanın tam olmaması, vajinal enfeksiyon, düzgün iyileşmemiş doğum dikiş nedbeleri, menopoza bağlı atrofik vajina, genital bölgenin tahriş olması gibi altta yatan nedenler yoksa ağrılı cinsel birliktelik vajinusmus nedenli olabilir” diyor.  

 VAJİNUSMUSUN TEDAVİSİ MÜMKÜN 

Vajinusmus problemi hastaların psikolojisini etkilediğini ifade eden Opr. Dr. Emine Suat, vajinusmusun tedavisinin mümkün olduğunu anlatıyor: “Bu problemin yalnızca kendinde olduğunu düşünen, bunu çözmenin mümkün olmadığına inanan, depresif ve mutsuz birçok hasta ile karşılaştım. Oysaki bilinenin aksine vajinismus, bu konuda mesleki yeterliliği bulunan uzman desteği ile kolaylıkla tedavi edilebilen bir problemdir. Ancak ilk olarak hastanın, bir cinsel işlev bozukluğu yaşadığını fark etmesi ve kabullenmesi gerekir. Kişinin rahatsızlığının farkında olarak tedaviyi istemesi ve uzman bir jinekoloğa başvurması önemli bir adımdır. Vajinismus genellikle psikolojik nedenlere dayanan bir hastalık olduğu için tedavisi de cinsel terapi uzmanlığı gerektirmektedir. Yapılacak jinekolojik muayene ile hastada yapısal bir sorun olup olmadığına bakılır. Fiziksel bir sorun olmadığının anlaşıldığı durumlarda bilişsel ve davranışsal tedavi yöntemleri uygulanır.” 

VAJİNUSMUS KISA SÜREDE TEDAVİ EDİLEBİLİR 

Opr. Dr. Emine Suat, yıllarca bu problem ile yaşamasına rağmen kendisine başvuran, danışmanlık yaptığı hastalarda vajinusmus problemini çok kısa sürede çözdüklerini söylüyor: “Hatta gereksiz yere bunca zamanı boşa kaybettiklerini ifade eden birçok çiftimiz oldu. Cinsel terapi yöntemleriyle tam düzelen olgularda tedaviler sonrası yineleme beklenmez.”  

GENİTAL ESTETİK KAYGILAR  

Cinsel işlev bozukluğu yaşayan kadınlarda altta yatan sebebin genital estetik kaygılar olabileceğini vurgulayan Opr. Dr. Emine Suat, “Çeşitli nedenlerle vücudu değişime uğrayan, kendisini güzel bulmayan kadının psikolojisi olumsuz yönde etkileniyor, kendine güveni azalıyor ve karşı cinsle olan ilişkisinde bazı sorunlar yaşayabiliyor. Güzel bir görünüme sahip olmak doğası gereği her kadın için önem arz etmektedir. Genital bölgesinin estetik olarak düzgün olması kadının kendine olan güvenini artırmakta ve karşı cinsle olan ilişkisinde kendisini çok daha mutlu hissetmesini sağlamaktadır” ifadelerini kullandı. 

GENİTAL ESTETİK İŞLEMLER GENİTAL BÖLGEDEKİ KUSURLARIN GİDERİLMESİNİ SAĞLAR 

Kadınların artık yalnızca sağlık için değil estetik kaygılarla da jinekoloğa başvurduğunu söyleyen Opr. Dr. Emine Suat, hangi durumlarda genital estetik uygulamaları yapıldığını anlattı: “Günümüzde artık kadınlar ve erkekler görünümünde kendilerini mutsuz eden sıkıntılar olduğunda çok daha cesaretli ve hızlı davranabiliyor. Kadınların estetik kaygı duyduğu konuların başında ise “genital bölge” geliyor. Genital estetik işlemleri genital bölgedeki kusurların giderilmesini sağlayan, böylece kişinin kendini daha iyi hissetmesine ve cinsellikten daha fazla zevk almasına yardımcı olan işlemlerdir. Özellikle çok sayıda doğum ve zor doğum öyküsü, ilerleyen yaş, hızlı kilo alıp verme, genital bölgedeki deformasyonların başlıca nedeni olmakla birlikte bazı kadınlarda ise yapısal yani doğumsal nedenler ile genital bölgede şekil bozuklukları olabilmektedir. Nedeni ne olursa olsun, günümüzün modern estetik uygulamalar sayesinde, genital kusurları ortadan kaldırmak mümkündür.” 

YÜZ GÜLDÜRÜCÜ VE MEMNUNİYETİ YÜKSEK İŞLEMLER UYGULUYORUZ 

Opr. Dr. Emine Suat, “Kişi neden genital bölgesinde estetik işlemlere ihtiyaç duymalı?” sorumuzu şöyle yanıtlıyor: “Kişi kendi görüntüsünü beğenmiyor ve bundan dolayı mutsuz ise kendini daha iyi hissetmek, özgüvenini artırmak için genital estetik işlemlerine başvurabilir. Aynı zamanda genital bölgede oluşan deformasyonlar, idrar kaçırma, sık enfeksiyon, genital bölgeden gaz gelmesi, cinsel ilişkide ağrı gibi şikayetlere neden oluyor, kişinin hayat kalitesini olumsuz etkiliyor ise genital bölge estetik işlemlerine başvurabilir. Bu şikâyetleri olan hastalarımıza uyguladığımız cerrahi işlemler oldukça yüz güldürücü ve memnuniyeti yüksek ameliyatlardır.” 

GENİTAL ESTETİK UYGULAMALARI   

Opr. Dr. Emine Suat, genital estetik uygulamaları hakkında şu bilgileri paylaştı: “Bu uygulamalar çoğunlukla doğurganlığın yüksek olması veya zor doğum öyküsü sonucu genişlemiş ve yapısal özelliği bozulmuş vajinal bölgenin eski görünümünü kazandırmayı amaçlayan vajinoplasti, yine sarkmış iç dudak bölgesine yapılan labioplasti, doğum dikiş izlerinin ve skarlarının düzeltilmesini amaçlayan perineoplasti, enfeksiyon ve kötü görüntüye neden olan klitoral bölge çevresindeki fazla dokuların alınması işlemi olan klitoral hudoplasti işlemleri gibi cerrahi prosedürleri kapsamaktadır.” 

GENİTAL ESTETİKTE CERRAHİ OLMAYAN UYGULAMALAR DA KULLANILIYOR

Genital estetik uygulamalarının yalnızca cerrahi operasyon ile yapılmadığını ifade eden Opr. Dr. Emine Suat, cerrahi olmayan yöntemlerin de mevcut olduğunu söylüyor: “Lazer ile vajinal bölgede uygulanan daraltma, renk açma, skarların giderilmesi gibi işlemler yapabiliyoruz. Ayrıca mezoterapi, PRP ve hyalüronik asit içeren dolgu materyallerini dış genital bölgede renk açma, dolgunluk sağlamak amacıyla uygulayabiliyoruz. Yine cinsel hazzı artırmaya yönelik O-Shot ve G-Shot gibi birçok cerrahi olmayan uygulamayı yapabilmekteyiz. Kliniğimizde cerrahi olmayan prosedürleri rahatlıkla uygulayabilmekteyiz. Hasta işlem uygulandıktan hemen sonra günlük yaşantısına dönmekte, bu işlemlerden sonra günlük yaşantısı etkilenmemektedir.”   

O-SHOT VE G-SHOT GÜNLÜK YAŞANTIYI ETKİLEMEYEN İŞLEMLER 

Opr. Dr. Emine Suat, O-Shot ve G-Shot işlemlerinin anestezi gerektirmeyen, klinik ortamında kolayca uygulanabilen, günlük yaşantıyı olumsuz etkilemeyen konforlu işlemler olduğunu anlattı: “G-Shot cinsel hazzı artırmaya yönelik vajen ön duvarına yapılan hyalüronik asid dolgu işlemidir. O-Shot ise yine cinsel hazzı artırmaya yönelik vajen ön duvarı, vestibulum ve klitorise uygulanan, hastanın kendi kanından elde ettiğimiz PRP materyallinin enjeksiyonunu içermektedir.”  

DOLGU MATERYALLERİNİ GENİTAL ESTETİKTE UYGULUYORUM 

Dolgu uygulamalarının estetik alanda birçok bölgede uygulanan ve güzel sonuçlar elde edilen bir yöntem olduğunu belirten Opr. Dr. Emine Suat, “Ben de vajinal kuruluk şikâyeti, orgazm problemleri, dış dudaklarda dolgunluk sağlamak isteyen hastalarımda kozmetik ve fonksiyonel kazanımlar sağlamak için genital bölgede dolgu uygulamaları yapıyorum. Yüz güldürücü geri dönüşümler ile karşılaşıyorum” diyor. 

Kadın hastalıkları ve doğum uzmanı Opr. Dr. Emine Suat kimdir? 

Gaziantepliyim, ilk ve orta öğrenimimi Gaziantep de tamamladım. 2004 yılında Uludağ Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun oldum. Kadın hastalıkları ve doğum ihtisasımı İzmir Atatürk Eğitim Araştırma Hastanesinde tamamlayarak 2010 yılında kadın doğum uzmanı unvanını aldım. Takiben 2015 yılında Ankara Gazi Üniversitesi IVF Merkezinde tüp bebek uzmanlık eğitimini başarı ile tamamladım. Tüp bebek uzmanlığına ek olarak laparaskopi, cinsel terapi ve vajinusmus, genital estetik, suda doğum gibi birçok eğitime katıldım. 2010 yılından bu yana Gaziantep’te çeşitli kamu ve özel hastanelerde hizmet verdim. 2021 yılında hastalarıma daha konforlu ve daha kaliteli bir ortamda hizmet sunmak, daha geniş zaman ayırmak adına kendi kliniğimi açtım. 

Sosyal Medyada Paylaş
GÜLŞAH SERT