Yükleniyor...

Lazer göz operasyonlarında son nesil tedaviler

30 Nisan 2024

Lazer göz ameliyatlarının başarısında yüksek teknolojinin büyük önem taşıdığını belirten Dünyagöz Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Eyüp Özcan, “Günümüzde kapalı olarak uyguladığımız SMILE lazer ve LASIK cerrahisi ile hastalarımız bir gecede iyileşmekte ve operasyonunun ertesi günü günlük hayatlarına herhangi bir kısıtlama olmadan dönebilmektedirler. Korneası ince olan hastalara ise PRK yani ‘Notouch lazer’ operasyonu gerçekleştirmekteyiz” dedi.

Vücutta bulunan birçok hastalığın göz muayenesi ile teşhis edilebildiğini belirten Opr. Dr. Eyüp Özcan, yılda en az bir kez göz muayenesi yaptırılmasının önemini vurguladı. Tedavilerinin, ‘Refraktif cerrahi’ yani hastaların gözlük veya kontakt lenslerden bağımsız olarak görmelerinin hedeflendiği ‘göz çizdirme’ ve katarakt ameliyatları üzerine yoğunlaştığını söyleyen Opr. Dr. Özcan, ayrıca göz kapağı estetiği ve şaşılık ameliyatlarını da gerçekleştirdiğini kaydetti.

Vücuttaki birçok hastalık göz muayenesi ile teşhis edilebilmektedir

Göz hastalıklarının tıbbın hem zor hem de en keyifli dallarından biri olduğunu söyleyen Opr. Dr. Eyüp Özcan, bu alanın kapsadığı tedaviler hakkında şu bilgiyi verdi: “Göz hastalıkları düşünülenin aksine son derece yoğun teorik bilgi gerektiren, tıbbın en zorlu bir o kadar da keyifli dallarından birisidir. Göz hastalıkları uzmanı, görme yollarının tam olarak sağlıklı işleyişi, göz çevresi dokularının yapısal ve kozmetik olarak bir bütün seklinde sağlıklı olmasıyla ilgilenir. Göz muayenesi, doğumu hemen takip eden ilk aylarda başlar ve yaşam boyunca düzenli aralıklarla yapılmalıdır. Vücutta bulunan birçok hastalık göz muayenesi ile teşhis edilebilmektedir. Öyle ki vücutta damarların çıplak gözle görülebildiği tek organımız gözlerimizdir. Her yaş grubunda, farklı göz hastalıkları veya farklı sistemik hastalıkların varlığında çok çeşitli şikâyetler ve muayene bulguları bulunmaktadır. Bu nedenle biz göz hekimleri, hiçbir şikâyetiniz bulunmasa dahi yılda en az bir kez göz muayenesinin önemini her fırsatta vurgulamaktayız.”

Teknolojik gelişmeler tedavide başarıyı arttırmaktadır

Hekimin teorik bilgi ve tecrübesinin hastalıkların teşhis ve tedavisindeki önemine değinen Opr. Dr. Eyüp Özcan, üzerinde yoğunlaştığı tedaviler hakkında şu bilgileri paylaştı: “Benim üzerinde yoğun olarak çalıştığım branş, ‘Refraktif cerrahi’ yani hastalarımızın gözlük veya kontakt lenslerinden bağımsız olarak görmelerini hedeflediğimiz, halk arasında bilinen adıyla göz çizdirme ve katarakt ameliyatları... Bununla birlikte göz kapağı estetiği ve şaşılık, yani göz kayması ameliyatlarını da gerçekleştirmekteyim. Lazer göz ameliyatlarının başarısında yüksek teknolojinin kullanımı büyük önem taşımaktadır. Ameliyatların başarısını etkileyen bir diğer önemli faktör de kimlerin bu operasyonlara uygun olduğunun doğru şekilde belirlenmesidir. Bu da hekimin teorik bilgisine ve tecrübesine dayanmaktadır.

Gelişmiş lazer tedavileri uygulamaktayız

Lazer tedavileri 1990’larda uygulanan bıçaklı göz çizdirme ameliyatlarının yeri almış ve yıllar içeresinde farklı nesil ameliyatlar olarak uygulanmıştır. Günümüzde en güncel lazer göz operasyonu SMILE lazer olarak adlandırdığımız, kapalı bir yöntem olarak uyguladığımız operasyonlardır. Yine LASIK cerrahisi ile tıpkı SMILE operasyonu gibi hastalarımız bir gecede iyileşmekte ve operasyonunun ertesi günü günlük hayatlarına herhangi bir kısıtlama olmadan dönebilmektedirler. Bunun dışında korneası ince olan hastalara ise PRK yani ‘Notouch lazer’ operasyonu gerçekleştirmekteyiz. Hangi hastaya hangi lazer yönteminin yapılacağı ise yine muayene ve detaylı tetkiklerle belirlenmektedir.

Katarakt ameliyatıyla hastaya net görüş sağlanmaktadır

Katarakt tedavisinde ise son yıllarda gelişen göz içi mercek teknolojileri ile çok farklı bir noktaya gelmiş bulunuyoruz. Ameliyatta kullanılan üç odaklı veya odak derinliği genişletilmiş mercekler ile hastalarımız herhangi bir mesafede gözlük kullanmadan net görüşe sahip olabilmektedirler. Bu mercekler halk arasında akıllı mercek olarak bilinmektedir. Bunu hastanın kataraktı olmasa da uygulayabilmekteyiz ve hastalarımıza yakın, orta ve uzak mesafede gözlüksüz görüş sağlayabilmekteyiz.”

İhmal edilen göz muayenesi göz sağlığını tehdit ediyor

Göz sağlığının önemine dikkat çeken Opr. Dr. Eyüp Özcan, göz muayenelerinin ihmal edilmemesi gerektiğini vurguladı, “Hastalarımız kültürümüz itibariyle sıklıkla, “Göz bu, başka bir şeye benzemez’’ söylemleriyle gözlerimizin ne kadar önemli olduğunu vurgulamaktadır. Fakat göz yakınmalarını da bir o kadar geri planda bırakmakta ve doktora başvuruyu ertelemektedirler. Özellikle katarakt ameliyatlarının ertelenmesi, ameliyatların zorlaşması ve iyileşmenin gecikmesine yol açmaktadır. Bulanık görme, ışık hassasiyeti, renklerde soluklaşma gibi yakınmaların varlığı katarakt lehinedir ve erken dönemde tedavi gerektirmektedir. Yine ‘göz tansiyonu’ olarak bilinen glokom hastalığı gözlerimizin sinsice ilerleyen hastalığıdır ve ancak ileri evrelerde görmenin azalması, görme alanının daralması durumlarında tanı almaktadır. Bu nedenle mutlaka yıllık göz muayenesi ve göz tansiyonun ölçümünün yapılması son derece kritik ve önemlidir. Özellikle diyabete bağlı körlükler ne yazık ki ihmal sonucu gelişmektedir. Düzenli kontrollerle erken evrelerde tedavi edilebilecekken, kötü kan şekeri kontrolü ve göz dibi muayenesinin aksatılması nedeniyle ülkemizde çok sayıda hasta şeker hastalığına bağlı görme kayıpları yaşamaktadır.”

Her geçen gün hastalarımızın daha iyiyle buluşmasını hedefliyoruz

Bir hekimin kendisini sağlık sektöründeki gelişmeler karşısında güncellemesi gerektiğini dile getiren Opr. Dr. Eyüp Özcan, “Teknolojinin diğer tıp dallarında olduğu gibi göz hastalıklarında da oldukça hızlı ilerlediğini soluksuz bir şekilde izliyoruz, dolayısıyla bu alandaki gelişmelerin sürekli olarak merkezinde yer almamız gerekiyor. Bunun yolu da konfor alanından çıkmak, sınırları zorlamaktan geçiyor. Bunun için yurt içi veya yurt dışı kliniklerde bir süre çalışmak veya gözlemci olarak bulunmak, her yıl belirli tarihlerde düzenlenen kongrelere düzenli olarak katılmak büyük önem taşıyor. Böylece akademik olarak yenilikleri takip ederek ve günlük pratiğe dökerek her geçen gün hastalarımızın daha iyiyle buluşmasını hedefliyoruz. Bu deneyimler yalnızca tedavi yelpazemizi genişletmekle kalmıyor, aynı zamanda farklı kültürlerde edinilen kazanımların harmanlanması hekimlerin mesleğe bakış açısını da genişletiyor” dedi.

Yurt dışı deneyimim meslek hayatım için önemli bir kazanım oldu

Yurt dışında aldığı eğitimin ve yaptığı çalışmaların mesleki gelişimi için önemli bir kazanım olduğunu söyleyen Opr. Dr. Eyüp Özcan, “Kendi adıma örnek verecek olursam Miami Üniversitesi’nde geçirdiğim bir yıllık sürede özellikle sosyoekonomik olarak gelişmekte olan Güney Amerika ülkelerinden gelen hastaların tedavi sürecinde bulunmak benim için büyük bir kazanımdı. Burada yapay zekâ modellerinin göz hastalıklarında nasıl kullanılacağına dair çalışmalarda bulunmuş, dünyada göz hastalıklarına yön veren hocalarla bir arada çalışmanın hazzını tatmıştım. Yine Londra’da bulunun Moorfields Göz Hastanesi’nde sadece çok uluslu hastalarla değil doktorlarla da çalışmanın meslek hayatıma büyük bir kazanım sağladığını söyleyebilirim” diye konuştu.

Opr. Dr. Eyüp Özcan kimdir?

1985 yılında Gaziantep’te doğdum. İlkokulu Akyol İlköğretim Okulunda, ortaokulu Gaziantep Anadolu Lisesinde ve lise eğitimimi de Vehbi Dinçerler Fen Lisesinde tamamladım. 2010 yılında Dokuz Eylül Tıp Fakültesinden mezun oldum. Göz hastalıkları uzmanlık eğitimimi 2015 yılında Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesinde tamamladıktan sonra Kilis ve Gaziantep’te kamu ve özel hastanelerde görev yaptım. 2019-2020 yıllarında Miami’de bulunan Amerika Birleşik Devletleri’nin en prestijli göz enstitüsü olan Bascom Palmer Göz Enstitüsü’nde lazer refraktif cerrahi ve kornea hastalıkları alanında üst ihtisas eğitimini tamamladım. 2023 yılında Londra’da bulunan Moorfields Göz Hastanesi’nde göz çevresi estetiği ve göz kapağı hastalıkları alanında gözlemci olarak bulundum. Yaklaşık bir yıldır Dünyagöz Gaziantep Hastanesi’nde çalışmaktayım.

Sosyal Medyada Paylaş
GÜLŞAH SERT
Ekli Görseller