Yükleniyor...

Maça Motors: 'Sektöre farklılık kattık'

14 Haziran 2023

MAÇA Motors’u Gaziantep’e kazandıran Çağlar Kazak ve Mehmet Ali Kanalıcı, uzun yıllardır otomotiv sektöründe olan tecrübeli iki isim. “Bu işi seviyoruz, hala otomobil satarken heyecan duyuyoruz” diyen Kazak ve Kanalıcı için ‘güven’ çok önemli. ‘Kuruma güven insana güvenden geçer’ prensibiyle hareket eden iki isim, “Güven ve kurumsallık çerçevesinde, MAÇA Motors çatısı altında bu işi yıllarca sürdürmek istiyoruz” diyorlar. MAÇA Motors olarak; bayilik yaptığı ürünlerin bölgede doğru bilgilendirilmesini sağlamayı ve ikinci el otomotiv işinin daha kurumsal yapılabileceğini kanıtlamak istediklerini belirten Çağlar Kazak ve Mehmet Ali Kanalıcı ile sektördeki tecrübelerini, bayiliklerini yaptıkları markaları ve hedeflerini konuştuk…

Sizi tanıyabilir miyiz? 

Ç.K.: Otomotiv sektöründeki serüvenim 2004 yılında, Mercedes-Benz marka araçların satış ve satış sonrası servis hizmetlerini sağlayan Koluman Motorlu Araçlar AŞ’de başladı. 10 yıl kadar bu şirkette çalıştım. 3 yıl ticari araçlar departmanında, 7 yıl da otomobil satış müdürlüğü yaptım. Sonrasında Audi Acarsana transfer oldum. 6 ay kadar da orada görev aldıktan sonra aynı şirkete ait Iconova projesi başlayınca 8 buçuk yıl üst düzey yönetici pozisyonunda yer aldım. 

M.A.K.: Sektörün biraz daha mutfağından yetiştim diyebilirim. 2008 yılında otomotiv sektörüne ben de Koluman’da giriş yaptım. 4 yıl otomobil satış danışmanlığı, 2 yıl ikinci el satış müdürlüğü görevlerini üstlendim. Daha sonra Acarsan Audi Otomotiv’e geçtim. Genel Müdür Yardımcısı olarak 9 yıl orada çalıştım. 

Ç.K. : Mehmet Aliyle serüvenimiz onun Kolumana gelmesiyle başladı. 2008-2014 yılları arasında bu büyük şirkette beraber çalıştık. Aynı dönemde Acarsana transfer olduk. Benim Iconovaya geçişime kadar da birlikteydik. Sevgili dostum, Audide çalışmaya devam etti. Yaklaşık 16 yıldır yol arkadaşlığı yapıyoruz 

Lüks otomobil firmalarında yöneticilik yaptınız. Bu tecrübeyi ve tutkuyu yeni bir girişime dönüştürdünüz. MAÇA Motors serüveninden bahsedelim. Nasıl doğdu bu girişim? 

Ç.K.: MAÇA Motorsu 6 ay önce hayata geçirdik. MAÇA ikimizin isimlerimizin baş harflerinden ortaya çıktı. Sektörde çok eski olmamıza ve tecrübemize rağmen kendi işletmemiz henüz yeni. 

M.A.K.: Aslında bizim gibi yöneticilerim tabir-i caizsebeyaz yakalıların” her zaman aklında olan, hayalini kurduğu bir şeydir kendi işletmesini kurmak. Bunu hayata geçirmek biraz cesaret gerektiriyor çünkü hali hazırda bulunduğunuz bir konfor alanını bırakmak kolay değil. Bunu bizim için kolaylaştıran, tecrübelerimizi birleştirip, omuz omuza vererek birlikte bu mücadeleyi veriyor olmamız. Bu sektör bizim 16 yıldır yaptığımız, bildiğimiz bir . 

Ç.K.: 16 yıldır beraber çalışınca ailenizden daha çok birlikte vakit geçiriyor oluyorsunuz. Bir şey söylediğimizde, ne demek istediğini hemen anlıyoruz. Birbirimizi tamamlıyoruz. Biz beraber tatil yaptık, yolculuk yaptık, ticaret yaptık. Dostluğumuz en büyük sermayemiz 

Elektrikli otomobil markaları RKS ve Nieve bayisisiniz. Nedir elektrikli otomobil kullanmanın avantajları? Gaziantepte kullanımı yaygın ? 

Ç.K.: Biz bu işe başlarken galeri değil bayi olmak için yola çıktık. Önümüzdeki dönemde elektrikli otomobilin satışının her geçen gün artacağını düşünüyor ve öngörüyoruz. Buradan hareketle farklı markalarla görüştük. Neticede de Türkiyede satış sonrası hizmet ağı gayet geniş olan Kuba ve RKS Motorla anlaştık. Çünkü bu şirketlerin ülkede ciddi anlamda bayi ağı ve servisleri var. Bizim in en önemli konulardan biri, satmış olduğumuz ürüne doğru bir şekilde satış sonrası hizmet verebilecek bir üretici ya da distribütörle çalışmaktı. O yüzden de Kuba Motorla yola çıktık. RKS Motor bayiliği ile başladık ardından yine güçlü elektrikli otomobil markası Nieve ile güç birliği gerçekleştirdik. Bir yıl sonra bu iki değerli marka, Bilecikte yerli olarak üretim yapmaya başlayacak. 

Elektrikli otomobilin Türkiyede kullanımı yaygın ? 

M.A.K.: Türkiyede şarj istasyonlarının yaygınlaşmasıyla beraber elektrikli otomobillerin kullanımında da artış olacak. Şu an hemen hemen her marka, elektrikli otomobil üretiyor. Bu durum adım adım daha da yaygınlaşacak. Tabii, çok hızlı gerçekleşecek bir süreçten bahsetmiyoruz. Bizim geleceğimiz elektrikli otomobillerde. Hatta dünyanın en büyük markalarından Mercedes, Audi ve BMW, 2035 yılında normal motor üretimini durdurup sadece elektrikli otomobil üretmeye başlayacak. Bu da dünyanın bu alanda gideceği yeri çok net gösteriyor. 

Sunduğunuz diğer hizmetlerden bahseder misiniz? 

Ç.K.: Bahsettiğimiz bayiliklerimizin yanı sıra premium segment dediğimiz lüks araçların da ikinci el araç satışını yapıyoruz. Aynı zamanda da müşterilerimizin araçlarını sergileyerek onlara satış konusunda da yardımcı oluyoruz. Siz aracınızı satmak istiyorsunuz ve bize getiriyorsunuz. Biz aracın detaylı ekspertizini yapıyoruz, en güzel haliyle hazırlayıp, profesyonel fotoğraflarını çekip, en doğru bilgileriyle beraber müşterilerle buluşmasını sağlıyoruz. 

M.A.K.: İkinci el otomobil satışı bizim yıllardır yaptığımız, en iyi bildiğimiz ..

Aynı zamanda off-road tutkunlarının tercihi olan Segway markasının da bayiliğini yapıyorsunuz 

Ç. K.: Off-road tutkunlarının yakından bildiği, tercih ettiği bir marka Segway. Segway da Kuba Motor bünyesinde olan bir Amerikan markası. Kuba Motorun üç markasının da yetkili bayisi olarak hizmet veriyoruz. 

Peki, sizin için otomobilne ifade ediyor? 

M.A.K.: Otomobil tutkusu benim için çocukluktan bu yana var. O yüzden lisede otomotiv eğitimi aldım. Daha sonra profesyonel basketbol hayatım olunca otomobil işlerine biraz ara verdim. Sonrasında Mercedese bağlı Koluman’da işe başladım. İlgim aslında biraz da babamdan geliyor. Babam da otomobillere çok meraklıydı ve otomobil değiştirmeyi çok severdi. Bu i 16 yıldır profesyonel olarak yapıyoruz. Şu an bile kendimizi, işimizin patronu olarak değil de birebir satışın içinde olan insanlar olarak görüyoruz. Biz bu işi seviyoruz, hala otomobil satarken heyecan duyuyoruz. 6 aylık bir firmayız ama yıllardır var olan köklü bir firma gibiyiz. Kimse şirketimizin yeni olduğuna inanmıyor. Bunu tecrübemize borçluyuz. 

Ç.K.: Benim ilk görüşmem ve devamındaki ilk tecrübem Mehmet Ali gibi, bu sektörde büyük bir marka olan Kolumanda başladı. Orası sektörde okuldur. Otomobil, insanlar için aslında bir aşk. İnsanlar size soruyor, “Şunu mu alayım, yoksa bunu mu?”. Tabii ki ihtiyaçlar önemli, müşteri ihtiyacına göre otomobil almalı ama otomobil satın aldıktan sonra kapısını kapatıp yola çıktığınızda kendisine tekrar döndürüp baktırmalı. Aracınızla aranızda bir aşk olmalı, onu sevmelisiniz. Kendinizi arabanızda mutlu hissetmeniz lazım. 

Sektördeki tecrübelerinize dayanarak soralımLüks ve premium otomobil sahibi olmak sadece bir otomobile sahip olmak mıdır, yoksa bunun ayrı bir kültürü ve vizyonu var mıdır? 

Ç.K.: Günümüzde otomobil bir taraftan da statü belirliyor. Premium markalar günümüzde müşteriler tarafından ne kadar konfor ve güvenlik için tercih ediliyorsa aynı zamanda statü için de tercih ediliyor. Avrupada otomobillerin işlevselliğine daha çok bakılırken Türkiyede otomobil daha çok statü belirleyici bir unsur olarak öne çıkıyor. 

SEKTÖRDE FARKLILIK YARATTIĞIMIZA İNANIYORUZ 

Ç.K.: Şuna da değinmek isterim; Her ikimiz de ciddi, sektörde öncü kurumsal firmalarda çalıştık. Kurmaktan gurur duyduğumuz MAÇA Motors’un en büyük hedefi, bayilik yaptığı ürünlerin lgede doğru bilgilendirilmesini sağlamak ve aynı zamanda ikinci el otomotiv işinin nasıl daha kurumsal yapılabileceğini kanıtlamak. Kullandığımız materyallerle, ekip arkadaşlarımızla, bulunduğumuz lokasyonla, fiziki şartlarımızla Gaziantepte ikinci el otomobil işinin de kurumsal bir yapıda yapılacağını göstermeye çalışıyoruz. Bu nedenle sektöre farklılık kattığımıza inanıyoruz. Bizim in en önemli amaç bu aslında. 

M.A.K.: Biz bu şehirde bu anlamda net bir farklılık yarattık. Bununla da gurur duyuyoruz 

Sektörde hızlı bir değişim söz konusu. Tüketicinin öncelikleri ne nde? 

Ç.K.: Sektörde, premium segmentte belli başlı, yüz yıllık markalar var. Bizim bayiliğini yaptığımız elektrikli otomobillerde de gördüğünüz gibi araçlarda fosil yakıt dönemi sona eriyor. Tüm markalar elektrikli otomobilde yeni modeller üretmeye çalışıyor. Teknolojinin getirdiği pek çok yenilik var. Tesla markasıyla başlayan sürücüsüz yolculuk konusunda her marka yeni bir şeyler yapmaya, katmaya çalışıyor. Araçlar daha teknolojik hale geliyor, daha çevreci araçlar ortaya çıkıyor. Bunun yanı sıra tasarıma da çok önem veriliyor. 

M.A.K.: Birçok marka hem tasarım hem de aksesuar olarak çok üst düzey seviyede olmaya başladı. Geçmişte otomobillerde bu kadar aksesuar yoktu. İnsanlar şu an konfor ve aksesuarı çok daha fazla önemsiyorlar. Türk toplumu olarak daha fazla seviyoruz konforlu aksesuarları diyebiliriz. 

AVRUPA İLE BİZİM TERCİHLERİMİZ FARKLI 

Ç.K.: Aslında Avrupa ve ülkemiz tercihleri arasındaki en büyük farkların başında, bizim daha çok tasarıma ve aksesuara önem veren bir toplum oluşumuz. Avrupalı daha çok işlevselliğe önem veriyor. Avrupalı müşteri, “Ben otomobili bir yerden başka bir yere gitmek için kullanıyorum sadece. Benim için güvenlik ve konfor önemlidiyor. Arka koltukların diz mesafesini önemsiyor. Geniş bagaj istiyor. Bizdeyse bu tarz araçlar yerine tasarımı daha keskin, bol aksesuarlı araçlar tercih ediliyor. 

Peki, hangi renkler daha çok tercih ediliyor? 

Uzun zamandır otomobillerde siyah-beyaz renk baskınlığı var. Tercihler daha çok bu yönde ancak son bir iki yıldır mavi ve grili tonlar da ön plana çıkmaya başladı. İnsanlar artık siyah ve beyazdan belli ki biraz sıkılmış görünüyor Özellikle lacivert, mavi ve gri renklere çok daha fazla talep var. 

Avrupa ve Türkiyedeki otomobil fiyatlarındaki farklılıkların sebebi nedir? 

Avrupa ve bizim ülkemizde otomobil fiyatlarının farklı olmasının sebebi bizdeki vergi yapısı. İnsanlar bizim ülkemizde premium segmentteki otomobillere Avrupaya nazaran daha yüksek bedeller ödeyerek sahip olmak durumunda kalıyorlar 

GÜVEN BİZİM İÇİN ÖNEMLİ BİR KONU 

M.A.K.: Bizim sektörümüzdeki en önemli konulardan biri güven. Kuruma güven insana venden geçiyor. Yıllardır büyük markaların çatısı altında bu güveni sağladık. Yine aynı güven ve kurumsallık çerçevesinde MAÇA Motors çatısı altında bu işi yıllarca sürdürmek istiyoruz. İnsanlar ikinci el otomobili, güvendikleri yerden almak isterler. Anahtarlarını güvendikleri yere teslim ederler. Bizim de hedefimiz ven çerçevesinde hizmet sunmak. 

*************** 

Spot: Bu işi 16 yıldır profesyonel olarak yapıyoruz. Şu an bile kendimizi, işimizin patronu olarak değil de birebir satışın içinde olan insanlar olarak görüyoruz. Biz bu işi seviyoruz, hala otomobil satarken heyecan duyuyoruz. 6 aylık bir firmayız ama yıllardır var olan köklü bir firma gibiyiz. Kimse şirketimizin yeni olduğuna inanmıyor. Bunu tecrübemize borçluyuz. 

Spot: Kullandığımız materyallerle, ekip arkadaşlarımızla, bulunduğumuz lokasyonla, fiziki şartlarımızla Gaziantep’te ikinci el otomobil işinin de kurumsal bir yapıda yapılacağını göstermeye çalışıyoruz. Bu nedenle sektöre farklılık kattığımıza inanıyoruz. 

Spot: Bayiliklerimizin yanı sıra premium segment dediğimiz lüks araçların da ikinci el araç satışını yapıyoruz. Aynı zamanda da müşterilerimizin araçlarını sergileyerek onlara satış konusunda da yardımcı oluyoruz. 

Sosyal Medyada Paylaş
GÜLŞAH SERT