Yükleniyor...

Mimarlık özünde yaşamlara dokunmaktır

13 Eylül 2023

Başarıyı, ‘Hayal ettiği işleri gerçek hayata dönüştürebilmek’ olarak tanımlıyor YÜKSEK Mimar Esin Çağlar. “mimarlık özünde yaşamlara dokunmaktır” diyen Esin Hanım, sözlerine şöyle devam ediyor: “Hayallerimi işlevsellik, estetik ve doğru bir uygulamayla tamamlayınca ‘evet’ diyorum başardım. Benim için ‘başarı’ hayallerimi gerçekleştirebildiğim bir olguyu karşılıyor.” Mekanların kullanıcının tarzını yansıtması gerektiğini dile getiren Yüksek Mimar Esin Çağlar, projelerinde işlevselliği, estetiği, ihtiyaçları, istekleri ve talep edilen tarzı harmanlayıp en doğru çözüme ulaştıklarını söylüyor.

ÇOK ÖZEL BİR SHOWROOM SAHİBİYİZ 

Esin Çağlar Mimarlık çatısı altında pek çok başarılı projeyi hayata geçirdiklerini söyleyen Esin Çağlar, “Ofisimizde mekan algısı tümel olarak ele alarak; ruhsat projeleri, iç ve dış mekan projeleri ve beraberinde peyzaj, cephe, mobilya tasarımları ve uygulamaları gibi birçok hizmeti bir arada sunuyoruz. Bahsettiğim bu hizmetlerimiz; uygulama projeleri ve sahada faaliyet göstererek tamamen ruhsat projesi ile başlayan, mimari ve iç mimari projeler ile devam ederek uygulaması tarafımızca yapılarak tamamlanmaktadır. Ayrıca projelerimize ruh katan malzemelerin satışını da yaptığımız çok özel bir showroom sahibiyiz. Showroomumuzda duvar kağıdı, parke, karo halı, duvar panelleri gibi birçok malzeme çeşitliliği ile de projelerimize zenginlik katıyoruz” dedi. 

HER BİR PROJE KENDİNE HAS VE ÖZELDİR  

Projeleri ve mimari yaklaşımları tercih konusu yapmaktan yana olmadığını dile getiren Çağlar, “Bana göre mesleki olarak belirli proje tarzlarına ve mimari yaklaşımlara bağlı kalmak gelişimin önündeki en büyük engeldir. Müşterilerimizin ihtiyaç duydukları konularda onların yaşamlarına dokunmak birincil mottomuz. Bu, bazen bir idari bina bazen bir malikane olabiliyor. Ofis mantalitemizde her bir proje kendine has ve özeldir. Bununla beraber cephede kullanılan materyaller, iç mekan ile dış mekanın buluşması, peyzajda kullandığımız bir bitki çeşidi bile projelerimizin işleyişine ve tasarımına katkı sağlıyor” diyerek projelerine gösterdikleri hassasiyeti dile getirdi. 

MÜŞTERİLERİMİZİN İSTEKLERİ BİZİM İÇİN ÖNEMLİ 

“Mimarlık; insan ve çevresi arasındaki ilişkiyi maksimum seviyede iyileştirme durumudur” ifadelerini kullanan Çağlar, proje alırken ve yürütürken dikkat ettikleri hususları şöyle dile getiriyor: “Bu iyileştirme de insanın fiziksel ve ruhsal gereksinimlerinin karşılanmasıdır. Aynı zamanda mimarlık, içinde bulunduğu zamanın teknolojisine hakim olmakla beraber bu teknolojik devinimde kendine yer bulmalıdır. Projelerimizi bu öncül ve pragmatik düşüncelerle tasarlıyor ve eyleme geçiriyoruz. Gelen müşterilerimizin istekleri ve tarzları doğrultusunda en verimli işlevselliği tasarlıyoruz. Bir sonraki aşamada oluşturduğumuz tasarımları birebir uygulama projeleriyle üretime başlatıyoruz. Final basamağında şantiyelerini tamamlayıp müşterilerimizin günün sonunda “İyi ki sizi tercih etmişiz" cümlesiyle projelerimizi teslim ediyoruz.” 

HER MEKÂN KULLANICININ TARZINI DA YANSITMALIDIR 

Esin Çağlar, “Tarzınızı nasıl tanımlarsınız?” sorumuzu yanıtlarken projelere bakış açılarını da ortaya koyuyor: “Aslında az önce de bahsettiğim gibi tasarıma başlarken yol haritamızı oluşturan röper noktalarımız; gelen istekler, mekânın gereksinimleri, beklentiler, işlevsellik ve tabii ki beğeniler. Bu parametrelerin hepsi kendi içerisinde en doğru şekilde incelenip, değerlendirilmelidir. Bir nevi her mekan kullanıcının tarzını da yansıtmalıdır. Bu nedenle işlevselliği, estetiği, ihtiyaçları, istekleri ve talep edilen tarzı harmanlayıp mekânın en doğru çözümüne ulaşıyoruz.” 

HİZMETLERİMİZ GAZİANTEP İLE SINIRLI DEĞİL 

Faaliyet gösterdikleri ilk andan itibaren pek çok başarılı projeye imza attıklarını ifade eden mimar Esin Çağlar, “Hizmetlerimiz Gaziantep’le sınırlı değil. Gelen talepler doğrultusunda şu an şehir dışında uygulamasını da üstlendiğimiz iki adet projeye devam etmekteyiz” diyor. 

BAŞARI, HAYALLERİMİ GERÇEKLEŞTİREBİLDİĞİM BİR OLGU 

Başarıyı, “Hayal ettiği işleri gerçek hayata dönüştürebilmek” olarak tanımlıyor Esin Çağlar, “Mimarlık özünde yaşamlara dokunma mesleğidir. Çoğu mimar gibi ben de mimari vizyonumuza göre hayal kurup estetik kaygı gütmekteyim. Ama işin özünü içselleştirip estetik kaygıya girince işin en önemli kısmını gerçek hayata dönüştürmek kalıyor. Hayallerimi işlevsellik, estetik ve doğru bir uygulamayla tamamlayınca ‘evet’ diyorum başardım. Yani benim için başarı hayallerimi gerçekleştirebildiğim bir olguyu karşılıyor.”  

Esin Hanım, hayata geçirmek istediği projeyi şöyle anlatıyor: “Çocuklar ile mimarlığı tanıştırmak, onların zengin hayal dünyası ile mesleği yeniden keşif edeceğim etkinlikler, atölyeler yapacağımız yeşil ile iç içe olacağımız bir mekân tasarlamak ve hayata geçirmek...” 

İŞİN MUTFAĞI TASARIM KADAR ÖNEMLİ 

Projelerin başarılı olması için tasarım süreci kadar üretim aşamasının da önemli olduğunu ve o sürece de hakim olduklarını ifade ediyor Esin Hanım, “Tasarımda verilen her karar uygulanabilir olmalıdır. Müşterilerimiz 3 boyut çalışmalarımıza onay verdiği takdirde geriye tasarımımızın birebir uygulaması kalıyor. Bu durumda da işin mutfağında olmak, istenilen tasarımın taşeronlarımıza doğru aktarılması, detaylarının doğru çözümlenmesi tasarım kadar önemlidir. Bu hâkimiyetle üretime geçildiği andan itibaren imalathanede ve şantiyede birebir tasarımlarımızı uygulatıyoruz.” 

HER YENİ PROJEDE YENİLENEREK ÜRETMEYE DEVAM EDİYORUZ 

Müşterilerinin beklentilerini kendi bilgi ve tecrübeleriyle harmanladıklarını söyleyen Esin Hanım, nasıl bir yol izlediklerini şöyle anlatıyor, “Projelerimizde tabii ki müşterilerimizin istekleri ve mutlu olacağı alanlar için beğenileri bizi farklı stillere yöneltiyor. Bunun için müşterilerimizin karakter ve tarzını anlamak tasarıma başlamak için önemli bir kriter. Bunları doğru analiz ettikten sonra müşterimizin tercihini göz önünde bulundurarak, bizim tasarım stilimiz, hayal gücümüz, bilgimiz, tecrübemiz ve tecrübeyi kullanma şeklimizle her yeni projede farklılaşıp yenilenerek üretmeye devam ediyoruz.” 

"İşine aşık ve saygı duyan biriyim. İşime olan saygım, fark yaratan projeler tasarlamak için beni motive eden en önemli unsur. Enerjisi yüksek, yaratıcı, detaylara titizlikle yaklaşan bir yapım var. Hayal etmekten zevk alan biriyim." 

Sosyal Medyada Paylaş
GÜLŞAH SERT