Yükleniyor...

Sağlıklı yaşamın anahtarı yürümek

13 Eylül 2023

Sağlıklı yaşam ve stresi azaltmak için bol yürüyüş yapmak altın kuraldır. Özel Hatem Hastanesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Savaş Gürsoy, yürüyüş yapmanın yaşamımıza, beden ve ruh sağlığımıza olan faydalarından bahsetti.

Ne yazık ki farkında olmadığınızı düşünüyorum; yürümenin sağlığınıza, düşüncelerinize ve yaşamınıza katabileceklerinin... Çünkü ben, Gaziantep’in nüfusunu da biliyorum, Kavaklık Parkında yürüyenlerin sayısını da. Oysa farkında olduğunuz kadardır yaşamınız. Sizden, kısa bir süre yaşamınıza dışardan bakmanızı rica ediyorum. Neden ev kadınının işi bitmez? Tepeden tırnağa hemen her gün evi kırklamak gerçekten bir gereklilik mi yoksa bir kaçış mı? Kimden ya da neden kaçış? Kendinizi, sevdiklerinizi katı kurallar içinde sıkıştırarak hayatı çekilmez hale getirmenize içinizdeki biri seviniyor olabilir mi? İçinizdeki biri kim mi? Okul çağlarında sadece başarıya, evde mükemmeliyetçilik algısı içinde işlerin bitirilmesine ve iş yaşamında daha çok kazanmaya endeksli bir yaşam algınız varsa  “kendiniz için yaptıklarınızı” bence sorgulamalısınız…  

Peki, yaşamı bir uçtan yakalayabilmek için ne yapmalıyız?  

Milan Kundera “Yavaşlık” isimli denemesinde,  “Bir şeyi anımsamak için yavaşlamak, unutmak için hızlanmak gerekir” diyor. Okumanızı öneririm. Yürümenin hatırlama ya da unutma ile olan ilişkisi sizi şaşırtmış olsa gerek. Yaratıcılığın sembolü Steve Jobs bazı toplantılarını neden yürürken gerçekleştirmiştir? Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg de zaman zaman toplantıları ayakta yapması size ilginç gelmedi mi?  

Ben size yürümenin kalbinize, beyninize, eklemlerinize, ruhsal durumunuza olan olumlu etkilerinden söz etmedim, farkındasınız değil mi?  Siz, elbette onların çoğunu biliyorsunuz. Peki, amacım ne olabilir? Size, yürümenin doğrudan hayata dahil olduğunu, kendinizle ve sevdiklerinizle içsel bir yolculuk yapacağınızı anımsatmak istedim. Lütfen geç kalmış olmayasınız… 

Ne zaman yürümeliyiz? Hemen bugün, şimdi… 

Niçin yürümeliyiz? Yaşam için…  

Yaman bir çelişki! 

Toplumda “Kireçlenme” olarak bilinen diz ya da kalça eklemlerinizde “Osteoartrit” hastalığı var ve kilolu iseniz lütfen yürümeyin! Aksine dinlenin. Öncelikle kilo vermeyi planlayın. Lütfen, yavaş yavaş… Hızlı kilo verme düşüncesi yanlıştır.  

Lütfen yürüyün ki, sevgiyle ve sağlıkla kalın…” 

Sosyal Medyada Paylaş
GÜLŞAH SERT