Yükleniyor...

Sosyal sorumlulukla doğan bir marka

25 Ocak 2024

Glutensiz Fabrika 6 yıl önce bir sosyal sorumluluk projesi olarak doğan ‘Glutensiz Fabrika’nın doğuş hikâyesini markanın Yönetici-Ortağı Elif Konukoğlu Kara’dan dinledik. Markayı ciddi bir hazırlık süreci sonrasında hayata geçirdiklerini söyleyen Kara, “İsteyen, ihtiyacı olan herkes bu ürünü tüketebiliyorsa bizim için asıl başarı o” diyor.

Glutensiz Fabrika’yı ulaşılabilir ve her yerde bulunabilen bir marka olarak görmeyi hedeflediklerini belirten Elif Konukoğlu Kara, ürünlerinin tamamen sağlıklı, doğal, doğala özdeş olmasına özen gösterdiklerini söyledi.

Elif Hanım, Glutensiz Fabrika nasıl doğdu?

Bu marka aslında bir sosyal sorumluluk fikrinden ortaya çıktı. Yaklaşık 10 sene önce glütenin ne olduğu değil Gaziantep’te; Türkiye’de bile tam olarak bilinmezken annem bir sağlık sorunu sebebiyle glütensiz beslenmeye başladı. Böyle olunca anladık ki, glütensiz ürünlere ulaşmak çok zormuş. O dönem Türkiye’de bildiğimiz tek bir marka vardı, o da İstanbul’daydı, maalesef o da koruyucu, katkı maddeler içeren bildiğimiz paketli ürünlerdendi.

Çölyak hastası olup hayatı boyunca glütensiz beslenmek zorunda olan insalar, özellikle de çocuklar için bu durumun ne kadar zor olduğunu fark ettik. Bu zor durumu kolaylaştırmak için ‘bir şeyler yapmalıyız’ diye düşündük ve Glutensiz Fabrika’yı kurduk.

Dedik ki; bu ürünleri rafta, kolay ulaşılabilir bir hale getirelim, en kaliteli ürünleri en ulaşılabilir fiyatlara tüketicilerimizle buluşturalım. Gerçekten glütensiz beslenen insanların özellikle de dışarıda çapraz bulaştan dolayı bir şeyler yiyebilmeleri çok zor. Temiz içerikli, sağlıklı, hızlı, glütensiz ürünlere rahatlıkla ulaşabilsinler istedik.

Geniş kitlelere hitap ediyoruz

Ciddi bir hazırlık süreci geçirdik. Biz 6 yıllık bir firmayız. Ürünlerimizin zaten glütensiz ürünler kategorisinde bilinirliği vardı. Bir de glütensiz ürünler artık sağlıklı beslenmek isteyenler tarafından da tercih ediliyor. Önceden kitlemiz sadece glütene hassasiyeti olan kesim iken şimdi tabana yayıldı. Onun için geniş kitlelere hitap ediyoruz.

Üretimde nelere dikkat ediyorsunuz?

Dedik ki, ‘Biz bu ürünleri her şeyden önce çocuklara yedireceğiz, kendi çocuğumuza yedirmeyeceğimiz hiçbir şeyi içine koymayalım.’ Katkı maddesi, koruyucu, kimyasal vb. hiçbiri yok ürünlerimizde. Rafine şeker de içermiyor. İnsanların temiz gıdaya ulaşmasına adına tamamen sağlıklı ve doğal içeriklerle üretim yapıyoruz. Çölyak hastası olanlar için glütenli ürünler tüketmek ciddi sorunlara sebep olabiliyor. Biz bunun bilinciyle hareket ediyoruz, umarım bu konuda farkındalık artar. Bu ürünlere ulaşım daha da yaygınlaşır.

Ürün çeşitliliğinizden bahseder misiniz?

Bizim ürünlerimizin ağırlığı karabuğday üzerine. Karabuğday patlaklarımız çok tüketiliyor. Çölyak hastaları ya da glüten tüketmek istemeyenler ekmek muadili olarak bu ürünümüzü kullanıyorlar. Çorbalarla kroton ekmek yerine, salatalarda kıtır olarak ve üzerine bir şeyler sürerek de tüketilebiliyor.

Gronala ürünümüz de yine aynı şekilde çok seviliyor. İçeriğinin yarısından fazlası karabuğday. Genelde piyasada gördüklerimizin neredeyse tamamı glüten içerirken Glutensiz Fabrika Gronola’larında glüten bulunmuyor. Az miktarda glütensiz yulaf içeriyor. Normalde yulaf glütenli değil aslında ama çapraz bulaşa uğramamış yulaf kullanıyoruz biz. Çapraz bulaşa uğradığı zaman glütenli kabul edildiği için buna da çok dikkat ediyoruz. Şu an yeni çıkardığımız mercimek cipslerimiz de çok tercih ediliyor. Onların da aromaları doğala özdeş. Zaten dediğim gibi hiçbir ürünümüzde katkı maddesi bulunmuyor.

Unlarımız ve baklagil grubumuz var. Katkısız ezmelerimiz var. Basmati ve baldo olarak iki çeşit pirinç patlağımız var. Ayrıca pirinç patlağı cipslerimiz de var. Bu ürünümüz özellikle çocuklar tarafından çok beğeniliyor. Ben kızıma gönül rahatlığıyla hem mercimek cipsini hem de pirinç patlağı cipsini yediriyorum. Normal cipsin tadını bilmiyor ama onları çok seviyor.

Var mı portföyünüze eklemek istediğiniz ürünler?

Tabi ki var. Ar-Ge ve Ür-Ge departmanlarımız sürekli yeni ürün için çalışıyor. Bizim için öncelikli olan kaliteyi korumak, ürünün içine doğala özdeş olamayan hiçbir şey koymamak. Rafine şeker, katkı maddesi, koruyucu kullanmıyoruz. Ürünlerimizin paketli gıda olarak algılanmasını da istemiyoruz çünkü ‘ALIŞILMADIK ATIŞTIRMALIKLAR ’üretiyoruz.

Ulaşılabilir olmayı hedeflediğinizi söylediniz. Ürünlerinize nasıl ulaşabiliriz?

glutensizfabrika.com' dan tüm ürünlerimize ulaşabilirsiniz. Zincir marketler olarak Zorlu AVM Eataly, Macro Center, Migros, File ve A101’ de varız. Online olarak Trendyol, Getir, Hepsiburada, Amazon, İste Gelsin, N11.com, Exporgin, Pazarama, Çiçek Sepeti, Shell’de varız.

İhraç ediyor musunuz?

Evet, ihracatımız da var. Şu an ona da yoğunlaşıyoruz. Hem iç piyasada hem ihracatta markamızı ve ürünlerimizi daha iyi yerlere getirmek çabasındayız.

Glutensiz Fabrika’yı ileride nerede görmek istersiniz?

Tabii ki markamızı uluslararası, ulaşılabilir, her yerde bulunabilen bir marka olarak görmeyi çok isteriz. Öncelikli hedefimiz, bu ürünleri tüketmek isteyen herkesin kolaylıkla ulaşabilmesi. Bizim için başarı; tüketicilerimizin sağlıklı beslenme yolculuğunu kolaylaştırıp, keyifli hale getirmek.

Sosyal Medyada Paylaş
GÜLŞAH SERT
Ekli Görseller