Yükleniyor...

Sporla kendinizi keşfedin!

24 Şubat 2024

Başarısını olimpiyatlarda, yarışmalarda aldığı önemli derecelerle tescillemiş bir isim Milli Sporcu ve Milli Takım Antrenörü Savaş Kop. Sydney Kış Olimpiyatları’nda da ülkemizi başarıyla temsil eden, snowboard ve jimnastik alanlarında milli sporcu olan Savaş Kop ile sporun faydalarını, kış sporlarını ve önerilerini konuştuk.

Sizi tanıyabilir miyiz?

Kendimi doğada şekillendirmeye çalışan bir sporcuyum.

Spor kariyeriniz nasıl başladı?

Jimnastik ve snowboard milli takımında yarışmış olimpik bir sporcuyum. Spora ailemin yönlendirmesiyle başladım. Sonrasında yeteneklerimin, doğru insanlarla hayatın beni karşılaştırmasıyla birlikte spor hayatım şekillendi. Yarışmalarla dereceler gelmeye başladı ve milli takıma seçildim. Milli takım yolculuğum ile birlikte bireysel sponsorluklarla desteklendim.

Uzman olduğunuz spor branşları nelerdir?

1997 yılında jimnastiğe başladım. Sakatlıklardan dolayı 2003 yılında jimnastiği bırakmak zorunda kaldım. Üniversitenin kapıları bana jimnastik sayesinde açıldı. 2003’te snowboarda ilgi duydum ve bu alanda kendimi geliştirdim. Snowboard ve jimnastik alanlarında milli sporcuyum. Jimnastik alanında ülkemizi 2008 Sydney Kış Olimpiyatları’nda temsil ettim.

Snowboard Free Style alanında, 2004 Salt Late City Kış Olimpiyatları’nda ve 2009 Üniversite Kış Oyunları-Kış Olimpiyatları’nda ülkemizi temsil ettim. Olimpiyatlardan sonra snowboard alanında A milli takım antrenörlüğünü üstlendim.

İstanbul’da düzenlenen ve Türkiye’de yapılan ilk snowboard dünya şampiyonasında organizasyonun düzenlenmesinde görev aldım. 2006’dan beri kitesurf yapıyorum.

Kış sporları her ne kadar popüler kabul edilse de aynı zamanda tehlikeli/zor gibi bir algı da söz konusu. Bu alanda da uzman bir sporcu olarak neler söyleyeceksiniz? Neden kış sporları yapmalıyız? Faydaları nelerdir?

İnsanoğlunun günümüzdeki en büyük sorunu doğayla ne kadar baş başa kalabildiğidir. Hem zihin hem ruh hem de beden sağlığı açısından doğa en büyük destekçimiz.

Kış sporlarında en zorlu durumlar; güvenlilik önlemlerinin yeteri kadar ve doğru zamanda alınmamasıdır. Doğru ekipmanlar ve doğru eğiticilerle yaptığınız kış sporları güven ve keyif verir. Zamanla vazgeçemeyeceğiniz bir parçanız olur.

KIŞ SPORLARI, KİŞİLİĞİN GELİŞİMİNE DESTEK OLUR

Özellikle erken yaşta başlanan kış sporları gençlerin kişilik gelişiminde pozitif bir rol oynuyor. Kişinin kendine güveninin desteklenmesi, beden sağlığı ve zorlu durumların yönetimi, karar verme yetisinin gelişmesi de bu olumlu etkilere dâhil. Bu yeni ve enerjik deneyimi sadece gençlerde değil, her yaşta hayata yeni bir kapı olarak görüyorum.

Yaz ayları için hangi spor dallarını önerirsiniz?

Yaz aylarında salon sporlarından ziyade, yine doğayla iç içe olacağınız doğa sporlarına yönelmenizi öneririm. Rüzgâr sörfü ve kitesurf benim özel ilgi alanlarım. Bu sporlar, insanların doğayı hissederek kendilerini keşfetmeyi ve sevmeyi öğrendikleri harika deneyimler yaşatıyor. Akyaka Kite Beach sahilinde 2010 yılından beri işlettiğimiz bir okulumuz var. Bunu bizzat kendimde ve oradaki öğrencilerimde görüyorum.

Sporun fiziken olduğu kadar ruhen de faydaları olduğunu biliyoruz. Siz bu konuda neler söylemek istersiniz?

Spor kendinizi bulabileceğiniz, keşfedebileceğiniz bir alan. Bunu doğanın gücüyle bir araya getirdiğinizde size verdiği özgüven, teslimiyet ve güç hayattaki sosyal ve profesyonel her alanda size artılarla gelecektir. Spor stres yönetiminizi kolaylaşır ve olaylara bakış açınız değişir. Kesinlikle deneyimlemenizi öneririm.

Sosyal Medyada Paylaş
GÜLŞAH SERT
Ekli Görseller