Yükleniyor...

Tedavide hastanın gereksinimi ön plandadır

20 Kasım 2023

N&M Dental Clinics’te diş hekimliği alanında dünyanın kabul ettiği tüm tedavi protokollerinin uygulandığını söyleyen Ağız, Diş ve Çene Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Demirkol, “Kliniğimizde üzerinde hassasiyetle durduğumuz en önemli nokta hastalarımızın oral sağlığını bozan durumların teşhis edilmesi ve hastanın bir bütün olarak değerlendirilerek tedavinin planlanmasıdır” dedi.

Mevcut tedavilere hastayı adapte etmek yerine hastanın gereksinimine yönelik tedaviyi uygulamak esaslı bir sağlık hizmeti anlayışında olduklarını dile getiren Doç. Dr. Mehmet Demirkol ile kliniklerinde sundukları sağlık hizmetlerini konuştuk.

Mehmet Bey sizi tanıyabilir miyiz, eğitiminizden bahseder misiniz?

Alanında yıllarını vermiş başarılı birçok meslektaşım gibi benim de yıllarım meslek edinmek ve mesleğimde daha iyi bir noktaya gelebilmek çabasıyla geçtiği için kendimi eğitim hayatımdan bağımsız tanıtmam biraz zor olabilir :).

Bilecik’in Bozüyük ilçesi doğumluyum. Bozüyük Mustafa Şeker Anadolu Lisesi’nde başlayan eğitim hayatım 2008 yılında Selçuk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesinden mezuniyetle devam etti. 2009 yılında Gaziantep Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Bölümünde doktora eğitimime başladım. Gaziantep Üniversitesi’nde 2014 yılında doktora eğitimimi tamamlayıp, 2016 yılında yardımcı doçent, 2020 yılından itibaren ise doçent unvanı ile öğretim üyesi olarak görev yaptım. European Association for CranioMaxilloFacial Surgery üyesi olarak 2015 yılında İngiltere, Poole Hospital’dan konsültan maksillofasiyal cerrah Prof. V. Ilankovan tarafından kabul alarak beraber çene yüz kanserleri ile ilgili operasyonlara katıldım -ki bu akademik hayatımın en keyifli deneyimidir. Yaklaşık 40 tane uluslararası ve ulusal makalem, 70 civarında uluslararası ve ulusal kongrelerde sunduğum bildirilerim mevcut. Ocak 2022’den bu yana kurucusu olduğum N&M Dental Clinics Özel Ağız Diş Sağlığı Polikliniği’nde meslek hayatıma devam ediyorum. Genç meslektaşlarıma yol gösterici olması adına şunu da paylaşmak isterim ki akademik literatürü yakından takip eder, ilgi alanıma giren makalelerden her gün bir tane okumaya çalışırım. Yılda en az bir kez de olsa konsensüslerin belirlendiği yurt dışı kongrelerden birine katılırım.

Şu an kliniğinizde hangi sağlık hizmetlerini sunuyorsunuz?

N&M Dental Clinics’te diş hekimliği alanında dünyanın kabul ettiği tüm tedavi protokolleri uygulanabilmekte ancak burada en önemli noktayı hastalarımızın gereksinimleri belirlemektedir. Kliniğimizde üzerinde hassasiyetle durduğumuz en önemli nokta hastalarımızın oral sağlığını bozan durumların teşhis edilmesi ve hastanın bir bütün olarak değerlendirilerek tedavinin planlanmasıdır. Yani bir başka deyişle bilinen mevcut tedavilere hastayı adapte etmek değil, hastanın sadece gereksinimine yönelik tedaviyi uygulamak esaslı bir sağlık hizmeti anlayışındayız.

Sizin üzerinde yoğunlaştığınız özel bir alan var mı?

Çene cerrahisi uzmanlık alanına giren çene kemiği içine gömülü dişler, ortognatik cerrahi, ağız ve çevre bölge tümörleri ve kistler, dental implant uygulamaları, implant öncesi ileri kemik artırım cerrahileri yanında çene eklemi hastalıkları ve cerrahisi özel ilgi alanıma girmektedir. ‘Temporomandibular Eklem Cerrahisi’ adında yazdığımız kitabımız ülkemizde hala ilk ve tek kitaptır. Bu kitapta paylaşılan vakaların tümünün cerrahisi de tarafımızca yapılmış operasyonların fotoğraflarıdır. Bu kitabımız çene cerrahisi alanında uzmanlaşmış meslektaşlarımıza hitap eden bir kitaptır. Bahsettiğim çene cerrahisi uygulamaları yanında yüzün daha estetik görünmesi amacıyla dudağın görünürlüğünün arttırılması, yanak dolgunluğunun azaltılması bişektomi, dudak kaldırma, dudak pozisyonlandırma (liplift, lip repozisyon), çene ucunun geriye alınması, öne alınması veya çene ucundaki asimetrilerinin düzenlenmesi gibi işlemler de yapmaktayız. Ancak bu işlemler için teşhis oldukça önemli ve tecrübe gerektiren bir konudur.

Diş tedavisinde sağlık kadar estetik uygulamalar da ön planda. Bu konuda neler söylemek istersiniz?

Diş hekimliğinde gereksinimler estetik ve fonksiyonel olarak iki ayrı şekilde ele alınmalıdır. Fonksiyonel olarak ifade ettiğimiz nokta daha çok sağlık için gerekli yaklaşımlardır yani diş organının fonksiyonunu hangi ölçüde yerine getirip ne ölçüde getirmediğidir. Estetik uygulamalarda öncelikle hastaların talep ettikleri estetik tedaviye fonksiyon (sağlık) açısından da ihtiyaçlarının olup olmadığını teşhis etmek ve hastalara da açıkça ifade etmek gerekir.

Diş hekimliği açısından estetik, sadece ön grup dişlerde bulunması gereken, kişinin kendi gülme hattında görünen, özellikle üst dişlerde aranması gereken bir durumdur. Doğallığı ön planda olan, ideal anatomik  formlara ve matematiksel oranlara uyumlu, kişinin cilt, göz rengine ve diğer tüm dişlerine uyum sağlayabilecek renklere sahip, yüz bütünlüğü ile uyum içinde olan dişler estetik kriterleri sağlamış dişlerdir. Estetik kritik bir bakış açısıdır; bu anlamda yapılan uygulamalar bireyi her yaşta mutlu edebilecek aynı zamanda diş dokularını hayat boyu koruyabilecek, gerçekçi tedaviler olmalıdır.

Estetik tedaviler günümüzde oldukça yaygındır ancak hastanın kendine özgü bir iskelet yapısı, kendine özgü bir diş anatomisi olduğu dolayısıyla kendini yansıtan doğal bir gülüşünün olduğu, bunun final tedaviye de bir ölçüde yansıması gerektiği bildirilmelidir. Aksi halde her birey bir diğerinin aynısı ya da benzeri olacaktır. Dolayısıyla bir takım yöntemlerle hastaların stabil yani durağan pozisyonlarını yansıtan ön görüler başarılı bir sonuç için yeterli veriler olmamakla birlikte yanıltıcı da olabilmektedir. Hastaların estetik anlamda beklentilerini net olarak öğrenebilmek ve bu beklentinin ne kadar ne şekilde karşılanması gerektiği ya da karşılanabileceği tedavi öncesinde hastayla paylaşabilmek gerekir. Ayrıca her çapraşık diş düzeltilmek zorunda olmadığı gibi her dişin rengine ya da her diş boşluğuna müdahale etmek de gerekmeyebilir. Burada bireyi bir bütün olarak değerlendirmek, onu sosyal olarak zorlayan ya da daha mutlu bir birey yapabilecek temel nedeni/gereksinimi iyi teşhis etmek gerekir. 

Bir hekim bakış açısıyla; her birey günümüz genel geçer estetik diş kriterlerine mutlak sahip olmak durumunda değildir.

Sosyal Medyada Paylaş
GÜLŞAH SERT