Yükleniyor...

Yaşanmışlıkları seviyorum

24 Şubat 2024

Çocukluğundan bu yana antikayı, yaşanmışlıkları sevdiğini söyleyen Bihter Köse Güllü, hayallerini gerçeğe dönüştürdüğü ‘Tasarım Dünyam’ markasıyla ‘evine ruh katmak’ isteyenlere hitap ettiğini anlatıyor.

Tasarım Dünyam’da nesilden nesile aktarılacak birbirinden kıymetli antikaların yanı sıra porselen, duvar objeleri, mobilyalar, dekoratif ürünler de bulabileceğimizi söyleyen Bihter Köse Güllü, “İstiyorum ki her ürünüm onu benim kadar sevenler tarafından yeni nesile taşınsın” diyor.

Sizi tanıyabilir miyiz?

1981 Gaziantep doğumluyum, burada büyüdüm. Üniversite ve yüksek lisans eğitimimin ardından çalışma hayatıma yine burada başladım. Uzun yıllar İngilizce öğretmenliği yaptım. Son 6 yıl hayatımdaki en keyifli ve en yorucu süreçti diyebilirim. İşimi kurma ve büyük bir özveriyle geliştirme sürecimde 4. fakültemi Gaziantep Üniversitesi Türk Müziği Devlet Konservatuarında okuyarak müzik öğretmeni oldum.

‘Tasarım Dünyam’ nasıl doğdu?

Çok uzun zamandır kalbimde olmasına rağmen 5-6 yıl önce başlayan bir hikaye bu. Profesyonel olmayan bir instagram sayfası, dostlarımı ağırlamak için kurduğum nostaljik ortam ve objelerin sevilmesi süreç içerisinde keyifli bir mağazaya dönüştü. Hani bir söz vardır ya, ‘Hobinizi işe dönüştürürseniz asla çalışmış olmazsınız’ diye, benimki de böyle bir şey. Güzel bir yorum, bir dost sesi, bir fincan kahve tüm yorgunluğumu alıyor. Ülkemin her yerinden gelen güzel geri bildirimler beni çok mutlu ediyor.

Ürün çeşitliliğinden bahseder misiniz?

Ben temiz antikaları sevdiğim için mağazamda da ağırlıklı olarak antikalar var. Ayrıca tasarım kırlentlerden duvar objelerine, porselenlerden tasarım ürünlere, mobilyalardan dekoratif ürünlere kadar her şeyi özenle ve birbiriyle kombin olacak şekilde bulundurmaya uğraşıyorum. Piyasada seviliyor diye ısınamadığım ürünleri ticari kaygıyla bir başkasına satmayı doğru bulmuyorum. İstiyorum ki her ürünüm onu benim kadar sevenler tarafından yeni nesile taşınsın.

Kimlere hitap ediyorsunuz?

Yaşı fark etmeksizin evine ruh katmak isteyen herkese hitap etmek, özellikle her gelir seviyesindeki insanın ürünlerime ulaşabilmesini sağlamak için ciddi bir gayretim var. En çok da gençlerin, ‘Bihter ablacığım evimi otel gibi olmaktan kurtar’ diye ilgi göstermeleri beni mutlu ediyor. Hatta birçoğu mağazamda ve sosyal medyada ürünlerimi sergilerken kullandığım için Türk sanat müziğini benimle sevdiklerini söylüyorlar. ‘Ne mutlu bana’ diyorum ve şükrediyorum ki bu güzellikleri deneyimledim. Hayatımda hep çok sevdiğim işleri yapmak bana kısmet oldu, tıpkı öğretmenlik gibi.

Ürün seçiminde genel olarak nelere dikkat ediyorsunuz?

Günümüzde insanlara aldıkları her üründe sanki bir marka, bir damga taşıma zorunluluğu varmış gibi hissettirilen bir baskı var. Ben de damga ve marka olayına çok dikkat etsem de biliyorum ki bazen damgasız bir ürün tüm damgalı muadillerini ezip geçebilir. İyi bir ustanın elinden çıkmış, emek verilerek yapılmış iyi işler daima kendini gösterir. Annemizin bize işlediği bir yeleğin var mıdır bir muadili? Ben dünyanın en kıymetli damgasına değişmem. Tabii bu benim fikrim, herkesin fikrine saygım sonsuz. Ben de ağırlıklı çok iyi damgalı ürünler bulunduruyorum. Ve bunların tarihlerini, nasıl yapıldıklarını araştırıyor, çocukluğumdan bu yana bağımın olduğu gerçek antikacılardan bilgi ediniyorum. Antika ürünlerin sorunsuz olmasına önem veriyorum çünkü temiz bir enerji ile evlerini bulsunlar istiyorum.

Günümüzde antika ve vintage ürünlere yaklaşım nasıl?

Oldukça memnuniyet verici çünkü insanlar artık anısı olan eşyaları saklamayı, onlara değer vermeyi, dekorasyonlarında kullanmayı öğrendiler. Genç biri yanıma gelip, ‘Annemdeki birçok eşyayı evime getirdim’ deyince çok mutlu oluyorum.

Her eski olan ürün antika mıdır?

Her eski ürün antika değildir, bir ürünün antika olması için literatüre göre en az 100 yıllık bir geçmişe sahip olması ve değerini kaybetmemiş olması gerekir. Ben 100 yaşında olsa da her yeri tadilat görmüş bir mobilyayı antika diye satın almanın doğru olmadığını düşünüyorum. Çünkü tadilatlı ürünler, işin içinde olmayan insanlar tarafından anlaşılması mümkün olmayacak şekilde yaptırılıp yüksek fiyatlara satışa sunuluyor. Bunun insan vicdanına ve terbiyesine aykırı olduğunu düşünüyorum. Sunmak istediğim bir ürünü eğer çok temiz temin etmek mümkün değilse yakın dönem ürünleri değerlendiriyorum farklı olmak kaydıyla. Zira onlar da en az bir 50-70 yıl arası yaş almış oluyorlar ve bir sonraki nesille gerçek antika değerinde aktarıyorlar.

Antika ürünlere bakış açınızdan bahseder misiniz?

Çocukluğumdan bu yana antikayı, yaşanmışlıkları her anlamda çok severim. Üzerime giydiğim parçalar dahi kendime has nostaljik ürünler olur genellikle. Bir evin son tamamlayıcılarını yerine yerleştirmek ve karşısına geçip izlemek büyük zevk benim için. Son birkaç yıldır dekorasyon ağırlıklı da çalışıyorum, sevgili babam ve kardeşim de inşaat sektöründe oldukları için beni hep destekliyorlar. Bir evin dışı kadar içi de çok önemli, evi ev yapan sizin içinde huzur bulmanızdadır. Ben bu yüzden butik çalışıyorum. Ürünlerim kişiye özel olduğunda ve devamı bulunmadığında daha kıymetli oluyor. Zaten paylaştığım ürünün aynısını bir daha ben de bulamıyorum:).

Ürünlerinizi edinmek isteyenler size nasıl ulaşabilirler?

Ürünlerimi temin etmek isteyenler eğer kendi şehrimdeyse keyifli mağazamızda bir kahve eşliğinde, güzel müziklerle beraber alışverişlerini yapabilirler. Şehir dışında olanlar için sayfamda her türlü iletişim bilgisi mevcut. Büyük mobilyalar da dahil olmak üzere Türkiye’nin her yerine ürün gönderebiliyorum. Kargolarımız anlaşmalı gidiyor mümkün olduğunca ve sapasağlam yerlerine ulaşıyor. Herhangi bir sorun yaşarsak ben işimin arkasındayım, elimden geldiği kadar memnun etmeye çalışıyorum.

Sosyal Medyada Paylaş
GÜLŞAH SERT
Ekli Görseller