Yükleniyor...

Yemeklere sevgi katıyor

15 Aralık 2017

Birbirinden lezzetli tarifleri ekranda, kitaplarında, gazete yazılarında ve internet sitesinde bizimle paylaşan, güler yüzlü, içten ve bizden biri Sahrap Soysal... Kendisiyle yaptığımız söyleşide Gaziantep’i çok sevdiğini söyleyen Soysal, “Gaziantep gastronomi alanında Türkiye’de tek marka şehir, aynı zamanda dünyada da marka şehir” dedi.

Gaziantep’in en çok yoğurtlu yemeklerini sevdiğini söyleyen Sahrap Soysal, salça, nar ekşisi, pul biber gibi ihtiyaçlarını da Gaziantep’ten aldığını sözlerine ekledi. Soysal ile Gaziantep’te yemek üzerine keyifli ve ilginizi çekeceğine inandığımız bir söyleşi gerçekleştirdik.

Gaziantep mutfağı hakkında neler söylemek istersiniz?

Anadolu’yu çok severim ben… Anadolu’nun misafirperverliği, içtenliği, mütevazılığı, tevazusu beni çok etkiler ve bu nedenle de sürekli Anadolu’yu gezerim. Gaziantep’in Anadolu’ya çok iyi bir örnek olduğuna inanıyorum ve bunu gerek festival gerekse de yemekle ilgili farklı etkinliklere katılmak için gittiğim her yerde de dile getiriyorum. “Gaziantep ne yaptıysa onları adım adım izlemeniz ve gastronomi alanındaki başarıları nasıl edindiklerini onlardan öğrenmelisiniz” diyorum.  Ben yemek yazarı olarak pek çok alanda olduğu gibi gastronomi alanında da Gaziantep’in yüz akımız olduğuna inanıyorum.  

 Çömçe aldım Gaziantep’ten

Hem televizyon programı yaptığım hem de yemek yazarı olduğum için mutfak malzemelerine fazla ilgim ve ihtiyacım oluyor. Gaziantep aynı zamanda benim tüm eksiklerimi tamamladığım yerdir. Gaziantep’e gelir gelmez salçamı, pul biberimi aldım. Bakırcılar Çarşısına uğradım, et kavurmak için iyi bir saca ihtiyacım vardı, “Gaziantep’e gittiğimde alırım” diye planlamıştım, gelir gelmez onu da aldım. Çömçe aldım. Gaziantep sadece yemekleri, baharatı, yağı, salçası ile yemeklerinize lezzet katmaz, yemekle ilgili en güzel alet ve edevatlar da burada bulunur.

 Gaziantep marka şehir

Bugün Türkiye’de en çok yiyecek tescili alan ildir Gaziantep. Her gittiğim şehirde bu başarısını da örnek gösteriyorum, “Sizin coğrafi tesciliniz var mı” diye soruyorum. Biz Gaziantep’i çok seviyor ve gurur duyuyoruz. Gaziantep gastronomi alanında Türkiye’de tek marka şehir, dünyada da marka şehir.

 Gaziantep insanı cömert ve misafirperver

Gaziantep’e defalarca geldim ve burayı çok seviyorum. Gaziantep sevmeyen yok zaten. Burası çok acayip topraklar. İnsanları cömert, misafirperver ve çok saygılı. Herkes memleketini tanıtmaya, güzel yanlarını ön plana çıkarmaya çalışıyor. Böyle bir ruh birliği var. Ben Anadolu’nun başka hiçbir şehrinde görmedim bunu.

Gaziantep’in tarihi geçmişi de çok müthiş. Bir yemek yazarı ve programcısı olarak yemekleriyle ilgili söyleyecek söz bulamıyorum.

 En sevdiğiniz Gaziantep yemeğini sorsak?

Yoğurtlu yemeklerine bayılıyorum. Dünyanın herhalde yoğurtla yapılan en çok çeşit yemeği Gaziantep’tedir. Yoğurtlu yemekler ayrı güzel, meyveli kebaplar ayrı güzel. Dolmaları, doğraması da çok güzel… Tencere yemekleri yine aynı şekilde. Tek değinmek istediğim husus şöbiyetin unutulması. Zerdeli sütlaç olağanüstü, kahke çok güzel. Onlar da biraz ön plana çıkarılmalı diye düşünüyorum. Benim için şöbiyet de baklava kadar önemli ve çok geride kaldı.Gaziantep mutfağı her şeyiyle mükemmel.

 Yöre olarak hangi yörenin yemeklerini beğeniyorsunuz?

Antakya yöresinin mutfağı da çok özel benim için. Onların da yoğurtlu, sebzeli yemekleri çok fazla. Antakya bir kebap mutfağı asla değil… Antakya bakliyatın, sebzenin ve bulgurun dengeli birleştiği bir mutfak.

 Sizin en sevdiğiniz yemek ne diye sorsak?

Kısır en sevdiğim yemektir.

 Mutfakta olmazsa olmazlarınız nelerdir?

Kesinlikle nar ekşisi… Gaziantep’ten nar ekşisi aldım.

 Sizce lezzetli yemeğin sırrı nedir?

Malzeme muhakkak taze olmalı… Az olsun ama taze olsun. Yemeğe hak ettiği özeni göstermek lazım, “ay nereden çıktı şimdi, yemek yapacağım” dediğiniz anda olmaz. Yemeğe sevgi katmak, kaliteli malzeme kullanmak ve doğru pişirme tekniğini bilmek gerekiyor.

 Peki, sofranızın olmazsa olmazı nedir?

Soframda mutlaka ama mutlaka zeytinyağlı bir yemek bulunur. Kışın kereviz olur yazın bamya olur ama mutlaka bir çeşit zeytinyağlı bulunur.

 Dünya mutfağında tercihiniz nedir?

Ben makarnacıyım J Makarnayı çok severim, makarna soslarını da çok güzel yaparım.

 En iyi yaptığınız en sevilen yemeğiniz nedir?

Çorbayı çok güzel yaparım… Çok fazla çeşitte çorba yaparım. Müthiş deniz ürünü pişiririm, hiç tahmin etmezsiniz. Deniz kenarında büyümedim ama bana deniz mahsulü ne getirirseniz getirin ben onu çok güzel yapabilirim. Salata ve mezelerim yine çok beğenilir. Bulgurlu yemekleri de lezzetli yaparım.

 Keyif ve dinlence anlayışınız nedir?

Ben yemek yaparak da dinlenirim, çok yazarak da dinlenirim. Ben bir de kimyacıyım, iyi tarif çıkarırım. Mutfak benim için sürekli ölçüp tarttığım bir laboratuvar. Eşim doktor, 3 oğlum var. Onlar da yemekle iç içe yaşaya yaşaya bir gurmeden farksız oldular.

Sosyal Medyada Paylaş
Ekli Görseller