Yükleniyor...

Cildiniz eğitimli ve tecrübeli ellerde her zaman genç ve taze

10 Eylül 2024

Özellikle kırışıklık tedavisi, dolgu uygulamaları ve cilt yenileme gibi alanlara ilgi ve talebin son yıllarda gittikçe arttığını söyleyen Dermatoloji Uzmanı Prof. Dr. Cenk Akçalı, “Bu uygulamalarla cildin genç ve taze görünmesini sağlıyoruz, böylece hastalarımız kendilerini çok daha mutlu hissediyorlar” diyor.

Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji Ana Bilim Dalı’nda görev alan Prof. Dr. Cenk Akçalı ile 28 yıllık mesleki tecrübesi ile gerçekleştirdiği estetik uygulamalar ve bu alanlarda sundukları hizmetleri konuştuk.

Sizi tanıyabilir miyiz?

Adana'da doğdum. Almanya'daki ilk ve orta öğrenimimin ardından 1993 yılında Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tıp eğitimimi tamamladım. Dermatoloji ihtisasımın ardından 2000 yılında Başkent Üniversitesinde akademik kariyerime başladım. 2005 yılında Mustafa Kemal Üniversitesi Dermatoloji Ana Bilim Dalını kurdum. Bu arada Almanya-Bonn Üniversitesi, Berlin Üniversitesi (Charite Hastanesi) ve Regensburg Üniversitesi’nde dermatolojik cerrahi, estetik ve kılcal damar tedavileri alanlarında 3’er ay çalışarak tecrübelerimi arttırdım. Kazandığım uluslararası deneyim ile Dünya Dermatolojik Cerrahi Kongresini İstanbul’da düzenledik. İyi derecede İngilizce ve Almanca bilmekteyim.

Ayrıca, Türk Dermatolojik Cerrahi Derneği ve Çukurova Deri ve Zührevi Hastalıkları Derneğinin yönetim kurulu üyesiyim. International Society of Dermatologic Surgery Derneği, European Academy of Dermatology and Venereology (EADV), Alman Fleboloji Derneği ve Türk Dermatoloji Derneğinin de üyesiyim. Akademik özgeçmişimde 200’den fazla bilimsel yayın, çalışma ve kitap bölümlerim bulunmaktadır. Yurt içi ve yurt dışı birçok kongrede konuşmacı ve oturum başkanı olarak görevler alıyorum. Ayrıca birçok estetik ve dermatolojik cerrahi konularında kurslarda eğitim vermekteyim. 2006 yılından bu yana hem Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Dermatoloji Ana Bilim Dalı'nda profesör olarak görev yapmaktayım hem de kendi özel kliniğimde hizmet vermekteyim. Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Aylin Hengirmen Akçalı ile evliyim, iki çocuk babasıyım.

Dermatoloji uzmanısınız. Kimler size hangi şikayetleri için gelebilir?

Dermatoloji uzmanı olarak en çok estetik uygulamalar için başvuru alıyorum. Hastalarım genellikle kırışıklık tedavisi, dolgu uygulamaları, cilt yenileme konuları için başvuruyorlar. Bu uygulamalarla cildin genç ve taze görünmesini sağlıyoruz, böylece hastalarımız kendilerini çok daha mutlu hissediyorlar.

Bunun yanı sıra dermatoloji uzmanı olarak cilt, saç, tırnak ve mukoz membranları etkileyen birçok farklı hastalıkla ilgileniyorum. Hastalarım genellikle sivilce (akne), Gül hastalığı, saç dökülmeleri, kırmızı yüz, ben muayenesi, cilt kanseri, ben alımı, sedef, ürtiker, kaşıntı, egzema, zona, siğil, cilt enfeksiyonları vitiligo, tırnak problemleri gibi şikayetlerle başvurmaktalar. Kliniğimde cilt biyopsisi, koter, yüz ve vücuttan ben alma gibi dermatolojik cerrahi işlemlerini de yapmaktayım ancak, estetik uygulamaların popülaritesi ve sağladığı etkin sonuçlar, bu alandaki taleplerin giderek artmasına sebep olmaktadır.

Danışanlara herhangi bir işlem yapmadan önce, ihtiyaçlarını ve isteklerini doğru bir şekilde kavramak gerekiyor.

Günümüzde estetik uygulamalar oldukça ilgi görüyor. Siz bu alanda hangi tedavi ve uygulamaları gerçekleştiriyorsunuz?

Estetik işlemlerden olan kılcal damar tedavisine 26 yıl önce başladım. Sivilce izlerinde ve melazmada glikolik asit ile kimyasal peeling işlemlerini 1996 yılında tezim için uyguluyordum. 1998 yılından bu yana gerçekleştirdiğim botoks uygulamaları da yine severek yaptığım işlemlerden.

Şu anda yüz botoksu, masseter botoksu, terleme botoksu, yanak dolgusu, dudak dolgusu, çene dolgusu, gözaltı ışık dolgusu, kılcal damar tedavisi, ip askı, peeling, kimyasal örümcek ağı, mezoterapi, kristal dolgu, eksozom, kök hücre, PRP, gençlik aşıları gibi estetik uygulamalar çalışmalarım arasında. Lazer epilasyon, lazerle leke tedavisi, altın iğne, BBl lazer, cilt bakımı, dermapen, çatlak tedavisi gibi uygulamaları da farklı teknolojileri kullanarak her yönüyle tamamlıyoruz. Ayrıca son günlerde gündemde olan Glutatyon, NAD, ALA, C Vit gibi serum tedavilerimiz de var.

Cildinizi eğitimli ve tecrübeli doktorlara emanet edin

Estetik alanında da sürekli yenilikler/güncellemeler oluyor. Siz bunun neresindesiniz?

Estetik alanındaki yenilikleri yakından takip ediyorum ve en güncel tedavi yöntemlerini kliniğimde uyguluyorum. Estetik alanında hastalarımıza modern tekniklerle en iyi sonuçları sunmak için bilimsel çalışmalar yapıyorum ve eğitimler veriyorum. Yılda birçok kez yurt dışı ve yurt içi kongrelere katılıyorum. Özellikle altın iğne tedavisi ve BBl gibi yeni uygulamaları da hastalarımızla buluşturuyoruz. Örneğin BBL (Bright Broad Light) cihazı uygulamaları Rosasea (Gül hastalığı), kılcal damarların giderilmesi, sivilce, cilt sıkılaştırma, gençleştirme, sivilce izi, çiller, güneş lekeleri ve yara izlerinin tedavisinde kullanılmaktadır.

Her cilt kendine özeldir. Bundan dolayı cilt yapısı ve hastalıkları açısından muayene edilmeden tedavilere başlanmamalıdır. Örneğin hassas veya kırmızı yüzü olan bir hastaya evde yanlış  bakımlar yapılırsa hastanın cilt sağlığı daha kötü yöne gidebilir.

Kişilerin size özellikle güzelleşmek için başvurduklarını göz önünde bulunduracak olursak hasta-hekim ilişkisi hususunda ne söylemek istersiniz?

Hasta-hekim ilişkisinde güven ve dürüst iletişim esastır. Hastalarımızın beklentilerini anlamak, onlara gerçekçi sonuçlar sunmak ve tedavi süreçlerinde etik kurallara bağlı kalmak çok önemlidir. Örneğin sivilce tedavisinde BBL, altın iğne, ekstripasyon, kimyasal peeling, acnelan gibi yöntemleri uygulayabileceğimiz gibi sadece vereceğimiz medikal tedavi de yeterli olabilir. Bazen de hastalar yüzünün oranlarına uygun olmayan bir işlem istemekte, bunu onlara uygun bir dille söylemek gerekir. Çünkü o işlemleri yaptırsa bile (örneğin abartılı bir dudak dolgusu) sonrasında kendisi de mutsuz olacaktır.

Neştersiz güzelleşmek de mümkün mü?

Günümüzde neştersiz birçok işlem yapmak mümkün. Botoks, dolgu, altın iğne, BBl gibi minimal uygulamalarla cerrahi müdahale gerektirmeden doğal ve etkili sonuçlar elde ediyor ve zamanı durdurmaya çalışıyoruz. Bu tür tedavilerde işlem sonrası iyileşme sürelerinin kısa olması da günlük hayata dönmeyi kolaylaştırmaktadır.

Glutatyon tedavisi hakkında bilgi verir misiniz?

Glutatyon tedavisi, güçlü antioksidan özellikleri sayesinde cilt sağlığını destekler. Bu tedavi, cildin parlaklığını artırır, detoksifikasyon sürecini destekler ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Ayrıca, cilt tonunu eşitleyerek daha canlı ve taze bir görünüm kazandırır. Glutatyon içeren ürünler arasında da farklılıklar vardır elbette. Mutlaka Türk Eczacılar Birliği üzerinden bizzat doktora getirilen ürünler kullanılmalıdır. Sadece cilt üzerinde değil aynı zamanda kronik yorgunluk durumlarında da bu tedavinin çok faydasını görmekteyiz.

Kliniğimizde ufak ve doğal görünecek dokunuşlarla cildinize yatırım yapıyoruz. 

Altın iğne de son zamanlarda oldukça sık duyduğumuz bir uygulama. Anlatır mısınız faydalarını?

Altın iğne ciltte hem Tip I, Tip III kollajen ve elastin üretimini artırır. Tip I kollajen cildin sıkılığını ve dayanıklılığını sağlarken, Tip III kollajen cildin elastikiyetini ve esnekliğini destekler. Bu uygulama ciltteki ince çizgileri ve kırışıklıkları azaltır, cilt tonunu ve dokusunu iyileştirir, sivilce izlerini giderir ve gözenekleri küçültür. Radyofrekans enerjisi ile mikro iğnelerin kombinasyonu, cildin derin katmanlarında yenilenme sürecini tetikleyerek daha sıkı ve pürüzsüz bir cilt sağlar. Altın iğnenin kullanım alanları; sivilce izi tedavisi cilt yenileme, leke tedavisi, boyun toparlama, cilt yağlanma problemleri, kırışıklık tedavisi, sivilce tedavisi, stria ve doğum çatlakları, kılcal damar tedavisi, yara ve ameliyat izleri estetiğidir.

Sosyal Medyada Paylaş
GÜLŞAH SERT
Ekli Görseller