Yükleniyor...

Diş hekimliği bilimin yanı sıra bir sanat

16 Ağustos 2024

Uzmanlık alanı olan diş eti hastalıkları tedavisinin yanı sıra estetik diş hekimliği ve implant tedavileri üzerine de yoğunlaştığını ifade eden Dr. Dt. Tuba Aykan Sargın, dijital diş hekimliğinde büyük avantaj sağlayan CAD/CAM sistemlerini kendi kliniğinde uyguladığını söyledi.

İdeal bir diş hekimliğinde yeterli mesleki bilgi, donanım ve tecrübenin önemli olduğunu belirten Dr. Dt. Tuba Aykan Sargın, “Diş hekimliği, bilimin yanı sıra bir sanat olduğu için el becerisi ve yaratıcılığın da çok iyi olması gerekir” dedi.

Tüm dental tedavileri uyguluyorum

Kliniklerinde sundukları tedavi ve uygulamalar hakkında bilgi veren Dr. Dt. Tuba Aykan Sargın, “Kliniğimizde doğal dişlerin korunmasına yönelik periodontal rezektif ve rejeneratif tedaviler; diş eti çekilmelerinin tedavisi ve pembe estetiğe yönelik perio plastik cerrahiler; porselen lamina, zirkonyum kaplama, implant tedavileri, diş beyazlatma, diş taşı temizliği, kompozit lamina, şeffaf plakla ortodontik tedavi, botoks, Gummy Smile tedavisi, kanal tedavisi, restoratif tedaviler gibi günümüzde geçerliliği olan tüm dental tedavileri uyguluyorum” ifadelerini kullandı.

CAD/CAM sistemleri bize birçok avantaj sağlıyor

“Uzmanlık alanım olan diş eti hastalıklarının tedavisi, estetik diş hekimliği ve implant tedavilerini ağırlıklı olarak uyguluyorum” diyen Dr. Dt.Tuba Aykan Sargın, “Bunları uygularken çoğunlukla çok keyif aldığım dijital diş hekimliğinden faydalanıyorum. Dijital diş hekimliğinde CAD/CAM sistemleri bize birçok avantaj sağlıyor. Öncelikle ağız içi tarayıcılar sayesinde ölçüleri kamera ile alıyoruz. Böylelikle hem daha hassas ve güvenilir ölçü alıyoruz hem de klasik yöntemin neden olduğu bulantıdan hastalarımızı kurtarıyoruz. Elde ettiğimiz verileri dünyanın herhangi bir laboratuvarına mail olarak anında göndererek tasarlatabiliyor veya kendi kliniğimizde tasarlayabiliyoruz. Sonra CAM aşaması yani bilgisayar destekli üretim aşamasına geçiyoruz. Kazıma cihazları ile tasarımı yapılan dişleri üretebiliyoruz. Bu, bize ciddi anlamda hız kazandırıyor. Bu sistem sayesinde bazen bir iki saate hastalarıma porselen dolgular yapabiliyor veya porselen kaplamalarını takabiliyorum” diye konuştu.

Gülüş tasarımına talep her geçen gün artıyor

Gülüş tasarımı gibi ağız ve diş estetiğine yönelik uygulamaların oldukça ilgi gördüğünü söyleyen Dr. Dt. Tuba Aykan Sargın, “Güzel görünme isteği insanlık tarihi kadar eski ve doğal bir arzu. Gülüş tasarımına talebin artmasının en önemli nedenlerinden biri sosyal medya kullanımının yaygınlaşması ve öz çekimlerin artmasıdır. Yapılan araştırmalar yeni karşılaştığımız kişilerin çoğunlukla dişlerimize baktığını göstermiştir. Bu da bize dişlerimizin yüz estetiğinde çok önemli bir role sahip olduğunu gösteriyor. Dikkat ederseniz gülüşünden memnun olmayan kişiler genelde fotoğraflarda dişlerini saklar. Fakat güzel bir gülüşe sahip olan kişiler kendini daha çekici hisseder, öz güvenleri yüksektir. Bu da kendilerini daha iyi hissetmelerini sağlar. Ayrıca güzel bir gülüşün iş ve özel hayatta da pozitif etkisi olduğu da kanıtlamıştır” dedi.

Kusursuz gülüş mümkün

Günümüzde estetik diş hekimliği alanındaki gelişmeler sayesinde kusursuz gülüşü yakalamanın mümkün olduğunu dile getiren Dr. Dt. TubaAykan Sargın, “Kusursuz bir gülümsemeyi yakalarken kişinin ihtiyacına göre kontak lens gibi çok ince olan porselen laminalar ve zirkonyum kaplamalarla yapılan gülüş tasarımları dışında; implantlar, diş beyazlatma, ortodontik tedaviler, pembe estetik, dudak dolguları ve botoks gibi çeşitli yöntemlerden de kişinin ihtiyacına göre faydalanabiliyoruz. Bu yöntem ve teknikler sayesinde kişinin gülüşünü önemli ölçüde iyileştirebiliyoruz. Tabii bunları yaparken sağlık ve fonksiyondan da ödün vermiyoruz” dedi.

Botoks diş hekimliğinde de kullanılıyor

Dr. Dt. Tuba Aykan Sargın, “Botoksu diş hekimliğinde en çok Gummy Smile olarak adlandırdığımız, gülümserken diş etlerinin aşırı göründüğü durumlarda, diş etlerinin görünürlüğünü azaltmak ve bruksizm dediğimiz diş sıkma tedavisinde kullanıyoruz. Uygulama, hasta açısından oldukça basit ve genellikle ağrısız oluyor. Uzman hekimler tarafından doğru bir şekilde yapıldığında da çok iyi sonuçlara ulaşabiliyoruz” diye konuştu.

Diş hekimliği bilimin yanı sıra bir sanat

İdeal bir diş hekimliğinde yeterli mesleki bilgi, donanım ve tecrübenin önemli olduğunu belirten Dr. Dt. Tuba Aykan Sargın, “Diş hekimi, yeniliklere açık olmalı, güncel bilgileri takip etmeli ve bunları kliniğine adapte edebilmelidir. Diş hekimliği, bilim dalı olmasının yanı sıra bir sanat olduğu için el becerisi ve yaratıcılığın da çok iyi olması gereken bir alan. Bunların yarı sıra hastalara karşı anlayışlı, sabırlı, hoş görülü olmalı ve hasta iletişimi kuvvetli olmalıdır. Söz konusu sağlık olduğu için kliniğin hijyeni ve sterizasyonuna da mutlaka çok önem vermelidir” diye konuştu.

Bu özellikler tedaviye olumlu yansıyor

Dr. Dt. Tuba Aykan Sargın hekimin bilgi birikimi, el becerisi, tecrübesi ve hastanın beklentilerini anlayıp karşılamasının bir araya gelmesiyle tedavinin başarısının ve hasta memnuniyetinin de arttığını söyledi.

Hastamızın beklentisi ve istekleri önemli

İdeal bir gülüşü tasarlamak için öncelikle hastanın şikayetlerini ve tedaviden beklentilerini dinlediklerini kaydeden Dr. Dt. Tuba Aykan Sargın, “Ardından röntgenlerini, fotoğraf kayıtlarını ve başlangıç çene modelini dijital olarak kaydediyoruz. Hastamızın beklenti ve istekleri doğrultusunda gülüş tasarımını dijital ortamda tasarlıyoruz. Tasarım sırasında hastanın yüz şekli, ağız ve dudak yapısı, yaşı, cinsiyeti, diş etlerinin konumu, dişlerin rengi, pozisyonu ve birbiriyle ilişkisi, tedavide hangi materyalleri kullanmamız gerektiği gibi birçok faktörü göz önünde bulundurmamız gerekiyor. Ardından hazırladığımız simülasyonu hastamızla paylaşıyoruz. Bazen Wax-up Mock-up yöntemi ile ağıza uygulayıp gösteriyoruz. Hastanın beğenisini ve onayını aldıktan sonra üretip uyguluyoruz” diye konuştu.

Ağız ve diş sağlığı bakımının önemi

“Sağlık öncelikle ağızdan başlar” diyen Dr. Dt. Tuba Aykan Sargın, “Dişlerimizin estetiğin yanı sıra beslenme ve konuşmamızda çok önemli görevi var. Bu nedenle diş ve diş eti sağlımızı korumak için günlük ağız bakımımızı ihmal etmememiz gerekiyor. Günde en az iki kere dişlerimizi fırçalamalı ve ardından diş aralarımızı diş ipi veya diş arası fırçalarıyla temizlemeliyiz. Ülkemiz ağız bakımı konusunda yeterli bilince sahip değil ancak gelişen teknolojiyle bilgiye daha kolay ulaşılması, halkın bilinçlendirilmesi ve ağız bakımı için gerekli materyallerin daha kolay temin edilmesi nedeniyle bu konuda eskiye nazaran daha bilinçli hale geldiğini düşünüyorum” dedi.

Hastalarıma en yeni bilgilerle ve teknolojilerle hizmet veriyorum

Teknolojik donanımın ve güncel gelişmelerin diş hekimliğinde önemli bir yeri olduğuna dikkat çeken Dr. Dt. Tuba Aykan Sargın, “Çağımızda teknoloji çok hızlı ilerliyor. Mesleğimiz de bundan fazlasıyla payını alıyor. Yapılan araştırmalar sonucunda yeni teknikler bulunuyor, yeni cihazlar üretiliyor veya farklı materyaller piyasaya sürülüyor. Bütün bu gelişmelerden geri kalmamak, mesleğimizi daha keyifli ve kaliteli yapabilmek ve hastalarımıza daha iyi hizmet verebilmek için güncel gelişmeleri yakından takip etmek gerekiyor. Bu benim de çok önemsediğim bir konu. Sık sık kendimi güncellemek için gerek yurt içi gerek yurt dışı seminerlere katılıyor, makaleler okuyor, online eğitimlere katılıyorum. Bütün güncellemelerden haberdar olup, hastalarıma en yeni bilgilerle ve teknolojilerle hizmet veriyorum. Bu da tercih edilmede önemsenen bir husus” diye konuştu.

Diş Hekimi Tuba Aykan Sargın kimdir?

2001 yılında Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesinden mezun oldum. Ardından Gazi Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Periodontoloji (Diş eti hastalıkları ve tedavisi) Ana Bilim Dalında diş eti hastalıkları ve tedavileri üzerine uzmanlık eğitimimi tamamladım. Yurt içi ve yurt dışında birçok kongreye, seminere ve kursa katıldım. Halen eşim Op. Dr. Ramazan Sargın ile beraber kendi kliniğimizde hizmet vermekteyim.

Sosyal Medyada Paylaş
GÜLŞAH SERT
Ekli Görseller