Yükleniyor...

Eksozom ile yenilenin!

24 Şubat 2024

Dr. Selahattin Avcı, medikal estetik ve hücre onarımı için tıpta son dönemde popülerliği oldukça artan, kliniklerinde de güvenle ve severek kullandıkları ‘Eksozom’ hakkında bilgi verdi.

Eksozomları; “Hücre gibi çoğalma özelliğine sahip olmadan bir kök hücre gibi hareket edebilen ve ortalama 3 kat daha fazla büyüme faktörü ve genetik materyal içeren, herhangi bir alerjik ya da yan etkisi olmayan, kök hücrelerden bin kat daha küçük olmasına rağmen birçok iş başarabilen küçük kesecikler” olarak tanımlayan Dr. Selahattin Avcı, “Eksozomun popülaritesinin artması ile birlikte, tıpkı dolgu, botoks ve mezoterapilerde olduğu gibi birçok eksozom markası piyasaya sürüldü. Burada anlamamız gereken en önemli konu, yaşayan her organizmanın en küçük canlı birimi olan tüm hücrelerin eksozom ürettiğidir. Zira eksozomlar hücreler arası iletişimde önemli rol oynamaktadır. Fakat güzellik ve sağlık amaçlı eksozom kullanımı için kök hücre kaynaklı eksozomların kullanılması gerekmektedir” diye konuştu.

ExoStem yenileyici ve gençleştirici estetik alanında kullanılmaktadır

Kök hücre kaynaklı eksozomların arasında bitkisel, hayvansal ve insan kök hücresi kaynaklı alternatifler bulunduğuna dikkat çeken Dr. Avcı, “Doğal olarak yapılan tedavide en sağlıklı ve başarılı sonuç allojenik yani insan kaynaklı kök hücrelerin eksozomlarının kullanılması olacaktır. ExoStem;  Türkiye Cumhuriyeti Sağlık Bakanlığı tarafından onaylı olan, insan göbek kordon kanı kökenli mezenkimal kök hücre kaynaklı bir eksozomdur. ExoStem iyileşmeyi hızlandırma, cilt dokusunu yenileme, yara izini azaltma, saç büyümesini uyarma potansiyeline sahip olmasından dolayı yenileyici ve gençleştirici estetik alanında tercih edilen bir üründür” dedi.

ExoStem etki mekanizmasının çalışması

“Eksozomların ana işlevi, uyarılara karşı verilen cevapları ve sinyal moleküllerini serbest bırakarak hücreler arası iletişimi iyileştirmektir” diyen Dr. Avcı, şunları anlattı: “Eksozomlar bir takım genetik bilgileri, proteinleri, reseptörleri hücreler arasında aktararak hücre davranışını değiştirebilirler. Bu özellikleri sayesinde hücre çoğalmasında ve doku yenilenmesinde etkili olurlar. Ayrıca anti-inflamatuar etkileri sayesinde eklem ağrıları ya da inflamasyon kaynaklı otoimmun hastalıkların tedavisinde de başarılı sonuçlar gösterirler. Ata hücrelerin çoğalmasını ve hasarlı bölgeye göç etmesini uyararak yenileyici ve düzeltici etkinlik gösterirler. Yapılan çalışmalarda mezenkimal kök hücrelerden elde edilen eksozomların, hastalık ya da yaralanma sonucu hasar görmüş dokularda meydana gelen programlanmış hücre ölümünü azalttığı görülmüştür. Eksozomlar, doku yenilenmesini normal çapraz kollajen bağ yapısını arttırarak sağlar. Yara izlerinde azalma sağlayarak normal dokuya daha yakın bir iyileşme sağlar. Mezenkimal kök hücre eksozomları doku reddine sebep olmazlar. Yeni doğan göbek bağı dokusundan elde edildikleri için hiçbir dış faktöre maruz kalmamış saf ve toksin içermeyen bir üründür. Danışanın kendi hücrelerinden alınan kök hücre tedavilerindeki danışanın hücre yaşı kalitesi göz önüne alındığında daha üstün bir tedavi yöntemidir. Cerrahi işlem gerektirmediklerinden, doğrudan enjekte edilebilen bir flakonda sunularak diğer hücresel tedavilere göre kullanım kolaylığı sağlar.”

ExoStem’in kullanıldığı alanlar

Dr. Avcı, ExoStem uygulamasının, “Cilt gençleştirme, Androgenetik Alopesi (erkek tipi saç dökülmesi), Alopesi Areata(saç kıran), akne skarı (yara izleri), Atopik dermatit (egzama), eklem hastalıkları, yara ve yanıklarda iyileşmeyi sağlamak için” kullanılabileceğini söyledi.

ExoStem’in cilt üzerindeki etkileri

Yaşlanma belirtilerinin cildin kendini yenileyememesi nedeniyle ortaya çıktığını ifade eden Dr. Avcı, “Mezenkimal kök hücre kaynaklı ExoStem, vücudun yaşlanan dokularını eski haline getirmek, cildin elastikiyetini ve gücünü korumaya yardımcı olmak için kullanılabilir. Aynı zamanda kök hücrelerin çoğalmasını ve göçünü uyarır. Yeni damar oluşumunu arttırır.

Cilt altındaki kollajen miktarını arttırır. İnflamasyon ve bağışıklık sistemi yanıtını düzenler. Dokunun yeniden yapılanmasını düzenler” diye konuştu.

ExoStem’in saç dökülmelerindeki etkileri

ExoStem’in büyüme evresindeki saç foliküllerinin sayısını arttırdığını kaydeden Dr. Avcı, diğer etkileri hakkında şunları söyledi: “Saç foliküllerini oluşturan dermal papilla hücrelerinin çoğalmasını sağlar. Saç dökülmesinin erken evlerinde, ExoStem uygulaması ile büyüme faktörlerinin sayesinde erkeklerde ve kadınlarda saçlar yeniden büyüyebilir ve yeniden oluşturulabilir. ExoStem tedavisinin ilk uygulamasından sonra 1 veya 2 ay içinde gözle görülür bir değişiklik görülebilir ancak esas sonucu görmek için 6 ila 12. aylar arasını beklemek gerekir. ExoStem dinlenme fazındaki saç köklerini büyüme fazına dönüştürerek saç döngüsünü uzatır. Eksozom tedavisi kliniğimizde uygulanmaktadır.”

Sosyal Medyada Paylaş
GÜLŞAH SERT