- Şehitkamil / Gaziantep
- +90 (342) 232 80 81
- info@cemiyet.com.tr
Depremin vurduğu kentlerden Gaziantep’te tarihe tanıklık etmiş çok sayıda tarihi eser büyük hasar gördü. Gaziantep Kalesi de büyük hasar alan yapılardan biriydi. Gaziantep’te tarihi ve kültürel yapılar da depremde zarar gördü. Gaziantep Kalesi, Şirvani Cami, Kurtuluş Cami, Karatarla Cami ve Ömeriye Cami gibi yakın zamanlarda restore edilen birçok yapıda hasar oluştu.
GAZIANTEP KALESI
Gaziantep, tarihî ve kültürel mirası bakımından da önemli bir kent. Deprem, bu kentte birçok tarihi mirasa da zarar verdi. Kentin merkezinde yüksek bir konumda, doğal kayalık bir höyük üzerinde yer alan kale, depremde zarar gören yapılar arasında.
Yaklaşık 2 bin yıllık bir geçmişe sahip olan ve uzun yıllar boyunca restorasyon gören kalenin doğu, güney ve güneydoğu kısımlarındaki burçlar, depremin etkisiyle yıkılırken, kalenin yanındaki istinat duvarı da çöktü. Bazı burçlarda ise büyük çatlaklar oluştu. "Gaziantep Savunması ve Kahramanlık Panoraması Müzesi" olarak kullanılıyordu. Müzede sergilenen eserler, 1920'deki Antep Kuşatması'nda Fransız kuvvetlerine karşı yapılan direnişi konu alıyor.
ŞIRVANI CAMI
Gaziantep Kalesi’nin hemen yanında bulunan ve 17. yüzyılda inşa edilen tarihi Şirvani Cami de depremde hasar aldı. İlk olarak 14-15. yüzyıllarda inşa edildiği düşünülen yapı, 2007 yılında bir restorasyon geçirmişti. Caminin minaresi depremin etkisiyle tamamen yıkıldı, doğu istikametindeki duvarı ise kısmen çöktü.
ÖMERIYE CAMI
12. yüzyıla uzanan tarihiyle Gaziantep’in bilinen en eski camii olan Ömeriye Cami’nin minaresinde de çatlaklar oluştu. Minaresinde Gaziantep savunmasından izler taşıyan cami 2006 yılında restore edilmişti.
KURTULUŞ CAMI
Kurtuluş Cami ise Gaziantep’te tarihi yapılar arasında en çok hasar alanlardan biri. 19. yüzyılın sonunda kilise olarak inşa edilen ve daha sonra camiye çevrilen yapının kubbesi tamamen çöktü, iki minaresi de yıkıldı.
KARAGÖZ CAMI
13. yüzyılda inşa edilen Karagöz Cami de depremin hasar bıraktığı bir başka cami. Minaresi yıkılan caminin etrafı tamamen kapatıldı.
TARIHI YENI HAN
Osmanlı han mimarisi içinde tek avlulu, iki katlı hanlar grubuna girmektedir. İlk tapu kayıtlarındaki isimlere dayanarak 1757-1785 yılları arasında yapıldığı düşünülmektedir. Zemin kattaki mekanlar depo ve ahır, üst katta bulunan odalar ise yolcuların konaklaması amacıyla yapılmıştır. Hanın inşasında siyah ve sarımtırak renkte küfeki kesme taş kullanılmıştır. Hanın giriş katında bir süre taş ocağı olarak kullanılan daha sonraları yeni hanın misafirlerinin hayvanlarına ahırlık yapmış olan Kaleoğlu Mağarası yer alır.
EYÜBOĞLU CAMI
Eyüboğlu Cami’nde de hasar dışarıdan görülmese de hasar tespit çalışmaları tamamlanıncaya kadar ibadete kapatıldı. İlk olarak 14. yüzyılda inşa edilen, 2014 yılında da restore edilen caminin içerisinde yıkılan bölümler olduğu belirtilirken, minaresinde de çatlaklar mevcut.