Yükleniyor...

Genital estetiğe ilgi her geçen gün artıyor

10 Eylül 2024

Genital estetik operasyonlarının tüm dünyada hızla yaygınlaştığını söyleyen Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Özge Kömürcü Karuserci, ‘Güzellik’ konulu bu özel yayınımız için genital estetiğe dair merak edilenleri anlattı. Doç. Dr. Karuserci, kliniğinde ‘Konforlu, tedavi odaklı ve sürdürülebilir bir jinekoloji deneyimi’ mottosuyla hizmet verdiğini vurguladı.

20 yıllık kadın hastalıkları ve doğum uzmanlığının yanı sıra özel ilgi alanlarının ürojinekoloji, genital estetik ve kapalı cerrahiler olduğunu belirten Doç. Dr. Özge Kömürcü Karuserci, “Sağlık Turizmi Sertifikasına sahip olduğum için en az kendi bölgemdeki hemşehrilerim kadar yurt dışından gelen ya da bu çevrede yaşayan yabancı uyruklu hastalarımdan da çok ciddi oranda bir genital estetik talebi var” dedi.

Sizi tanıyabilir miyiz?

1981 Gaziantep doğumluyum. İlk ve orta öğrenimimi Gaziantep Mehmetçik İlkokulu, Tekerekoğlu Anadolu Lisesi ve Vehbi Dinçerler Fen Lisesi’nde tamamladım. 2005 yılında Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden mezun oldum. Tıpta Uzmanlık Sınavında Güneydoğu Anadolu Bölge birincisi olarak, 2006-2011 yıllarında Gaziantep Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniğinde uzmanlık eğitimini tamamladım. Lisans ve doktora yılları boyunca Polonya Jagiellonian Üniversitesi, İspanya Universitat de Barcelona ve Ege Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniklerinde kadın doğum, ürojinekoloji ve genital estetik konularında özel eğitim aldım. 2021 yılında ‘Doçent’ unvanını aldıktan sonra Gaziantep Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü Ana Bilim Dalı Başkanlığı yaptım. 2024 yılı itibari ile kendi özel kliniğimde hastalarıma hizmet vermekteyim. Eşim Halil Onur Karuserci ile 11 yıllık bir evliliğimiz, Öykü Nil ve Alp Yaman adında iki çocuğumuz var. 

Uzmanlık alanınızdan bahseder misiniz?

Yaklaşık 20 yıllık kadın hastalıkları ve doğum uzmanlığımın yanı sıra özel ilgi alanım ürojinekoloji, genital estetik ve kapalı cerrahiler. Bunun yanında menopoz, polikistik yumurtalık, anormal kanamalar gibi endokrinolojik durumlarla ilgileniyorum. Bir de çok heyecan duyduğum ve inandığım bir konu olan fonksiyonel tıp ile ilgili araştırmalarım var ve bunu pratiğe çevirecek bir proje için plan aşamasındayım. Kısaca uzmanlık alanlarımdan bahsedeyim.

Ürojinekoloji; üroloji ve jinekoloji dallarının birleşmesiyle oluşan bir tıbbi alan olarak tanımlanır. Kadınlarda idrar torbası (mesane) sorunları, rahim, barsak, vajina ve mesane sarkmaları, idrar kaçırma şikayetleri ve genital bölge şekil bozuklukları ve fonksiyon kaybı gibi sorunların tanı ve tedavisini konu edinmiş alandır.

Genital estetik; iç ve dış genital bölgeye öncelikle estetik yararlar açısından yapılan ameliyatlı ve ameliyatsız bazı tıbbi operasyonları içerir. Genital estetik ameliyatlarının kadınlarda psikolojik, hijyenik, seksüel (cinsel), sosyal ve en önemlisi fonksiyonel yararları vardır. "Vajina estetiği", "Genital güzelleştirme", "Cinsel estetik", "Cinsel bölge estetiği" olarak da bilinmektedir.

Genital estetik operasyonları tüm dünyada hızla yaygınlaşıyor. Amerikan Plastik Cerrahi Derneği verilerine göre; genital bölge ile ilgili estetik operasyonlar tüm estetik ameliyatlar içinde en hızlı artış ivmesine sahiptir. Bizim  ‘Sağlık Turizmi Sertifika’ mız olduğu için en az kendi bölgemdeki hemşehrilerim kadar yurt dışından gelen ya da bu çevrede yaşayan yabancı uyruklu hastalarımdan da çok ciddi oranda bir genital estetik talebi var.

Son olarak da uzun yıllarımı verdiğim kapalı (laparoskopik) cerrahiden bahsedeyim. Kapalı cerrahi, belirli ameliyatların karındaki 0.5 mm-1 cm‘lik boşluklardan kameralar aracılığı ile girilerek gerçekleştirilmesidir. Avantajları saymakla bitmez, en önemlisi hastalarda minimum ağrı, minimum kesi, minimum iyileşme süresi vaat eder. Hem ameliyat süresi açık cerrahiye göre daha kısadır hem de daha konforludur. Kapalı cerrahi; rahim alma ameliyatları, kist ameliyatları, rahim ve mesane sarkması ameliyatları, myomlar, dış gebelik operasyonları, infertilite (kısırlık) ameliyatları, tanısal ameliyatlar gibi çok çeşitli cerrahilerde kullanılabilir.

Karından yapılan kapalı cerrahiler dışında dünyada yeni uygulanmaya başlayan ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde ilk kez benim gerçekleştirdiğim V-Notes isimli bir ameliyattan da bahsetmeden olmaz. V-NOTES ameliyatı vajinal yoldan yapılan kapalı ameliyatların genel adıdır. Yani karından hiçbir işlem yapılmadan jinekolojik ameliyatların neredeyse tamamına yakını vajinadan gerçekleştiriliyor. Bu cerrahi, karından yapılan kapalı cerrahilerin bir üst seviyesidir. Hasta hiçbir şekilde ameliyat olduğunu anlamıyor çünkü vücudunun hiçbir yerinde görebileceği bir iz yok. Bu ameliyatı gerçekleştirdiğim ilk hastam 52 yaşında bekar ve büyük myomları olan bir hastaydı. V-NOTES ile vajinal yoldan rahim ve yumurtalıklarını çıkardık ve hasta ertesi gün ağrısız sızısız bir şekilde evine gitti. Hatta ameliyat olduğuna inanmamış ve başka bir doktora gidip: ‘Rahim ve yumurtalıklarım duruyor mu hala?’ diye muayene olmuştu:)

Artık günümüzde hemen hemen her alanda estetik operasyonlar/uygulamalar yapılmakta. Sizin alanınıza giren estetik uygulamalar nelerdir? 

En sık yaptığımız estetik uygulamaları şöyle sıralayabilirim:

Labioplasti: Genital bölge dudak küçültme operasyonudur.

Klitoris estetiği: Klitoris üzeri fazla cilt dokusunun çıkarılması, klitoris üzerini örten başlığın küçültülmesidir.

Vajinoplasti: Genişleyen vajinanın cerrahi olarak daraltılması, sıkılaştırılması, ameliyatla vajinanın daraltılmasıdır.

Perinoplasti: Vajina girişi ve altındaki doku onarılır.

Himenoplasti: Kızlık zarının onarımının yapıldığı estetik operasyondur. Ayrıca vestibulit ve “ağrılı himen” gibi durumlarda da himen (kızlık zarı) dokusu cinsel ilişkide ağrı sebebi olabilir. Tüm bu durumlarda himenektomi (kızlık zarı çıkartılması) operasyonu da yapılabilir.

Dış genital dudak büyütme: Çökmüş büyük dudakların, genelde kişinin kendisinden alınan yağ dokusunun enjeksiyonu ile büyütülmesidir.

Büyük dudak küçültme (Majoraplasti): Sarkık, gevşemiş dudakların cerrahi olarak gerilmesi ve küçültülmesi operasyonudur.

Ameliyatsız genital estetik operasyonlar nelerdir?

Genital lazer tedavileri: Lazerle ameliyatsız vajina daraltma, vajinal gençleştirme, idrar kaçırma tedavileri, dış genital bölge ve anüs çevresi beyazlatma, dış genital bölge sıkılaştırma tedavileri, kronik vajinal enfeksiyon tedavileri, menopoza bağlı kuruluk ve cinsel isteksizlik tedavileri, cinsel ilişkide ağrı tedavileri.

G shot, O shot, PRP, eksozom ve mezoterapi uygulamaları: Cinsel hazzı arttırmaya yönelik vajina ön duvara uygulanan hyaluronik asid dolgu enjeksiyonu işlemidir.

Genital estetik işlemler hastalık tedavileri için de yapılır mı?

Evet. Menopoza bağlı şikayetlerin giderilmesi, genital varis tedavileri, siğil tedavileri, iyi huylu tümörlerin çıkarılması, cinsel ilişkide ağrı, vajinal kuruluk, lichen sclerosus gibi hastalıkların tedavileri için de yapılmaktadır.

En çok talep edilen genital estetik operasyonlar nelerdir?

Ülkemizde ve tüm dünyada kadınlarda en sık uygulanan genital estetik operasyon labioplasti (küçük-büyük dudak ameliyatları) olup bu ameliyatları vajina daraltma ve kızlık zarı dikimi (himeoplasti) izlemektedir.

Barbie vajina estetiği nedir?

Barbie vajina estetiği, hastalar tarafından en sık istenen labioplasti şeklidir. İç dudakların minimal kalması, dışarıya sarkan hiçbir uzantının olmaması ile karakterizedir.

Genital beyazlatma işleminde kaç seansta istenen sonuç alınır?

Kliniğimizde ilk sırada CO’ lazer, kimyasal peeling, mezoterapi, PRP ve Eksozom kullanıyoruz. Genellikle 3-4 seansta tam etkisini gösteriyor.

Teknoloji ve güncel gelişmeler bu operasyonların daha konforlu olması ve hasta memnuniyeti açısından önemli olsa gerek…

Lazer teknolojisi, genital estetikte en çok kullanılan yöntemlerden biridir. Vajina daraltma, labioplasti ve genital bölge renk açma işlemlerinde lazer kullanımı, cerrahi müdahale gerektirmeden hızlı ve ağrısız çözümler sunar. Ben kliniğimde sektörün öncüsü olan ve başarı oranlarının zaman zaman beni bile şaşırttığı bir CO2 fraksiyonel lazer cihazı kullanıyorum. Lazer cihazım ile işlemlerimin çoğunu kendi kliniğimde gerçekleştirebiliyorum. Bunlara labioplasti (iç dudak küçültme ameliyatı), siğil tedavileri, rahim ağzı yaralarının tedavisi, liken skleroz, beyazlatma tedavileri, varis tedavileri, leke ve çatlak tedavileri de dahil. Özellikle genital bölgede geçmeyen ağrıları olan, idrar kaçırma şikayeti olan, cinsel ilişkide ağrı ya da isteksizlik hisseden, kronik barsak problemi olan hastalarımda elektromanyetik alan koltuğu ile birlikte kombine kullandığımda başarı oranı çok yükseliyor.

Son olarak bizlere söylemek istediğiniz bir şey var mı?

Mart 2024 itibariyle sadece Gaziantep değil Güneydoğu Anadolu Bölgesinde geniş bir hasta kitlesine ve de yurt dışından gelen yabancı hastalara hizmet vermeye başlayan Doç. Dr. Özge Kömürcü Karuserci Kliniği’nde; her an değişen ve yenilenen bilimsel literatüre sadık kalarak planlanan tedavilerin yanı sıra gerek merkezi konumu gerek hastalara kendisini özel ve rahat hissettiren iç mekanı, laboratuvar tetkikleri, hemşirelik hizmetleri gibi imkanları da bir arada sunarak pek çok kadın hastanın gelmeye çekindiği ‘Kadın doğum muayenesi’ imajını yıkıyoruz. Yani mottomuz ‘Konforlu, tedavi odaklı ve sürdürülebilir bir jinekoloji deneyimi:)’.

Yılda bir kez muayene olun!

Buradaki ‘sürdürülebilir’ kelimesi çok çok önemli. Çünkü kadın fizyolojisi sürekli değişen ve kontrol altına tutulması gereken bir yapı. Gerek jinekolojik kanserler gerek hormonal değişimler gerek enfeksiyon ve diğer kadın hastalıkları açısından yılda en az 1 kere hekiminize muayene olmanızı öneririm.

Bizim kliniğimiz, içinde 5 ayrı branşta hekimin olduğu bir sağlık kompleksi durumunda. Dolayısıyla gelen hastalarımız hem profesyonel bir sağlık sisteminin parçası olduklarını hissediyor hem de binanın fiziki özelliklerinden dolayı mahremiyet alanlarının korunduğunu bilerek geliyorlar. Sizleri de kliniğimizin huzur dolu manzarasında bir kahve içmeye davet ediyorum. Sağlıklı günlerde görüşmek dileğiyle.

Sosyal Medyada Paylaş
GÜLŞAH SERT
Ekli Görseller