Yükleniyor...

Gerçek estetik aslında nedir?

10 Eylül 2024

Estetiğin ilk önce sağlıkta başlaması gerektiğini vurgulayan Fizyoterapist Mahmut Yücel, “Estetik, öncelikle sağlıklı bir omurga ve sağlıklı bir duruşla başlar” dedi. Sağlıksız ve estetik olmayan bir omurganın görsel olarak yarattığı olumsuzluğun yanı sıra birçok hastalığın da ana sebebi olduğunu söyleyen Yücel, bu hastalıkların yaşam kalitesini ciddi oranda düşürdüğüne dikkat çekti.

Omurganın sanılanın aksine çok esnek bir yapıda olduğunu ve özel fizyoterapi teknikleri ile omurga estetiğini bozan tüm unsurların tedavi edilebildiğini belirten Yücel, omurganın olması gereken kıvrımının da yeniden kazandırılabildiğini kaydetti.

Myfizyopilates’te omurga estetiği ile ilgili etkinliği tüm dünyada ispatlanmış ‘Schroth Seas Lyon’ teknikleri kullandıklarını belirten Yücel, “Bu teknik ile sizleri harika bir estetik görünüme kavuşturuyoruz. Ayrıca reformer pilates ile omurga estetiğinizi ve fiziksel estetiğinizi de en iyi seviyeye ulaştırıyoruz” diye konuştu.

Aileleri çocuklarının omurga sağlıklarını takip etmeleri konusunda uyaran Yücel, sağlıksız omurganın çocukların vücut ve hormonal gelişimine olumsuz etki edeceğine dikkat çekti.

Bir fizyoterapist olarak estetiği nasıl tanımlarsınız?

İnsanda güzel duygusu uyandıran, güzellik duygusuna uygun olan, güzellik duygusuyla ilgili her şey estetiktir. İnsanoğlunun varoluşundan beri süregelen estetik kaygısı bazen kendini tarihi bir yapıda bir motif de, bazen kraliçenin boynundaki bir kolyede hayat bulmuştur. Aslında günümüzde de daha gelişmiş olmasına karşın estetik aynı temeller üzerine kuruludur. Evimize aldığımız bir tablo veya yüzümüze yaptırdığımız bir estetik işlemin temeli beğenmek ve beğenilmek üzerine kuruludur.

Peki, size göre estetik nerede başlar?

Gerçek estetik omurgamızda başlar. Omurganız vücudunuzun temel yapı taşıdır. Eviniz değişebilir, aksesuarlarınız, iş yeriniz değişebilir güncellenebilir fakat siz var olduğunuz sürece sizinle yaşayacak sizinle var olacak yegane şey vücudunuzdur. Ve gerçek estetiğin başlaması gereken yer omurganızdır. Düzgün bir omurganın insana kattığı pek çok faydayı 2 temel başlıkta sınıflandırabiliriz. Bunlardan bir tanesi postural (fiziksel) katkı, diğeri de sağlıksal katkıdır. Estetik bir omurga estetik bir duruş ve sağlık demektir.

Bunu açar mısınız?

Gelin biraz daha bunu somut bir örnekle görelim; Özel bir güne davetlisiniz, çok şık kıyafetler giydiniz, ışıltılı takılar taktınız ve davete gittiniz. Kendinizi harika hissediyorsunuz. Ancak diğer yandan omurganıza hiç dikkat etmemişsiniz. Bu nedenle de zamanla kamburluğunuz, boyun düzleşmeniz ve buna eşlik eden bir de bel fıtığınız oluşmuş. Araçtan ineceğiniz sırada başladı mı bel ağrınız? Araçtan indiniz tüm gözler üzerinizde fakat o da ne? Harika bir kıyafetin içinde kambur duruyorsunuz. Bu da yetmiyor gibi bir de bel ağrısından sürekli oturma ihtiyacı hissediyorsunuz. Sağlığınız dışında her şey anlamını yitiriyor o an. İşte o an öncelikli estetiğin aslında sağlıklı bir omurga ve sağlıklı duruş olduğunu anlıyorsunuz.

Estetik bir omurga ne demektir?

Omurgamız aslında düz bir yapı değildir. ’C’ şeklinde kıvrımlara sahip bir yapıdadır. Bu kıvrımlar, bir aracın amortisörü gibi hareket sırasında vücuda binecek yükleri engelleme görevi görmektedir. İşte bu C şeklindeki eğimin azalması sonucunda bel, boyun düzleşmesi oluşurken, eğimin aşırı artması durumunda kamburluk (kifoz), bel çukurunun fazla olması (lordoz) durumları oluşmaktadır. İşte estetik bir omurgada bu kıvrımlar tamamen olması gerektiği miktarda yani C görünümündedir. Yani o omurgada ne düzleşme ne de aşırı kamburlaşma vardır.

Peki, estetik olmayan bir omurga sadece fiziksel görüntümüzü mü etkiler?

Hayır, sağlıksız ve estetik olmayan bir omurga kötü bir görünümün yanı sıra birçok hastalığın da ana sebebidir. Ve bu hastalıklar yaşam kalitenizi ciddi oranda düşürür. Örneğin boyun estetiği düzgün olmayan yani boyun düzleşmesi olan bir kişide boyun ağrısına ek olarak sürekli halsizlik, uyku durumu, görme ve işitme problemleri, unutkanlık gibi birçok problem görünürken; kamburluk problemi olan bir bireyde nefes darlığı, çabuk yorulma, halsizlik gibi birçok problemi görebilmekteyiz. Bu nedenle aslında gerçek estetik hem fiziksel hem de sağlık anlamında omurgada olan estetiktir.

Omurga estetiği bozulmuş bir birey tedavi olabilir mi?

Omurga sanılanın aksine çok esnek bir yapıdadır. Nasıl ki kötü kullanıma bağlı olarak kamburlaşabiliyor veya düzleşebiliyor ise tersi yönde uyguladığımız özel fizyoterapi teknikleri ile omurga estetiğini bozan tüm unsurlar tedavi edilebilmektedir. Omurga olması gereken kıvrımına yeniden kazandırılabilmektedir.

Merkezimiz Myfizyopilates’te omurga estetiğini düzeltmek üzere etkinliği tüm dünyada ispatlanmış ‘Schroth Seas Lyon’ teknikleri kullanarak sizleri harika bir estetik görünüme kavuşturuyoruz. Ayrıca reformer pilates ile omurga estetiğinizi ve fiziksel estetiğinizi en iyi seviyeye ulaştırıyoruz.

Omurga estetiği sadece yetişkinlere yönelik bir durum mu?

Hayır, aslında omurga estetiğin en iyi olması gereken kişiler çocuklarımızdır. Çünkü estetik olmayan bir omurga bizlerde yoğunluklu olarak görsel bir problem yaratırken çocukların gelişim ve büyümesini olumsuz yönde etkilemektedir. Omurga estetiği sağlıklı olmayan yani duruş bozukluğu olan bir çocuğun omurga arasındaki büyüme plakları baskılandığı için boy uzamasından sağlıklı vücut ve hormonal gelişimine kadar birçok sistem olumsuz etkilenecektir. Bu nedenle ebeveynler çocuklarının vücutlarında gördükleri tüm kamburluk, omuz düşüklüğü gibi duruş problemlerinde merkezimize başvurabilirler.

Merkezinizde sadece genel anlamda duruş problemli hastalara mı hizmet vermektesiniz?

Hayır, Myfizyopilates’te, fizyoterapi ile pilates kavramları en iyi şekilde harmanlanarak; sağlıklı bireylere de fizyoterapist eşliğinde aletli pilates (Reformer pilates) dersleri verilmektedir. Bizler fizyoterapist olduğumuz ve vücudumuzun kas, eklem, tendon ve sinir sistemine fazlasıyla hakim olduğumuz için kişilerin daha fit ve daha estetik görüntüye çok kısa sürelerde varabilmesini sağlamaktayız.

Okuyucularımıza vermek istediğiniz bir mesaj var mı?

Kıymetli Cemiyet Dergisi okuyucuları, unutmayın ki hem sizde hem de çocuğunuzda değer vermeniz gereken öncelikli konu estetik bir omurgadır.

Estetik bir omurgaya sahip olmak için sizleri merkezimiz Myfizyopilates’te ağırlamaktan mutluluk duyarız.

Sosyal Medyada Paylaş
GÜLŞAH SERT
Ekli Görseller