Yükleniyor...

Hayalim olan işi hayal ettiğim gibi yapıyorum

30 Nisan 2024

Kendi adını taşıyan Furkan Niziplioğlu Mimarlık ve Tasarım Ofisinde mimarlık, iç mimarlık, danışmanlık ve müteahhitlik hizmeti sunduklarını anlatan Mimar Furkan Niziplioğlu, ‘işlevselliği’ ön planda tutarak estetik ve kaliteli yaşam alanları tasarladıklarını söyledi.

Projelerinde kişilerin beğenileri, zevkleri ve ihtiyaçlarından yola çıkarak tasarım yaptıklarını ifade eden Furkan Niziplioğlu, ekibine ve ekip çalışmasına çok önem verdiğini kaydetti. Projelerinin yalnızca Gaziantep’le sınırlı olmadığı belirten Niziplioğlu, yurt içi ve yurt dışında pek çok başarılı projeye imza attıklarını, atmaya da devam edeceklerini söyledi.

‘Her deneyim bir kazanım’ fikri ile atılan sağlam adımlar

Hayali olan mimarlık bölümünden başarıyla mezun olan ve henüz okurken projelerde yer almaya başlayan Furkan Niziplioğlu, kendi ismini taşıyan mimarlık ve tasarım ofisini açtıktan sonra gerçekleştirdiği projelerle de adından başarıyla söz ettiren genç bir mimar. Gelin, hikâyesini kendisinden öğrenelim, “1992 yılında Gaziantep’te doğdum. 2010 yılında Erdem Kolejinden mezun olduktan sonra İngilizcemi geliştirmek için Amerika’ya dil eğitimine gittim. Ortalama 8 ay dil okulunda aldığım eğitimi başarıyla tamamladıktan sonra New York Berkley College Uluslararası Ticaret Bölümüne kabul aldım. O süreçte, ‘Kalıp eğitimime devam etmek mi yoksa Türkiye’ye dönüp hayalini kurduğum bölümde okumak mı?’ fikri arasında kaldım. Bir senelik Amerika macerasının ardından Türkiye’ye döndüm ve Maltepe Üniversitesi Mimarlık Fakültesini kazandım. Bölümümü başarı ile tamamlayıp 2015 yılında mezun oldum. 2014 yılında, yani lisansımın son yılında Koç Holding bünyesinde bulunan Ark İnşaat tarafından yapılan, dünyanın 4. büyük Ford Otosan Ar-Ge binasında muhteşem deneyimlerle mesleğime ilk adımımı attım. Üniversiteden mezun olduktan sonra kariyerime ilişkin ‘anlaşılır’ kararsızlıklarım vardı, ‘Kariyerime Ark İnşaat ile mi devam etmeliydim yoksa memleketim Gaziantep’e dönüp kendi mimarlık ofisimi mi kurmalıydım?’… Bu kararsızlık sürecinde sadece ailemi ziyaret etmek için geldiğim memleketimde aslında farkında olmadan kariyerime ilişkin de bir yön çizmiş oldum. Bu noktada arkadaşlarımın etkisi oldukça fazlaydı, Gaziantep’te kendi mimarlık ofisimi açmam konusunda beni yüreklendirdiler. Artık yavaş yavaş Gaziantep’te kalıp kendi ofisimi açma fikri zihnimde oturmaya başlamıştı ancak arkadaşlarım ve ailemin yanı sıra tecrübesine, iş ahlakına, hayata bakışına güvendiğim abim, yakın akrabam, hayattaki duruşunu örnek aldığım İnşaat Mühendisi Abdülkadir Sökücü’nün fikrini almak için kapısını çaldım. Kendisi son kararı bana bıraksa da o gün aslında bana mihmandarlık yaptı ve ben o an o yolu takip etme kararı alıp ertesi sabah ilk iş olarak İstanbul’a döndüm. Bir gecede eşyalarımı toplayıp 2015 yılının Eylül ayında Gaziantep’e kesin dönüş yaptım. Geldikten bir gün sonra da Gaziantep’te faaliyet gösteren Shimall Otel şantiyesinde saha uygulama mimarı olarak işe başladım. 2 buçuk yıl süren bu projenin ‘her deneyim bir kazanım’ fikri ile temelinden teslimine her detayıyla en ince ayrıntısına kadar ilgilendim. Otelin bitmesiyle birlikte ufak ufak projeler çizip, tadilat işleriyle birlikte kendi projelerimi almaya başladım. Ardından bugüne süregelen serüven başladı. O gün bugündür ‘evlilik dönemim’ hariç pek dinlenebildiğim ve işten uzaklaşabildiğim bir an hatırlamıyorum desem yalan olmaz. Dolayısıyla mesleki anlamda ne kadar doğru bir karar aldığımı da böylelikle görmüş oluyorum. Sonuç olarak kendimi tek bir cümle ile tanımlayacak olursam; 2020 yılında evlenmiş, mutlu bir evliliği olan, 2023 yılında kız babası olma duygusunu tadan, mesleğini, hayatını dolu dolu yaşayan birisiyim.”

Sunduğumuz hizmetler

Furkan Niziplioğlu Mimarlık ve Tasarım Ofisinin şirket kurulumunu 2020 yılında gerçekleştirdiğini ancak şirketin temellerini freelance olarak 2018 yılında atmaya başladığını anlatan Furkan Niziplioğlu, süreçle ilgili şunları anlattı: “İstanbul, İzmir, İzmit, Sakarya, Antalya, Samsun, Trabzon, Mersin, Isparta, Bursa gibi Türkiye’nin hemen hemen tüm büyükşehirlerinde uygulama işleri alıyordum, yaklaşık 3-4 ay gibi sürede proje bitiriyordum. Hatta bazı şehirlerde birden fazla proje almaya başlamıştım. Hayatım yollarda geçiyor, iki gün aynı şehirde kalamayacak bir yoğunluğum oluyordu. Çok yoruluyordum fakat mesleki tecrübe ve doyum açısından benim için muhteşem bir deneyimdi. Kendim çiziyor, imalatını, alımlarını yapıyor, bir projenin en başından sonuna tüm detaylarıyla ilgileniyordum. Kendi şirketimi kurup ofisimi açana kadar geçen iki yılda ortalama 10 şehirde ve 3 ülkede 40’ın üzerinde proje yaptım. Ofisimi açmamla birlikte hayalim olan iş ortamını sağlamak için adımlar atmaya başlamıştım, bunlardan en önemlisi de iyi bir ekip kurmaktı. Nitekim projelere yetişemeyecek hale gelmiştik. Bir yıllık süre zarfında ekibimizi 5 kişiye çıkarttık. Çok kısa bir süre sonra 6, ardından 7, 8 derken azalmadan büyüyen ekibimizle bugün Furkan Niziplioğlu Mimarlık ve Tasarım Ofisi olarak; mimarlık, iç mimarlık, danışmanlık ve müteahhitlik hizmeti sunuyoruz.”

Yurt içine ve yurt dışına hizmet veriyoruz

2018 yılından bu yana aktif olarak 160’ın üzerinde projenin içinde yer aldıklarını belirten Furkan Niziplioğlu, “Bunların yüzde 30’u şehir içi, yüzde 60’ı şehir dışı, yüzde 10’u yurt dışı diyebilirim. Ağırlıklı olarak cafe, restoran projelerinde bulunsak da pandemiyle beraber artan ihtiyaç doğrultusunda villa ve çoğu mimarın içinde bulunmak isteyeceği otel ve hastane projelerini de teslim ettik. Hala da bu alanda hem yurt içi hem yurt dışında hizmet vermeye devam ediyoruz. Hizmet sektöründe faaliyet gösteren kurumsal firmalarla franchising anlaşmalarımız mevcut olup bayileşme süreçlerinde yerinde keşif, projelendirme, takip ve uygulama işleri ile bu alanda çok sayıda projeye imza atıyoruz” dedi.

Mimarın mutfağı şantiyedir!

Sahadan gelen bir mimar olduğu için işin mühendislik kısımlarına ve uygulama detaylarına fazlasıyla hakim olduğunu belirten Furkan Niziplioğlu, “Bu durum bizim uygulanabilir çizmemize, ilerleyen süreçte önümüze çıkacak problemleri çok önceden fark etmemize, revize proje sayımızı azaltmamıza neden oluyor. Nitekim çizerken uygulamayı bilerek çizmek hem işverene hem biz mimarlara çok büyük maddi ve manevi kazanım sağlıyor” diye konuştu.

‘Bol detaylı modern mimari’ tarzımı yansıtıyor

Her mimarın bir tarzı ve çizgisi olduğunu söyleyen Furkan Niziplioğlu, “Bazen bir render görünce veya mekâna girince “Bunu kesin şu mimar yapmıştır veya şu mimar çizmiştir” diyorsunuz. Bende ise bunların cevabı genellikle bol detaylı modern mimaridir. Tabii bazen, ‘Asla benlik değil, hiç yapmam’ diyeceğimiz tasarımların içinde de kendimizi bulduğumuz oluyor. Ne istediğini bilen, farklı bir çizgi, farklı bir konsept isteyen müşteriyle çalıştığınızda, üstelik ona hayal dünyasında canlandırdığını doğru bir şekilde sunup tasarlayınca, “Asla yapmam” ın yerini “Bunu da yaptık ya bize helal olsun” alıyor:)” dedi.

Tasarımlarımızda işlevsellik çok önemli

Furkan Niziplioğlu, yaşam alanlarını oluştururken dikkat ettikleri hususları şöyle anlattı: “Konseptimizi belirleyip, tasarımı yaparken en çok dikkat ettiğimiz konu ‘işlevsellik’. Mekân-insan ve insan-mekân ilişkilerine çok önem veriyorum. İçinde bulunduğum her projede öncelikle kendim kullanıcı rolüne girerim ve ona göre son tasarım kararlarımı veririm. Devamında da verilen kararın işlevselliğini mutlaka gözden geçirerek işvereni avantaj ve dezavantajlarıyla bilgilendirmeyi mesleğimin bir gereği olarak görüyorum. Projelerimde ‘empati’ benim ve ekibimin temel kuralıdır.”

Gaziantep iyi bir noktada

Tasarım kararı alırken kişilerin beğenileri, zevkleri ve ihtiyaçlarından yola çıktıklarını kaydeden Furkan Niziplioğlu, “Analizimizi yapıp konseptimizi belirliyoruz. Gaziantep’te 20’nin üzerinde müteahhitle çalışıyoruz. Örnek daire, villa tasarımlarını yapıp daha yaşanabilir, estetik, kaliteli yaşam alanları tasarlıyoruz. Memleketimizin en güzel yanı gerçekten Türkiye standartlarının çok üstünde sağlamlıkta ve kalitede işler çıkıyor. Daire fiyatları çok astronomik olsa da bugün Gaziantep’in en ücra köşesinde bile apartman yapan bir müteahhit, mimar ve iç mimarla çalışıyor. Bu da hem müteahhite hem kullanıcıya büyük bir avantaj sağlıyor. Bu avantaj da tabii ki arz talep gereği piyasada çok fazla iş ve işçi imkânı yaratıyor. Gaziantep bu konuda Türkiye’de ilk 5 içinde” dedi.

Kompleks projeler çoğu mimarın hayalidir

Furkan Niziplioğlu, “Meslek hayatınızda mutlaka gerçekleştirmek istediğiniz bir proje var mı?” sorumuzu şöyle yanıtlıyor: “Bu soruyu iki sene önce sorsaydınız, ‘otel ve hastane’ derdim ama zaten biz bu hayali defalarca gerçekleştirdik. Kompleks ve çok fonksiyonlu projeler çoğu mimarın hayalidir, biz bunu kısa bir sürede defalarca ekipçe başardık. Bunun dışında gerçekleştirmediğimiz hava limanı söyleyebilirim ama o da benim hayallerim arasında olmadığından daha büyük kompleks bir hastane ve otel projesi cevabı verebilirim.”

Ekibime ve ekip çalışmasına çok önem veriyorum

Birlikte çalıştığı ekibin başarıyı getiren en önemli unsurlardan olduğunu söyleyen Furkan Niziplioğlu, “Şirketi kurduğum günden bu yana ekip olarak da büyüyoruz. Ekip arkadaşlarımızın işe alım sürecinde kararları hiçbir zaman tek başına almıyorum. İş görüşmesine her gelen arkadaşımızla önce ben görüşüyorum, ortak noktada buluşmamız halinde ekipteki diğer arkadaşlarla tanıştırıyorum. Onların tanışmalarını, sohbet edip, fikir edinmelerini sağlıyor daha sonra da oturup ortak karar alıyoruz. Ekip arkadaşlarımın “hayır” dediğini ben istesem dahi ekibe dahil etmiyorum. Doğal olarak işe başlayan her arkadaş bunun bilinciyle geliyor ve bunu görüşmede öğrendiği için çok sıcak bir karşılamayla ve istenildiği bir ortama geldiğini bilerek işe başlıyor. Tabii işe alımlar gibi vedalar da yaşadık. Çok şükür hiç kimseyle kötü ayrılmadık. Hatta öyle güzel ayrıldık ki hepsi burada edindiği tecrübelerle kendi işlerine başladı. Şimdi meslektaşlarım oldular, bundan dolayı gerçekten çok mutlu ve gururluyum. Hatta öyle unutmayacağım anlar gerçekleşiyor ki; çok sıkıştığımız, yetişmeyen dönemlerde bile yardım istediğimde tek telefonla bizden desteklerini esirgemiyorlar. O an eski günlerde olduğu gibi yine o ekip ruhu ile işlerimizi bitiriyoruz” diye konuştu.

Müteahhitlik de yapıyorum

Hayata ilişkin hedeflerinin daima olduğunu dile getiren Furkan Niziplioğlu,”Bunları kendimce zaman dilimlerine bölerek, merdivenin basamaklarını sırayla çıkmayı hedeflerim. Açıkçası hırslı bir kişiliğe sahibim. Çevremdeki insanlardan en çok aldığım eleştiri, “Çok çalışıyorsun, yeter biraz ara ver, yerinde dur, dinlen” oluyor. Ama ben mesleki doyuma ulaşmayı çok seviyorum, çok şükür şu an fazlasıyla bu doyumu yaşıyorum.

Mesleğimin ilk yıllarda 20 m2’lerle başlayan işler bugün 30.000 m2’lik projelere bıraktı yerini. Hiçbir işi küçümsemeden her projeye aynı önem ve ciddiyetle yaklaştık. Küçük bir oturma odası veya bir ofis çizerken bugün restoranlar, oteller, villalar, siteler, hastaneler tasarlayan bir ekip olduk. Mimari ve iç mimari anlamda belirli anlamda doyuma ulaştıktan sonra çevreden gelen istekler ve ihtiyaçlarla birlikte diğer bir hedefim olan müteahhitliğe de başladım. Bunda da hedefim asla uzun, yüksek binalar, apartmanlar yapmak değil tam tersi yatay mimari ile özel mülk, malikane ve villa projelerinde hizmet vermek. Bu alanda çok fazlasıyla seçiciyiz. Yaptığımız her işi bir sonraki işin garantisi olarak görüyor ve o işe buna göre yaklaşıyoruz” ifadelerini kullandı.

Sosyal Medyada Paylaş
GÜLŞAH SERT