Yükleniyor...

Meme kontrolleri ihmal edilmemeli

15 Ocak 2022

Divan Sohbetleri Güzellik-Estetik konuğumuz Özel SANKO Hastanesi Estetik, Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Op. Doktor. Nesrin Gümüş Öztürkmen … 10 soruda meme estetiğini konuştuğumuz Dr. Öztürkmen ile meme estetiği ve sağlığı üzerine bilgilendirici bir sohbet gerçekleştirdik.

1.Meme estetiği denilince aklımıza neler gelmeli?

Memenin normalden büyük olması, normalden küçük olması, asimetrik olması ya da sarkması meme estetiği ihtiyacı hissedilen durumlardır. Belki görsel olarak normal standartlarda olsa bile kişinin kozmetik olarak kendini daha iyi hissetmesi açısından da yapılabilir.

2.Meme büyütme ameliyatları nasıl yapılır?

Birkaç şekilde yapılabilir. En sık kullandığımız silikon protez yöntemidir. Yüksek teknolojiyle üretilen protezlerdir. Ya da diğer bir yöntem yağ enjeksiyonu olarak adlandırılan vücudumuzdaki kendi yağımızdan üretilen dolgu maddeleriyle meme büyütme ameliyatları yapabiliyoruz.


3.Meme büyütmede kullanılan protezler sağlıklı mı? Zamanla değiştirilmeli mi? Protez ameliyatı sonrası emzirebilir mi kişi?

Bunlar çok yüksek teknolojiyle üretilen dolayısıyla ömür boyu garantili ürünlerdir. Hastanın genel sağlık durumuyla ilgili bir durum yoksa herhangi bir problem çıkarmadığı müddetçe ömür boyu kalabilir. Ancak dönem dönem bu protezlerin kontrol edilmesi gerekir. Hastalarımızın merak ettiği bir konu da elbette bebeğini kolaylıkla emzirip emziremeyeceği. Meme protezinin süt kanallarıyla herhangi bir alakası yoktur. Kişi gayet sağlıklı, problemsiz bir gebelik ve emzirme dönemi yaşayabilir.

4.Yağ enjeksiyonu ile yapılan meme büyütme nasıl oluyor?

Genellikle küçük asimetrilerde yağ enjekiyonu tercih ediliyor. İki meme arasında çok ciddi bir boyut farkı yoksa hafif bir asimetri varsa ya da tümör, kist gibi sebeplerle küçük bir cerrahi geçirilmişse göbek bölgesinden alınan yağlar oraya enjekte edilerek güzel bir sonuç elde ediliyor. Ancak sıfırdan bir meme oluşturmak için meme protezini tercih ediyoruz.

5.Meme boyutundan memnun fakat sarkması olan hastalar nasıl bir yol izlemeli?

Meme sarkması da aslında ciddi bir estetik problemdir. Meme dikleştirme cerrahileri var. Her meme dikleştirme ameliyatında muhakkak protez kullanılacak diye bir şey yok. Hasta sutyen içindeki meme boyutundan memnunsa sadece meme başları ve meme dokusu yukarı alınarak dikleştirme ameliyatları yapılır.

6.Meme küçültme ameliyatı nasıl bir ameliyattır? Sadece estetik- görsel amaçla mı yapılır?

Bazen çok ciddi meme büyüklükleri olabiliyor. Memenin altında pişikler, omuzda sutyen askı izleri, sırt, kol, boyun ağrılarına sebep olabiliyor. Bu tarz hastalarda estetikten ziyade sağlık kaygısıyla yaptığımız cerrahilerdir.

7.Meme küçültme ameliyatlarında süreç nasıldır? Hangi yaş aralığında yapılır?

Ergenlik tamamlandıktan sonra her yaşta meme küçültme ameliyatı yapılır ancak daha önce doğum yapmamış, emzirme sürecini tamamlamamış kadınlarda meme tekrar deforme olabiliyor. Süt kanalları fazla etkilenmiyor ancak her gebelik sonrası meme deformasyonu olabiliyor. Bu ameliyatların gebelik sonunda, emzirme tamamlandığında yapılmasını öneriyoruz.

8.Meme ameliyatları sonrası iz kalır mı?

Özellikle meme küçültme ameliyatları izli ameliyatlardır. Hiçbir işlem izsiz olmaz, önemli olan bunları ne kadar gizleyebildiğinizdir. Hastanın yara iyileşmesiyle ilgili bir problemi yoksa genel sağlık durumu uygunsa izler daha güzel iyileşecektir. İlk 6 ay içinde izler daha belirgin olurken yavaş yavaş eski haline dönmesi ortalama 1 yıl sürebilir.

9.Meme estetiği sonrası iyileşme süreci nasıldır?

Hastanın genel sağlık durumu için 1 hafta 10 gün bir istirahat süreci, ortalama 6 hafta kadar ağır sporlardan kaçınılmasını öneriyoruz. Ameliyatlar için özel korselerden 1-1 buçuk ay kadar kullanmalı. 10-15 gün içinde sosyal hayatınıza rahatlıkla dönebilirsiniz. Kişinin kendi iyileşme süreci ve ağrı eşiğiyle bağlantılı süreçler ancak bu süre bizim için yeterli.

10.Meme estetiği ameliyatlarında kanser riski var mıdır?

Meme ameliyatı için başvuran her hastaya görüntüleme yapıyoruz. Meme kanseri çok yaygın ve biz bunu bir tarama programı olarak düşünüyoruz. Meme küçültme ameliyatlarında özellikle çok büyük bir miktar dokuyu aldığımız için kanser olacak doku miktarı da azalıyor dolayısıyla meme küçültme ameliyatlarının meme kanseri riskini azalttığı görülmektedir. Meme protezleriyle ilgili pek çok soru var. Bunlar yüksek teknolojiyle üretiliyor. Dolayısıyla güvenli ancak sık sık kontrol edilmesi gerekiyor. Ameliyat olalım olmayalım sık aralıklarla meme kontrollerini yaptırmak çok önemli. Belirli bir yaşın üzerinde senelik mamografi takibi şart. Protez yaptıranlar için de ameliyat sonrasında hastalarımızı senelik yaşına uygun olarak görüntüleme yapıyoruz. Sağlıklı bir yaşam için bu kontroller şart.

Sosyal Medyada Paylaş