Yükleniyor...

On adımda sağlıklı bir cilt

10 Eylül 2024

The Symmetric Estetik ve Güzellik Merkezi kurucuları Dr. İlhame İsmayilova Tokgöz ve Dr. Can Tokgöz 10 adımda sağlıklı bir cilt için yapılması gerekenleri anlattı.

Su tüketimi

Biliyorsunuz ki su, vücudumuzun sindirim sisteminde, saç problemlerinin tedavisinde, beyin fonksiyonlarının düzenlenmesinde, stresle başa çıkmada, bulaşıcı hastalıklardan korunmada, metabolizmanın düzenlenmesinde, böbrek rahatsızlıklarında çok önemli bir rol oynar.

Cilt sağlığı için de suyun rolü çok büyüktür. Sağlıklı bir cilt için günde ortalama 2-3 litre su tüketilmesi önerilir. Su tüketimi sağlıklı, parlak, nemli ve daha genç bir cilt görünüme kavuşmak için gereklidir.

Sağlıklı ve düzenli beslenme

Günlük hayatımızda tükettiğimiz besin maddeleri cildimizin görünümünde büyük ölçüde değişiklik sağlamaktadır. Şöyle ki paketli gıdalar, trans yağlar, aşırı karbonhidrat tüketimi, aşırı tuz ve şeker tüketimi cilt sağlımızın bozulmasına, akne ve çeşitli cilt sorunlarına yol açabilir. Aşırı tuz, yağ, şeker tüketimi cilt yaşlanmasının en önemli nedenlerinden biridir. Sağlıklı bir cilt için meyve, sebze, balık, antioksidan içerikli gıdalar, protein ağırlıklı gıdalar ile beslenmeliyiz. Antioksidanlar, C vitamini, E vitamini, Beta-karoten gibi besinlerle alınmalıdır. Bu, cildi serbest radikallerin olumsuz etkilerinden korur. Omega-3, Omega-6 yağ asitleri cilt iltihaplanmalarını azaltır, cilt bariyerini kuvetlendirir ve nem dengesini düzenler. Lifli yiyecekler sindirim sağlığını desteklediği gibi vücudumuzun toksinlerden arınmasına da yardımcı olur.

Cilt temizliği

Günlük yaşamımızda çevresel faktörler, sigara dumanı, hava kirliliği, birçok ciddi cilt sorunlarına yol açar. Kirli hava cildin nem kaybetmesine ihtiyacı olan oksijeni karşılayamamasına, sivilce ve egzama gibi cilt hastalıklarına neden olabiliyor. Bu nedenle yüzümüzü günde iki kez bir uzman önerisi ile cilt tipimize uygun temizleyiciler ile temizlemeliyiz. Bu, tıkanmış gözeneklerin açılmasına, cildin nefes almasına yardımcı olacaktır. Düzenli temizlenen cilt parlak, dinamik bir görünüm sunar.

Cildi nemlendirme

Cildimiz yağlı bile olsa cildimizin su bazlı nemlendiricilerle nemlendirilmeye ihtiyacı vardır. Düzenli nemlendirilen ve doğru ürünler kullanılarak nemlendirilen cilt, sağlıklı ve parlak bir görünüme kavuşmuş olur. Nemlendiriciler sabah ve akşam olacak şekilde günde iki kez uygulandığında yeterli nem dengesi sağlanmış olacaktır. 

Profesyonel

düzenli cilt bakımı

Düzenli cilt bakımı cildin esnek, temiz, ışıltılı görünmesine yardımcı olur. Uzmanlar tarafından cilt tipinin belirlenmesi, cilt bakım rutininin oluşturulması cilt sorunlarının çözülmesinde önem taşır. Düzenli yapılan cilt bakımları ile gözeneklerin açılması, siyah nokta oluşumun engellenmesi, ölü deri ve yağların temizlenmesi, akne ve sivilce oluşumunun engellenmesi, yaşlanma belirtilerinin geciktirilmesi büyük oranda sağlanmış olur.

Uyku sağlığı ve kalitesi

İyi bir gece uykusu cildin kendini yenileme sürecine büyük oranda katkıda bulunur. Uyku sırasında salınan büyüme hormonları hücre yenilenmesini, kollajen ve elastin liflerinin üretimini destekler. Kollajen seviyelerinin artmasıyla cildimiz daha esnek ve daha dinamik bir görünümüne kavuşur. Gözaltı torbaları yok olur, kırışıklıklarımız derinleşmesi azalır. Makyaj ile uyumak da ciltte çok büyük hasarlar yaratmaktadır. Bu nedenle uyumadan önce de mutlaka cildimizi temizlemeli ve uyku hijyenine dikkat etmeliyiz.

Stresten uzak durmak

Stres yüksek kortizon hormonu artışına neden olur. Buna bağlı olarak ciltte kollajen ve hyaluronik asit sentezi azalır, cilt matlaşır, ince kırışıklıklar meydana gelir. Strese bağlı infilamasyon ile birlikte egzama, rozasea, vitiligo, ürtiker gibi pek çok cilt hastalığı ortaya çıkabilir. Bu nedenle stresten uzak durmak sağlıklı bir cilt için çok önemlidir.

Düzenli egzersiz yapmak

Cildimizin ve vücudumuzun genç ve canlı bir görünüm kazanması için düzenli egzersiz yapmalıyız. Düzenli egzersiz yapmak kan dolaşımını arttırarak cildin sağlıklı bir görünüm kazanmasına yardımcı olur. Egzersiz yaptıkça terlemeye bağlı olarak cilt ve vücut  toksinlerden arınır. Egzersiz cildin ihtiyacı olan kollajen üretimini desteklemeye yardımcı olur.

Sigara ve alkol tüketiminin azaltılması

Sigara akciğerlere zarar verdiği gibi cildimize de büyük oranda zarar verir. Cildimizin hızlı yaşlanmasına, leke oluşumuna, kırışıklıkların artmasına, yaşlılık belirtilerinin daha erken ortaya çıkmasına neden olur. Alkol, gözeneklerin genişlemesine, siyah noktaların artmasına ve sivilcelenmeye neden olur.

Düzenli güneş kremi kullanımı

Düzenli güneş koruyucu kullanmak cildi UVA-UVB ışınlarından korur, radyasyon etkilerinin cilde geçmesini engeller. Düzenli kullanımda ince çizgilerin ve kırışıklıkların oluşmasını engeller. Melanin pigmentlerinin salımını azaltır. Cilt lekelerinin oluşumunun önüne geçer. Cilt bariyerini güçlendirir, nem dengesini sağlar.

SPF: Sun Protectıon Factor olarak kısaltılmıştır. Güneş koruma faktörü anlamına gelir. Bu faktör 15-50 arasında koruyuculuk gösterebilir. Güneş kremi kullanımında 30SPF-50SPF tercihimiz olmalıdır. Genç yaşta düzenli kullanım ile daha sağlıklı daha canlı cilde sahip olabilirsiniz.

Sosyal Medyada Paylaş
GÜLŞAH SERT
Ekli Görseller