Yükleniyor...

Rinoplasti fonksiyonel ve estetik bir ameliyattır

10 Eylül 2024

Son yıllarda tıbbın her alanında estetik uygulamaların yoğun ilgi gördüğünü belirten Kulak Burun Boğaz (KBB) Hastalıkları Uzmanı Opr. Dr. Nihal Güngör Tunç, fonksiyonel ve estetik burun ameliyatının yanı sıra üst göz kapağı ve orta yüz germe ameliyatları, şakak germe, dudak kaldırma ile dolgu-botoks ve antiaging uygulamalarını gerçekleştirdiğini anlattı.

Estetik operasyonları arasında en çok tercih edilenlerden burun estetiğinin fonksiyonel bir ameliyat olduğunu söyleyen Opr. Dr. Nihal Güngör Tunç, “Kişinin rahat nefes alabildiği ve tüm yüzü ile uyumlu, kişiye özel burun ameliyatı yapmayı amaçlıyorum” diyor.

Nihal Hanım sizi tanıyabilir miyiz?

1986 Adana doğumluyum. İlk, orta ve lise eğitimimi Adana’da, üniversite eğitimimi ise mezunu olmaktan gurur duyduğum Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesinde tamamladım. Daha sonra severek çalıştığım Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi Ana Bilim Dalında dolu dolu ve yoğun bir eğitim sonrası uzmanlık sürecimi tamamladım. Yaklaşık 15 yıldır kulak burun boğaz hastalıkları uzmanı olarak çalışmaktayım. Bu süre zarfında çeşitli devlet hastanelerinde çalıştım. Son 10 aydır kendi muayenehanemde hizmet vermekteyim. Evli ve 2 çocuk annesiyim. Eşim, aynı zamanda da meslektaşım olan Doç. Dr. Orhan Tunç, Gaziantep Üniversitesi KBB-BBC Ana Bilim Dalı başkanı, kendisi özellikle baş boyun cerrahisi ile ilgilenmektedir. Her alanda ve her zaman destekçimdir.

Uzmanlık alanınızdan bahseder misiniz?

Kulak Burun Boğaz ve Baş Boyun Cerrahisi; kulak, burun, boğaz, yüz ve baş boyun bölgesindeki yapıları ilgilendiren her türlü hastalığın tedavi ve cerrahisini içeren bir branştır. Yeni doğandan itibaren her yaş, hasta grubumuz içerisindedir. Tüm yüz ve baş boyun ile ilgili hem kanser cerrahisi hem burun, yüz ve boyun ile ilgili her türlü cerrahi ve medikal müdahale alanımıza dâhildir.

Son yıllarda estetik uygulamalar oldukça ilgi görüyor. Sizin bu alanda yaptığınız uygulamalar nelerdir?

Son yıllarda estetik algının hızla değişmesiyle birlikte bu alan çok ilgi görüyor. Ben bu alanda rinoplasti (fonksiyonel ve estetik burun ameliyatı), blefaroplasti (üst göz kapağı ameliyatı), temporal lift (şakak germe), lip lift (dudak kaldırma), orta yüz germe ameliyatları ve dolgu-botoks-antiaging uygulamaları yapıyorum.

Estetik operasyonu deyince ilk akla gelenlerden biri burun estetiğidir. Bu konuda neler söyleyeceksiniz?

Kulak burun boğaz hekimi olarak rinoplasti konusunda ilk söyleyeceğim fonksiyonel bir ameliyat yani kişinin görünüşü kadar önemli olan rahat nefes alan bir burun olmasıdır. İkincisi kişinin burnunun tüm yüzü ile orantılı olmasıdır. Bu nedenle hastamı değerlendirirken tüm yüzünü, kemik yapısını ve cildini beraberinde değerlendiriyorum. Kişinin rahat nefes alabildiği ve tüm yüzü ile uyumlu kişiye özel burun ameliyatı yapmayı amaçlıyorum. Bu konuda hastamız ile görüşmeler sonucunda ortak bir karar verip hastamızı ve bizi mutlu edecek bir sonuç için planlama yapıyorum.

Burun şeklinden ve yüzündeki orantısızlıktan rahatsız olan bir kişi için yapılabileceklerinizi sormak isteriz. Nasıl bir yol izliyorsunuz?

Hastamızla yaptığımız görüşmede öncelikle hastanın burnu ve yüzü ile ilgili şikâyetlerini dinleyip, bu konuda istediği değişiklikleri anlatmasını istiyorum. Sonrasında ayrıntılı olarak burnun iç ve dış muayenesini yapıyorum. Yüzün şeklini, kemik ve cilt yapısını değerlendiriyorum. Yüz için belirlenmiş belli oranlar vardır, bu oranlar çerçevesinde hangi bölgelerde ne kadar değişiklik yapabileceğimizi ve bunu hangi sıra ile yapmamız gerektiğini belirliyorum. Hastamızla karşılıklı olarak bu konuda bilgi alışverişi yapıyoruz ve sonunda ortak bir paydada buluşuyoruz. Bence ameliyat öncesi hasta bilgilendirilmesi en önemli basamaklardan ve ben şahsen buna çok önem veriyorum. Burun, yüzümüzün ilk göze çarpan organı olup; yan profilde alın, çene ve dudak ile altın oran dediğimiz bir bütünlük sağlamaktadır. Örneğin hasta burnundan şikayetçidir ancak çenesinin geride olduğunun farkında değildir. Bu durumda burun ameliyatı planlaması yaparken bu durumdan bahsediyoruz, gerekli ise ameliyat esnasında çene implantı veya ameliyat sonrası çene dolgusu planlaması yapıyoruz. Benzer durum burun dudak arası mesafesi uzun olan hastalar için de geçerlidir. Burun ameliyatı sırasında veya sonrasında bu mesafeyi kısaltmak için ufak bir cerrahi (lip lift-dudak kaldırma) gerekebileceğini söylüyorum ve ona göre planlama yapıyoruz.

Kişi ameliyat sonrası iş ve sosyal yaşamına ne kadar sürede dönmektedir?

Genellikle hastalar birinci hafta içinde burun içindeki tamponlar (Elastik silikon tampon) ve dıştaki kalıp alındıktan sonra sosyal yaşamlarına dönebilmektedir. İş hayatına dönmesi genellikle 2 hafta gibi bir süre almakta olup kişinin ağır bir işi olması durumunda bu süreyi 3-4 haftaya uzatabiliyoruz.

Burun estetiği için öngörülen bir yaş sınırı var mı?

Son dönemde yapılan bilimsel çalışmalar kemik ve kıkırdak gelişiminin tamamlanması konusunda kadınlar için 16 yaş, erkekler için17 yaşı işaret etmektedir ve bu da bu yaşlar için rinoplasti yapılabileceğini göstermektedir. Yasal olarak yaş sınırı olan 18 yaşı beklemeyi uygun buluyorum ve 18 yaşında reşit bir birey olarak kişinin bu konuda karar vermesinin daha doğru olduğunu düşünüyorum.

Burun dolgusu konusunda ne düşünüyorsunuz?

Burun dolgusu konusunda çok dikkatli davranmak gerekiyor. Hem burun estetiği ameliyatı hem de burun dolgusu farklı tıbbi prosedürler olup belli başlı avantaj ve dezavantajları var. Öncelikle hastanın beklentisini dinliyorum, sonrasında muayene edip neler yapılabileceğini anlatıyorum. Nefes alma problemi olmayan ve burun şeklindeki sorun ufak müdahale ile halledilebilecek hastalara dolgu uygulaması yapıyorum. Burundan nefes alma problemi olan ve dolgu ile şekil verilmesi zor hastalara ameliyat öneriyorum. Dolgunun da yapılabileceği belli bir sınır olup o sınırın fazlası hem burnu büyütüyor hem de komplikasyon riskini artırıyor. Bu konuda daha çok ameliyat önerme taraftarı olsam da; uygun burunlarda dolgu ile şekillendirmeyle güzel sonuçlar ortaya çıkıyor. Ayrıca daha önce dolgu uygulaması yapılmış olması ameliyat olmaya engel bir durum değildir. Yalnız ameliyattan belli bir süre önce burundaki dolguyu eritmek sonrasında ameliyatı planlamak uygun olmaktadır.

Burun estetiğinin hangi zaman diliminde (mevsimde) yapılması uygun, özellikle dikkat edilmesi gereken hususlar açısından?

Burun estetik ameliyatı açısından günümüzde bir zaman dilimi veya mevsim ayrımı kalmamıştır. Hastamızın uygun olduğu herhangi bir zaman diliminde operasyonu yapabiliyoruz. Özellikle serin ortama dikkat edilmesi gerekmektedir ve evlerde konfor arttığı için bu operasyon her mevsim sağlanabilmektedir. Bunun dışında hastanın ağırlık kaldırma, yüzüne darbe alma riskinin yüksek olduğu kick boks, taekwando gibi spor faaliyetlerine ara vermesi gerekmektedir.

Estetik cerrahi alanında baş döndürücü gelişmeler yaşanıyor. Siz bunun neresindesiniz?

Kulak burun boğaz ve baş boyun cerrahisi uzmanı olarak kendimi bu gelişmelerin tam odağında hissediyorum. Sonuçta yüz, baş ve boyun bölgesi asistanlık süresince anatomik, fizyolojik ve cerrahi olarak ayrıntılı eğitim aldığımız, tecrübe kazandığımız ve hakim olduğumuz bölgeler. Bu bölgelerin gerek kanser cerrahisi gerek estetik ve fonksiyonel cerrahisi ve medikal uygulamaları alanımız içerisinde yer almaktadır. Son dönemde daha popüler olması ile daha çok dikkat çeker hale gelmiş olsa da branşım sebebiyle bu alanda gerekli bilgi birikimine, donanıma ve tecrübeye sahip olduğumu düşünüyorum.

Özellikle estetik uygulamalar sağlık turizminin gelişmesinde de önemli bir etken oldu. Bu konuda neler söylemek istersiniz?

Kesinlikle haklısınız. Türkiye sağlık turizminde son 10 yılda büyük gelişmeler kaydetmiş olup tüm ülkeler arasında ilk 10’dadır. Türk hekimleri hem klinik pratik hem de cerrahi pratik olarak birçok ülkeye göre daha donanımlı yetişmektedir. Birçok yurt dışı kongrede Türk hekimler, saygıdeğer hocalarımız konuşmacı ve oturum başkanı olarak görev almakta, bilgi ve tecrübelerini tüm dünya ile paylaşmaktadır. Türkiye hekim ve sağlık personeli açısından profesyonel ve çok güçlü ekiplere sahiptir. Bunun yanı sıra lokasyon açısından uygun konumdadır, modern tıbbi gereçlerin ve teknolojinin kullanılıyor olması ve uygun tedavi maliyetleri nedeniyle de çoğunlukla tercih sebebidir.

Sosyal Medyada Paylaş
GÜLŞAH SERT
Ekli Görseller