Yükleniyor...

Varis, sağlık ve estetik açısIndan tedavi edilebilir

10 Eylül 2024

Bacak sağlığının önemine dikkat çeken Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Hayati Deniz, bacaklarla ilgili yaşanan şikayetlerde hiç zaman kaybetmeden kalp damar cerrahisi uzmanına başvurulması gerektiğini belirtti. Varisin çoğu zaman ertelenen ve yanlış tedavi uygulanan bir hastalık olduğunu söyleyen Prof. Dr. Hayati Deniz, doğru tedaviyle iyileşme oranı yüksek olan varisin estetik olarak da tedavi edildiğini kaydetti.

Sağlık alanında yaşanan gelişmelerle birlikte varisin tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu söyleyen Prof. Dr. Hayati Deniz, uyguladığı estetik varis tedavisi hakkında da önemli bilgiler verdi.

BACAKLARIN DİLİ OLSA DA KONUŞSA…

Hocam, ayaklarımızı ihmal ediyor muyuz?

Dopplerim, ben ve damarlarınız bana o kadar şey anlatıyorlar ki! Ayaklarımız hareketli bir uzvumuz olup vücudumuzu bir yerden başka bir yere götürmede motor fonksiyonu görür. Aynı zamanda tehlikeden bizi uzaklaştırabilecek kuvvete sahip kemik, kas, sinir ve damarlardan oluşmaktadır. Hastalıkta, şikâyetlerimiz ağrı gibi duyularımız ile alakalı olduğu zaman ön plandadır ancak yavaş yavaş hasarlanan ve çoğu zaman yorgunluğu, hafif ağrıları önemsemeden yaşamaya devam eden en önemli dokularımızın başında gelir ayaklarımız.

Ayaklarımız bizleri son nokta denecek aşamaya kadar taşımaya devam ederler. Çoğu zaman diyabetik bir hasta ayak yaraları artık baş edilemeyecek duruma gelinceye kadar durumundan en yakınlarına bile haber vermez ancak eşi ve ailesinin zorlamasıyla doktora başvurulur. Tırnaklarda oluşan mantar çoğu zaman önemsenmez, aynı şekilde ayaklarda akşama doğru artan ağrı, kramp ve şişlikler de önemsenmez. Lütfen ayaklarımızı, bizi hala bir yerlere götürmeye devam ederken iyi dinleyelim.

Hangi durumlarda kalp damar cerrahisi uzmanına başvurulmalı?

Ayak sağlığımızı bozan birçok neden olabilir. Bunların başında damar hastalıkları gelir ki bunlar Burger hastalığı, damar tıkanıklıkları, varis ve şekerin etkilediği küçük damar tıkanıklıklarıdır. Romatizmal hastalıklar da azımsanmayacak kadar yaygındır. Ülkemizde romatizmal hastalıkların yaygınlığı dolayısıyla birçok hasta doktora giderek tedavi almakta ve fizik tedavi görebilmektedir ancak özellikle damar hastalıklarında tanı ve tedavi oldukça gecikmektedir.

Atardamar tıkanıklıkları çoğu zaman diğer damar tıkanıklıkları ve sigara içiciliği ile beraberdir. Hastanın son zamanlarda azalan mesafede baldırda oluşan ağrı ile kendini gösterir ve ilerleyen süreçte kangrene ilerleyip uzuv kaybına neden olabilmektedir. Bu hastaların çoğu zaman damar cerrahisi dışı branşlarda zaman kaybı yaşamaları bu kayıpları arttıran en büyük nedenlerdendir. Özellikle 50-100 metre yürümekle sizi durduran ayak ve baldır ağrılarınız varsa mutlaka bir kalp damar cerrahisi uzmanına başvurup erken tanı ve tedavi olmanız gerekmektedir.

Varis tedavisinde hangi hususlara dikkat edilmeli?

Varis çoğu zaman ertelenen ve yanlış tedavi uygulanan bir hastalık grubudur. Özellikle gece ve akşam saatlerinde artan bacak ağrıları, kramplar ile kendini gösterir. Toplardamarların genişlemesi ve normal fonksiyonu yerine getirmemesi nedeniyle oluşur. Kadınlarda bacak estetiğini de bozduğu için doktora başvurma oranı daha sıktır. Günümüzde tedavi ile çoğu zaman başarı sağlanmaktadır ancak en büyük sorun varisin tekrarlanmasıdır. Burada bizim tecrübelerimizle ve uyguladığımız tedavilerle tekrarlar neredeyse yok denecek kadar azdır. Varis tedavisinde toplardamardaki kaçak olan kısma kaçağı önleyecek bir müdahale yapılır, müdahale edilen damar aynı zamanda by-pass ameliyatlarında kullanılan yedek damarımızdır.

Bu damara işlem yapılırken aynı zamanda işlevsel olan kısımların da korunması önemlidir. Dolayısıyla varis tedavinizi yapacak doktorun mutlaka aktif by-pass ameliyatları yapan bir hekim olmasına dikkat etmeniz, hatta işleme karar verirken hekiminize, ‘senede ortalama kaç by-pass ameliyatı yapıyorsunuz’ diye sorarak teyit almanız önemlidir.

‘Varis aynı zamanda estetik bir sorundur’ diyebilir miyiz?

Evet kesinlikle. Hastalığı tedavi ederken bacak estetiği de önem taşımaktadır. Mesela ben hastaların bacaklarındaki damarsal görünümü eklips yöntemi veya silgi lazer de denilen ND yağ lazer işlemi ile düzeltirken; ana damarlardaki kaçağı ise sıfır tekrar oranı ile uyguladığımız Laser kombine glue işlemi ile tedavi etmekte ve hastaların memnuniyetini görmekteyim.

Varisler, ödem ve ciltteki değişiklikler bacaktan kirli kanı taşıyan toplardamarlarımızın hastalıklarına bağlı olarak gelişmektedir. Bacakta üç çeşit toplardamar bulunmaktadır. Bunlar, varislerin geliştiği yüzeyel toplardamarlar olup hemen cildimizin altında seyreder. İkincisi, derin toplardamarlar olup bacak kaslarının ortasından seyrederler ve kirli kanın yüzde 90’nını taşırlar. Üçüncüsü ise derin ve yüzeyel damarları birleştiren toplardamarlardır. Toplardamarlarımızın en önemli yapısal özelliği içlerinde yalnızca bacaktan kalbe doğru kan akımına izin veren kapakçıkların bulunmasıdır. Bu kapakçıklar kan yukarı hareket ederken açılır, kan geriye hareket ederse hemen kapanırlar.

Varisler nasıl gelişir?

Çok çeşitli nedenlere bağlı olarak bu kapakçıklardaki bozulmalar ve buna bağlı olarak kapakçıkların kapandıklarında kanı geriye doğru kaçırmalarına bağlı olarak bacakta oluşan yüksek basıncın etkisi ile varisler, ödem ve cilt değişiklikleri gelişir. Varisler; ayak sırtı hariç, normale görülmeyen yüzeyel toplardamarların ve dallarının bacakta herhangi bir yerinde görünür hale gelmeleridir. Aynı zamanda ciltte kılcal varisler veya yüzeyel toplardamarın dallarından kaynaklanan büyük varisler şeklinde kendisini gösterebilmektedir.

Estetik varis tedavisi nedir?

Varislerin yol açtığı kötü görüntünün ameliyatsız yöntemler ile düzeltilmesine estetik varis tedavisi denmektedir. Tıp alanında ise kozmetik veya estetik fleboloji olarak bilinir. Bu alanda eskilerde en çok faydalanılan yöntem olarak köpük skleroterapi iken gelişen teknoloji ile kliniğimizde de mevcut olan ND Yag lazer kullanımı tedaviyi hem kolaylaştırmakta hem de köpük tedavideki gibi tekrarlamaların önüne geçmektedir.

Estetik varis tedavisi öncesi neler yapılmalıdır?

Muayenenin konusunda uzman bir kalp damar cerrahı tarafından yapılması oldukça önemlidir. İşlem öncesi ayrıntılı görüşmede tıbbi geçmiş, toplardamar pıhtı öyküsü, ilaç kullanımı sorgulanmalı, hastanın şikâyetleri ve işlem sonrası hangi faydaların görüleceği anlatılmalıdır. Sonrasında ayrıntılı bir Doppler ultrason incelemesi ile her zaman bahsettiğimiz damar haritalaması yapılarak hastaya özel tedavi planı oluşturulmalı ve bu plan hasta ile paylaşılmalıdır.

Bacaklardaki ince damarlara müdahale öncesi gözle görülmeyen ama bölgedeki damarları besleyen daha kalın ve derinden ilerleyen damarlar özel translimunasyon cihazları ile işaretlenmelidir. Köpük tedavisinin sanıldığı gibi basit bir tedavi olmadığı anlatılmalıdır. Mesela olası yan etkilerinin aşırı konsantrasyonda sıvı ilaca bağlı ciltte kalıcı iz ve yaralara yol açabileceği bazen de aşırı ilaca bağlı göğüste sıkışma, fenalaşma, geçici görme kayıplarına neden olabileceği gibi bilgiler hastalara işlem öncesi verilmelidir. Kliniğimizde bu açıdan yan etkisi köpük tedavisi ile kıyaslanmayacak kadar az olan, ciddi bir yatırım ile ilimizin hizmetine sunulan ND Yağ lazer anında sonuç veren ve hastalığı tekrarlatmayan bir tedavi olanağı sunmaktadır.

Bu nedenlerle, varisin estetik tedavisinin bu konuda deneyimli ve özellikle varisler konusunda yoğun çalışan doktorlar tarafından yapılması uygun olacaktır. Yukarıda anlatılan tıbbi adımlara uyulmadan ve bacak toplardamar ultrasonografi incelemesi yapılmadan skleroterapi yapılması asla uygun değildir. Güzellik merkezlerinde skleroterapi ya da transdermal lazer uygulamaları yapılması hem yasal değildir hem de sağlık açısından son derece risklidir.

Variste kesin çözüm var mıdır?

Lazer tedavisi etkinliği yüzde 95-100 arasındadır. Çok küçük bir hasta grubunda ek tedavi gerekir. Sonuç olarak bir tedavi seansı ya da fazlası yapılarak varislerin tümü kesin olarak yok edilir. Yani sonuçta tüm büyük varislerin kaybolma oranı yüzde 100’dür. Burada önemli olan dikkatli bir ön muayene ve sonrasında eksiksiz tam tedavidir.

Daha önce varis ameliyatı oldum ancak tekrarladı, kalıcı tedavi olabilir miyim?

Elbette olabilirsiniz, önemli olan yukarıda da yazıldığı gibi dikkatli ön muayene ve mevcut damarsal durum haritalamasıdır. Sonrasında ise planlamaya göre dikkatli, eksiksiz bir müdahaleyle tekrarsız bir tedavi sağlanabilir.

Bacaklarımda yağlanma ve ödemler var, ince bacaklara sahip olabilir miyim?

Evet, oldukça güzel bir soru. Hafif etli, tombul bacaklar veya genetik olarak yapısal kalın bacaklar kaderiniz gibi görünse de günümüzde her şey mümkün. İyi bir planlama ile istediğiniz gibi bacaklara sahip olabilirsiniz. Lenfödem lipödem ve varis tedavisi ile bacaklardaki fazlalıklardan kısa bir sürede kurtulabiliyoruz ancak çok fazla yağlı doku veya hızlı ve aşırı zayıflamalara bağlı sarkmalar bacak incelteme işlemleri ile yok edilebilmekte. Aşırı sarkmalarda bacak germe ameliyatı yapılırken hafif kilolu bacaklarda işlemlerimize dengeli liposuction işlemi de eklenerek planlanan ölçütlere ulaşılabilmektedir.

Varise bağlı ileri derece yaralarım var, bunun bir tedavisi var mı?

Varislerde yara, hastalığın son evresi olan CEAP evre 6 olarak belirtilir. Bu evrede enfeksiyon eklendiği ve kemiğe sirayet ettiği durumlar olabiliyor. Tedavi süreci biraz daha uzun sürse de hastalık tam olarak tedavi edilebilmekte ve normal bacak görünümü ve ağrısız bir bacak sağlanabilmektedir.

Varis tedavisi ne zaman yapılır, tedavi ne kadar sürer?

Günümüzde varis tedavisi yaz kış fark etmeksizin her zaman yapılabilmektedir. Tedavi süresi 15-45 dakika arası kadar kısa bir sürede tamamlanmakta, işlem yapılmasının akabinde hasta yürüyerek günlük hayatına devam edebilmektedir.

Diyabetik ayak yaraları ile varis yaraları aynı mı?

Hayır, iki hastalığa da bağlı farklı nedenlerle yaralar gelişmekte olup mekanizması farklı olduğu gibi tedavisi de farklıdır. Damar cerrahisi uzmanlığımız olduğu ve diyabetik yaralar da mikradamar hasarına bağlı geliştiği için diyabetik yaraların da tam tedavisi mümkündür.

Diyabetik ayak tedavisinde ne gibi yöntemler uygulanmaktadır?

Öncelikle kan şekeri kontrolü sağlanmalı sonrasında ise etkilenen bölgeler iyi tespit edilmelidir. Bunlar damar, sinir, kas, kemik yapılar olup birlikte enfeksiyon varlığı tespit edilmelidir. Cerrahi olarak mikro damar tamirleri bizim uyguladığımız temel yöntemler olup beraberinde enfeksiyon kontrolü ve kök hücre tedavisi ile doku kaybı ve sinir hasarı geriletmeye çalışılmaktadır. Ve yine kliniğimizde Vacumed tedavi ile diyabetik yaralarda oldukça güzel sonuçlar alınabilmektedir. Hepinize sağlıkla kaldığınız güzel günler diliyorum.

Sosyal Medyada Paylaş
GÜLŞAH SERT
Ekli Görseller