Yükleniyor...

Ben tiyatroya aitim!

24 Şubat 2024

Mavi Sanat Tiyatrosunun kurucusu Ayşe Sevil Atıcı, ödüllü bir tiyatrocu ve yaratıcı drama eğitmeni. Ekip olarak Gaziantep tiyatro seyircisine seyir keyfi yüksek oyunlar izletmeyi hedeflediklerini ifade eden Atıcı, kendisi gibi ödüllü oyuncu ve eğitmen olan eşi Çağrı Sefa Kılıç ile birlikte temel oyunculuk, doğaçlama, dramaturji ve diksiyon dersleri verdiklerini söylüyor.

Kendini tiyatro alanında geliştirmeye adayan, Hollywood yıldızlarının oyuncu koçu olan Eric Morris’ten oyunculuk eğitimi de alan Ayşe Sevil Atıcı, tiyatronun kendisi için önemini şu sözlerle ifade ediyor: “Tiyatro, başladığım ilk günden beri sanki var olma amacımı belirliyor. Aynı bedende başka karakterleri yorumlayıp o karakteri düzgün bir şekilde giyebilmek, ona anlam yüklemek benim de hayatıma anlam katıyor. Kendimi her defasında başka kimliklere büründürüp farklı şekillerde ifade etmenin vermiş olduğu duygu paha biçilemez. Yüzlerce kez sahneye çıkmak, her defasında aynı heyecanla orada olmak ve her oyunda “Buraya aitim!’’ diyebilmek çok güzel.”

MAVİ SANAT TİYATROSU 2014 YILINDA DOĞDU

“Şehir Tiyatrosu’nun 2014 yılında kapanması ile hep hayalini kurduğum Mavi Sanat Tiyatrosunu gündeme getirdim” diyen Atıcı, “Şehir Tiyatrosundan birkaç oyuncu arkadaşım bu fikri destekledi. Her şeyden önce yıllar sonra eşim olacağını bilmediğim arkadaşım Çağrı Sefa Kılıç’ın da büyük desteği ile 9 Kasım 2014 tarihinde her şeyini bizim dekore ettiğimiz, sahnesini ellerimizle yaptığımız Mavi Sanat Tiyatrosunun temellerini attık. Her yıl en az iki yetişkin ve bir çocuk oyunu ile aktif olarak tiyatro yapmaya başladık. Repertuarımız sıradan olmayan oyun türleri içeriyordu. Gaziantep seyircisine farklı lezzetler, farklı tiyatro türleri sunmayı hedefliyorduk. Nitekim yoğun çabamız sonucunda yönetmenliğini yaptığım Eugene Ionesco’nun ‘Kel Kantocu’ oyunu ile seyircimize absürt tiyatro örneği sunduk. Gaziantep seyircisine absürt tiyatro hakkında bilgi veren kısa mektuplar hazırlayarak onları alışılagelmişin dışında bir türle karşılaştırmanın mutluluğunu yaşadık” ifadelerini kullandı.

‘EN İYİ KADIN VE ERKEK OYUNCU’ ÖDÜLLERİNE LAYIK GÖRÜLDÜK

Temel oyunculuk eğitimleri verdiklerini de anlatan Atıcı, “Aynı zamanda çocuklar ve yetişkinler için yaratıcı drama dersleri verip akabinde alanında uzman hocalardan resim, gitar, bağlama, bateri, yaratıcı yazarlık ve dans tiyatrosu derslerinin verilmesine vesile olduk. Sanat evimiz hızla büyümeye devam ederken bir yandan oyunculuk eğitimlerimiz kurlar şeklinde devam etti. Öte yandan hem oda tiyatrosu yapıp hem büyük tiyatro sahnelerinde oynamaya devam ediyorduk. 2017 yılında yine farklı bir kara mizah türü olan Roland Topor’un yazdığı ‘Masanın Altında’ adlı oyunun yönetmenliğini ve oyunculuğunu yaptım. Oyun, Gaziantep’te büyük ses getirdi. Başrolü paylaştığım sanat evimizin oyuncu ve eğitmenlerinden olan Çağrı Sefa Kılıç ile Uluslararası Ankara Tiyatro Festivalinde oynadığımız oyun ile ‘En iyi kadın’ ve ‘En iyi erkek’ oyuncu ödüllerine layık görüldük. Hiçbir zaman ödül alma niyeti ile hazırlamadığımız oyunla ödül almak bizi onore etti” diye konuştu.

HOLLYWOOD YILDIZLARININ OYUNCU KOÇUNDAN EĞİTİM ALDIM

Kendini tiyatroda geliştirmeye adadığını ifade eden Atıcı, şunları anlattı: “Oyunculuk ve yönetmenlik yolculuğumda, “Kendime daha fazla ne katabilirim?’’ diye düşünürken bir eğitim ilanına rastladım. Bu ilanda Jack Nicholson ve Brad Pitt gibi ünlü Hollywood yıldızlarının oyuncu koçu olan ve benim idolüm Eric Morris’in Türkiye’ye geleceğini öğrendim. Hemen eğitim seçmelerine katıldım. Eğitim kriterlerine uygun görüldüm ve dolu dolu bir ‘Morris Sistemi Eğitimi’ geçirdim. Meltem Cumbul, Lale Mansur, Halit Ergenç, Kıvanç Tatlıtuğ gibi ünlü isimlerle bu eğitimi deneyimleme fırsatına eriştim. Bununla kalmayıp 2020’de Çağdaş Drama Derneği’nde drama liderliğimi tamamlayıp Türkiye’de bir ilk olan ‘Eric Morris Oyunculuk Sistemi Temel Tekniklerinin Yaratıcı Drama Yöntemi ile İşlenmesi’ adlı bir proje yazdım. Türkiye’de bu sistemi tanıtan ilk proje olarak kayıtlara geçmesi benim için çok kıymetliydi. Hala bu sistem üzerine yoğun çalışarak yetişkinlere bu teknik üzerine oyunculuk eğitimleri vermekteyim. Bunun yanı sıra temel oyunculuk, doğaçlama, dramaturji ve diksiyon gibi derslerimizi de Çağrı Sefa Kılıç ile vermeye devam etmekteyiz. 2019 yılında hazırladığımız iki kişilik kadın oyunu ‘Adviye’ ile yine Direklerarası Seyirci Ödüllerinde ‘En iyi kadın oyuncu‘ ödülüme yeni bir ödül daha eklemiş oldum.

Gençlik ve Spor Bakanlığının hazırlamış olduğu skeç yarışmasında, ‘Neye Niyet Neye Kısmet’ skeci ile il birincisi ve bölgede de ikinci olduk. Ekibimiz de başarılarımız gibi büyümeye devam etti. Kursiyerlerimizden yetiştirdiğimiz oyuncularımız bir süre sonra ana kadromuza geçtiler ve büyük bir ekip olmayı başardık. 2023-2024 sezonu için eğitmenlerimizden Çağrı Sefa Kılıç’ın yazdığı ‘Bir Tuhaf Soruşturma’ adlı tiyatro oyunumuz büyük ses getirdi. Üç gösterim yaptığımız bu oyunumuz kapalı gişe oynadı.” 

SEYİRCİ KİTLEMİZİ BÜYÜTMEYİ HEDEFLİYORUZ

İleriye yönelik plan ve hedeflerinden de bahseden Atıcı, “Mavi Sanat Tiyatrosu olarak 2014 yılından bu yana verdiğimiz sanat mücadelesi ile amacımız aslında iyi bir izleyici portföyü de oluşturmak oldu. Zamanla kendi seyirci kitlemizin olduğunu bilmek bizi daha da motive etti. İlk yıllarda seyirci bulmakta zorlanırken şimdi talep edilen bir ekip olmak yıllarımızı aldı. Mavi Sanat Tiyatrosu olarak, Gaziantep’te kaliteli oyunlar çıkarmaya devam edip, titizlikle hazırladığımız oyunculuk ve yaratıcı drama eğitimlerimizle hem çocuklarla hem yetişkinlerle sunduğumuz hizmet ile fark yaratarak seyirci kitlemizi büyütmeyi hedefliyoruz” diye konuştu.

Sosyal Medyada Paylaş
GÜLŞAH SERT
Ekli Görseller