Yükleniyor...

Bilgiye muhtacım

15 Temmuz 2019

Kitap seçiminde herhangi bir tarz ayırımı yapmadığını söylüyor yazar Ayça Katan… Bilgi içerikli kitaplar okumayı sevdiğini ifade eden Ayça Hanım’ın en beğendiği yazarlar Zülfü Livaneli ve Sabahattin Ali… Serenad, Uçurtma Avcısı ve Aşk kitaplarından çok etkilendiğini belirten Ayça Hanım, Sabahattin Ali’nin ünlü eseri Kürk Mantolu Madonna’yı da listeye eklemeden yapamıyor.

Elektronik kitapları tercih etmediğini ve kütüphanesindeki kitapların birçoğunun ilk basımlarının mevcut olduğunu söyleyen Ayça Hanım, kitap seçiminde kitabın ismi, kapağı gibi etkenlerin önemli rol oynadığını belirtiyor…

Genellikle hangi tarz kitaplar okursunuz?

Belli bir tarz diye ayrım yapmıyorum, ben çocuk kitaplarını bile okumayı severim. Genelde içinde bilgi içeren kitapları okumayı tercih ediyorum. Yani içinde gerçek hayatta ancak o bölümü okursam öğrenebileceğim küçük ama önemli bilgiler öğrenmeyi umut ediyorum bir kitabı okurken...

Şu an hangi kitabı okuyorsunuz?

Zülfü Livaneli’nin Leyla’nın Evi romanını okuyorum.

Tarzını en beğendiğiniz yazar hangisi?

Tabi ki Zülfü Livaneli, Sabahattin Ali…

Sizi en çok etkileyen 3 kitap?

*Serenad / Zülfü Livaneli

*Uçurtma Avcısı / Khaled Hosseini

*Aşk / Elif Şafak

Siz üç dediniz ancak Sabahaddin Ali’nin Kürk Mantolu Madonna kitabını da yazmadan edemezdim...

Tarzınıza zıt bir kitap, popüler olsa ve çevrenizce tavsiye edilse okur musunuz?

Tabi ki okurum çünkü ben tarzdan çok bilgiye muhtacım ve bu bilgiye aç ruhumu her tarz ile doyururum sorun yok yani :) sıkılmadığım müddetçe tabi...

Kitabı nerede okumayı seviyorsunuz?

Kitabımı bahçemde bazen çimlere uzanarak bazen de uyumadan hemen önce yatakta okumayı seviyorum.

Kitap keyfinize ne eşlik eder( çay/kahve) ?

Türk kahvesi vazgeçilmez bir tutkumdur ama arada sırada şişede gazoz ve sokak simidi ile okumayı da sevdiğimi inkâr edemem.

Elektronik kitaplar hakkında düşünceniz nedir?

Elektronik kitapları kesinlikle sıkıcı buluyorum, elektronik ile aram hiç bir zaman iyi olmadı zaten... Ben eski dokuları, tarihi seven biriyim. Kütüphanemde de birçok kitabın ilk basımları mevcut.

Bir kitabı almanız için yazarı haricinde(konusu, yapılan eleştiriler, kapağı vs) neler etkileyebilir sizi? Yazarını hiç tanımasanız bile alır mısınız?

Evet alırım. Komik olacak ama bence vitrin çok önemli. Bir kitabın yazarını tanımıyorsam kesinlikle dış kapağı dikkat çekici olmalı, sonra alıp arka yüzünü okuyorum… Yani birinci sırada kapak sonrasında kitabın adı ve sonra da içeriğe bakıyorum kitap alırken.

Bir kitaptan beklentiniz nedir?

Aslında “illaki şunu versin” diyemiyorum. Biraz da kendi psikolojim neyi okumak isterse onu okuyorum. Yani eğlenmek mi istiyorum atıyorum çantaya Aziz Nesin’den Zübük, ağlamak mı istiyorum Khaled Hosseini’den Uçurtma Avcısı, romantizm mi Jane Austen’den Aşk ve Gurur’u.

Sosyal Medyada Paylaş
GÜLŞAH SERT