Yükleniyor...

Bilim kurulu tarihi yapıları inceledi

30 Mart 2023

Bilim Kurulu, Gaziantep'te restore edilecek tarihi yapıları inceledi. Gaziantep'te 6 bin 548 yapıdan sadece yüzde ikisi ağır hasarlı çıktı.

GBB İmar ve Şehircilik Daire Başkanlığı Koruma Uygulama ve Denetim Şube Müdürlüğü (KUDEB) önderliğinde koruma uzmanı mimarlar, inşaat mühendisleri, jeofizikçiler, sismologlar, arkeologlar, tarihçilerden oluşan bilim kurulu, Gaziantep Kalesi, hamamlar, camiler, hanlar, kasteller, çeşmeler ve eski mimarlık konutlar ve tarihi mahallelerdeki sivil mimarlık yapılarından oluşan bütün geleneksel Gaziantep konutlarını inceledi. Bu çerçevede Büyükşehir’in yaptığı restorasyon çalışmalarını üstlendiği yapılardan sadece yüzde 2’lik bir kısmın hasar gördüğü tespit edildi.

RAPOR, TARİHİ YAPILARI BİRÇOK AÇIDAN ELE ALDI

İTÜ Mimarlık Fakültesi’nden Dr. Öğretim Üyesi Gülsün Tanyeli ve Dr. Öğretim Üyesi Umut Almaç, İTÜ Maden Fakültesi’nden Prof.Dr. Tuncay Taymaz, Mersin Üniversitesi Mimarlık Fakültesi’nden Prof.Dr. Tamer Gök, Hacettepe Üniversitesi’nden emekli Sanat Tarihçisi Mustafa Servet Akpolat, Gaziantep Üniversitesi Arkeoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Atilla Engin ve Sanat Tarihçisi Prof. Dr. Nusret Çam’ın oluşturduğu bilim kurulun raporlamasında birçok açıdan tarihi yapılar raporda incelendi. Depremden etkilenen Gaziantep Kalesi, hanlar, camiler, hamamlar, kasteller, çeşmeler ve sivil mimari örneklerinden olan Antep evlerinde yürütülen çalışma sonunda oluşturulan raporda oluşan hasarların tipleri, nelerden kaynaklandığı ve çözüm önerileri konusunda başlıklara değinildi. Can güvenliği önlemlerin alınması, yapıların güvenliği, bütün miras tapularının belgelenmesi, depremde düşen kitabeler, çinilerin, rozetlerin, mukarnasların korunması, multidisipliner çalışmalarla projelerin çıkarılması gerektiğine raporda yer verildi.

AKADEMİSYENLER DEĞERLENDİRMEDE BULUNDU Çalışmalar hakkında değerlendirmede bulunan Mustafa Servet Akpolat, 1993 yılından bu yana Gaziantep Kalesi üzerinde bilimsel araştırmalar yaptığını ifade ederek, “Deprem kale için büyük bir hasara neden olmuş. Yoğun bakımda olan bir hastayı görmüş gibi oldum. Kısa ve orta vadede kentin ve kalenin yaralarını sarmaya çalışacağız” dedi.

Prof. Dr. Tuncay Taymaz ise Gaziantep olarak kültür varlıkların korunması konusunda çalışmada Başkan Fatma Şahin ve valinin liderliği ve sahip çıkması durumunu çok kıymetli kıldığını dile getirdi.

Prof. Dr. Tamer Gök, depremin hasarını da çok kısa sürede atlatacağına inandığını, bilimin rehberliğinde, bilginin ışığında kısa sürede restorasyonun tamamlanarak varlıkların kültürün ve toplumun istifadesine sunulacağını vurguladı.

Gaziantep’te tarihi yapılarla ilgili yapılan girişimleri takdirle karşıladığını söyleyen Dr. Öğretim Üyesi Gülsün Tanyeli ise, “Diğer kentlerdeki çalışmalara örnek olacak bir oluşum ortaya konuldu ve devamında da raporlar hazırlayarak nasıl ilerlenmesi gerektiği konusunda, kültür varlıklarına yaklaşım konusunda ilgili tavsiye önerilerinde bulunacağız” dedi.

Depremin yaralarını en kısa sürede sarılacağını söyleyen Prof. Dr. Atilla Engin de açıklamasında, “Kültür varlıkları da bizim çok önemli değerlerimiz ve misyonumuz. Bunları korumak ve gelecek nesillere ulaştırmak konusunda başkanımızın bir kurul oluşturması ve multidisipliner bir çalışma ve bilimsel bir çalışmayla kültür varlıklarının korunmasına yönelik gayret ve girişimlerini çok değerli buluyorum” ifadelerine yer verdi.

“Yaklaşık 3 hafta süren bir çalışmayla deprem envanteri çıkardık”

GBB İmar Daire Başkanlığı Koruma Uygulama ve Denetim Şube Müdürü Serdar Murat Gürsel, “KUDEB ekibi olarak kültürel miraslara dönük yürüttüğümüz restorasyon çalışmaları için yaklaşık 3 hafta süren bir çalışmada deprem envanteri çıkardık. 6 bin 548 yapıya girdik. Kale dahil hamamlar, camiler, hanlar, kasteller, çeşmeler ve sivil mimarlık konutları, tarihi mahallelerdeki bütün geleneksel Antep konutlarına mevcut durumumuzun ne olduğuna bakmaya çalıştık. Toplamda 6 bin 548 yapının yüzde 2’si ağır hasarlı çıktı” ifadelerini kullandı. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi olarak üç boyutlu lazer tarayıcıyla Gaziantep Kale’sinin her noktasının dijital arşivini de çıkardıklarını ifade eden Gürsel, “Bugün bile yarısını kaybettiğimiz kalenin tamamıyla ilgili bir sıkıntı olmuş olsaydı, kalenin elimizdeki arşivinden projesini çıkartıp birebir aynısını yapabilecek durumdayız. Bunu diğer anıtsal yapılarda da hanlarda ve hamamlarda da istiyoruz. Bu görüşü hocalarımız da önerdi. Bilim kuruluyla bugün gelinen noktada değerlendirme toplantısı da yaptık. Doğru adımlarla başta Gaziantep kalesi olmak üzere Gaziantep’in bütün kültürel mirası yapılarımızın hepsini onarmak, ayağa kaldırmak istiyoruz” diye konuştu.

GAZIANTEP KALESI, HAMAMLAR, CAMILER, HANLAR, KASTELLER, ÇEŞMELER VE ESKI MIMARLIK KONUTLAR VE TARIHI MAHALLELERDEKI SIVIL MIMARLIK YAPILARINDAN OLUŞAN BÜTÜN GELENEKSEL GAZIANTEP KONUTLARINI INCELEDI.

Sosyal Medyada Paylaş
GÜLŞAH SERT