Yükleniyor...

Bir kitabı sırf popüler diye okumam

15 Temmuz 2019

Dergimize konuk olan Nilay Elbeyli, yazar tercihinde dönem dönem değişkenlik yaşasa da genellikle Hande Altaylı ve Ayşe Kulin’in kitaplarını okumayı sevdiğini söylüyor. Kitap tavsiyelerini dikkate aldığını ifade eden Nilay Hanım, elektronik kitapların büyük kolaylık olduğunu düşünüyor.

‘Kadının adı yok’, ‘Bilinçaltının Gücü’ ve ‘%100 Düşünce Gücü’ Nilay Elbeyli’nin okuduğu kitaplar arasında en çok etkilendikleri… Hepsinin ayrı bir hikayesi olduğunu vurgulayan Nilay Hanım kişisel gelişim, anı ve biyografi türü kitapları okumaktan keyif aldığını söylüyor.

Genellikle hangi tarz kitaplar okursunuz?

Okumaktan en keyif aldığım kitap türleri kişisel gelişim, anı ve biyografi türü kitaplardır… Uzun zamandır bir kitabı bitirmek için çok zorlamıyorum kendimi sırada bekleyen başka bir kitabı öne alabiliyorum.

Şu an hangi kitabı okuyorsunuz?

Ayşe Kulin’in ‘Dönüş’ kitabı çoktandır sırada bekliyordu… Hayatıma artı kazandıracak bambaşka bir önceliğim olduğundan kitap okumayı arka plana attığım bir dönemdeydim. Kitabıma yeni başlayabildim.

Tarzını en beğendiğiniz yazar hangisi?

Bu, dönem dönem değişebiliyor… Yazar tercihinden çok o sıra neye ihtiyacım olduğunu belirler o tarza yönelirim... Hande Altaylı, Ayşe Kulin beğendiğim yazarlar diyebilirim.

Sizi en çok etkileyen 3 kitap?

*Jack Ensing Addington / ‘%100 Düşünce Gücü’…Bu kitap, Gaziantep’e ilk geldiğim dönemlerde yalnızlığıma eşlik etmiş ve bana yeni bir düşünme biçimi öğretmiştir.

*Joseph Murphy / ‘Bilinçaltının Gücü’… Başucumda yeri asla değişmeyecek yol gösterici kitabımdır.

*Duygu Asena / ‘Kadının adı yok’…‘Bu kitap belki de çocukluktan genç kızlığa geçiş dönemime denk geldiği için çok fazla etkilenmeme sebep oldu.

Okuduğum birçok kitaptan beni en çok etkileyenler bunlardır…

Tarzınıza zıt bir kitap, popüler olsa ve çevrenizce tavsiye edilse okur musunuz?

Buna net bir cevap veremem ancak bir kitabı sırf popüler diye okumayı sevmiyorum…Ama referans önemli tabi ki. Tarzımın uyduğu arkadaşlarımın tavsiyelerini mutlaka dikkate alırım… Onlar da benim tabi ki.

Kitabı nerede okumayı seviyorsunuz?

Mutlaka kitabımı evimde okumak isterim. Belki bir de tatilde…

Kitap keyfinize ne eşlik eder?

Neskafe ve hafif bir müzik eşliğinde kitap okumanın tadını hiçbir şeye değişmem.

Elektronik kitaplar hakkında düşünceniz nedir?

Bence müthiş bir şey... Onlarca kitabı hafif şekilde taşıma imkanı veriyor… Kitap sayfası çevirmeyi sevenlere uygun olmasa da güzel bir teknolojik uygulama.

Bir kitabı almanız için yazarı haricinde(konusu, yapılan eleştiriler, kapağı vs) neler etkileyebilir sizi? Yazarını hiç tanımasanız bile alır mısınız?

Kitap seçiminde enteresan bir yöntemim olduğunu geç fark ettim… Genelde raflarda gözüme çarpan kitapla enerji alışverişi yaşıyorum :)) Severek okuduğum tüm kitaplar raflarından “BENİ AL” enerjisi göndermiştir bana… Yazarını tanımasam da alırım tabi ki.

Bir kitaptan beklentiniz nedir?

Beklentilerim benim o dönemdeki ruh halim ile ilgilidir… En sevdiğim tür kişisel gelişim olduğu halde bazen kafamı boşaltıp yüzümü güldürecek pek de edebi değeri

olmayan, kolay anlatımlı kitaplara da ihtiyaç duyabiliyorum.

Sosyal Medyada Paylaş
GÜLŞAH SERT