Yükleniyor...

Bireyler için psikolojik iyi oluş çok önemli

14 Haziran 2023

Psikolog Zeynep Yengil Yıldız, psikolojik iyi oluş ile içsel motivasyon arasındaki ilişkiyi, neden bir psikoloğa gitmemiz gerektiğini ve içsel motivasyonu nasıl artırabileceğimizi anlattı.

‘Psikolojik iyi oluş’u; “Bireyin yaşamının duygusal, sosyal ve ruhsal yönlerini kapsayan karmaşık ve çok yönlü bir yapı” olarak tanımlayan Psikolog Zeynep Yengil Yıldız, “Psikolojik sağlığın önemini ve bunu sürdürmek için neden bir psikoloğa gitmemiz gerektiğini anlamak çok önemlidir. Psikolojik esenlik, duygusal veya psikolojik esenliğin yanı sıra sosyal ve kolektif esenliği de içeren üst düzey bir yapıdır. Yüksek düzeyde olumlu etki ve yaşam doyumu ile ilişkili olan öznel bir deneyimdir. Psikolojik esenlik, ister toplum içinde yaşayalım ister işte ister yaşamdaki bir krizle uğraşalım, bizim genel işleyişimiz ve duygusal sağlığımız için oldukça önemlidir. Olumlu duygular, yaşam doyumu ve yaşamda bir amaç ve anlam duygusu ile karakterize edilen bir varoluş halidir. Genellikle hedonik bir bakış açısıyla yorumlanan, bireyin sübjektif bir zamansal düzlemde deneyimlediği içsel bir durumun sonucu olan, yüksek düzeyde pozitif duygulanım ve yaşam doyumu ile ilişkili bir yapıdır” diye konuştu. 

Özerklik, psikolojik iyi oluşu oluşturan boyutlardan biridir  

“Refah ölçümleri bazen, çoğunlukla “yaşam standardına” atıfta bulunan nesnel ölçümler ile psikolojik, sosyal ve manevi yönleri yakalayan ve bilişsel ve duygusal temellere dayanan öznel ölçümler olarak ikiye ayrılır” ifadelerini kullanan Yıldız, şunları söyledi:  

“İster toplum içinde yaşıyor olsun ister işte ister hayatta ya da ister bir krizle uğraşıyor olsun, bireyler için psikolojik iyi oluş çok önemlidir. Daha iyi fiziksel sağlık, daha yüksek yaşam doyumu seviyeleri ve zorluklar karşısında daha fazla dayanıklılık dahil olmak üzere bir dizi olumlu sonuçla ilişkilendirilen bir yapıdır. Psikolojik iyi oluşun; yaşam amacı, kişisel gelişim, ustalık, özerklik, ikigai, yaşam doyumu ve diğerleri dahil olmak üzere çeşitli boyutları vardır. Özerklik, psikolojik iyi oluşu oluşturan boyutlardan biri olarak görülmektedir. İnsanların bağlamla ilgili kararlarının olumlu işleyişini tanımlar.”  

Psikolojik iyi oluş, karmaşık ve çok yönlü bir yapıdır 

Psikolojik iyi oluşun insanların sosyal alanlarda kurduğu ilişkilerle de bağlantılı olduğunu belirten Yıldız, “Psikolojik iyi oluşun sürdürülmesi ve geliştirilmesi bireylerin tatmin edici bir yaşam sürmeleri için gereklidir. Farkındalık uygulamak, fiziksel aktivite yapmak, olumlu ilişkiler kurmak ve gerektiğinde profesyonel yardım almak dahil olmak üzere psikolojik sağlığımızı iyileştirmenin birkaç yolu bulunmaktadır. Psikolojik iyi oluş, insan yaşamının çeşitli yönlerini kapsayan karmaşık ve çok yönlü bir yapıdır. Olumlu duygular, yaşam doyumu ve yaşamda bir amaç ve anlam duygusu ile karakterize edilen bir varoluş halidir. Psikolojik iyilik, biz bireylerin tatmin edici bir yaşam sürmeleri için gereklidir ve bunu iyileştirmenin birkaç yolu vardır. Psikolojik iyi oluşun çeşitli boyutlarına odaklanarak daha tatmin edici bir yaşam sürdürebiliriz” dedi. 

Psikolog, bireylerin sorunlarını çözmelerine yardımcı olabilir 

Psikoloğa gitme nedenlerinden birinin de psikolojik sağlığı korumak olduğuna dikkat çeken Yıldız, “Psikologlar bireylerin kaygı, depresyon ve stres gibi çeşitli ruh sağlığı sorunlarıyla başa çıkmalarına yardımcı olabilecek eğitimli profesyonellerdir. Akıl sağlığıyla mücadele eden bireylere destek ve rehberlik sağlayabilir ve semptomlarıyla başa çıkma stratejileri geliştirmelerine yardımcı olabilirler. Ayrıca psikologlar, bireylerin psikolojik iyi oluş için gerekli olan içsel motivasyonlarını artırmalarına yardımcı olabilir. İçsel motivasyon eğlenceli ve tatmin edici olduğu için bir aktiviteye katılmaya yönelik içsel dürtüyü ifade eder. Artan yaratıcılık, üretkenlik ve esenlik gibi olumlu sonuçlarla ilişkilidir. Birinin bir psikoloğa gitmeyi düşünmesinin birçok nedeni vardır. En yaygın sebeplerden biri, ruh sağlığı sorunlarıyla ilgili yardım aramaktır. Akıl sağlığı sorunları zayıflatıcı olabilir ve bir kişinin yaşamının her yönünü etkileyebilir. Bir psikolog, bireylerin semptomlarını yönetmelerine ve yaşam kalitelerini iyileştirmek için başa çıkma stratejileri geliştirmelerine yardımcı olabilir. Psikologlar ister aile ister arkadaşlar veya romantik partnerler olsun, ilişki sorunları ile mücadele eden bireylere de yardımcı olabilir. İlişkiler bir stres ve sorun kaynağı olabilir ve bir psikolog, bireylerin bu sorunları çözmelerine ve daha sağlıklı ilişkiler geliştirmelerine yardımcı olabilir” şeklinde konuştu. 

Psikolog, bireylerin duygularını işlemelerine yardımcı olabilir 

“Bir psikoloğa görünmenin bir başka nedeni de kendi iç görüsünü kazanmaktır” diyen Yıldız, “Birçok insan kendilerini ve motivasyonlarını daha iyi anlamak için terapi arar. Terapi yoluyla bireyler, insan davranışını etkileyen birçok faktör hakkında daha derin bir anlayış kazanabilirler. Bu, duygularını daha etkili bir şekilde yönetmelerini ve daha iyi kararlar vermelerini sağlayabilir. Psikologlar, sevilen birinin kaybı veya büyük bir yaşam değişikliği gibi zorlu yaşam geçişleriyle mücadele eden bireylere de yardımcı olabilir. Bu olaylar bunaltıcı olabilir ve bireyleri kaybolmuş ve yönsüz hissettirebilir. Bir psikolog, bireylerin duygularını işlemelerine ve ilerlemek için bir plan geliştirmelerine yardımcı olabilir. Psikoloji, bireylere insan davranışı hakkında derin bir anlayış ve çeşitli ortamlarda insanlarla çalışmak için gereken becerileri sağlayabilir” diye konuştu 

Psikolojik esenlik, bireyin duygusal sağlığı için esastır 

İçsel motivasyonu arttırmanın birkaç yolu olduğunu ifade eden Yıldız, şunları kaydetti: “Bunun bir yolu, zorlayıcı ama ulaşılabilir hedefler belirlemektir. Çok kolay veya çok zor hedefler, motivasyonun ve performansın düşmesine neden olabilir. Diğer bir yol da sonuçtan çok sürece odaklanmaktır. Bireyler sürece odaklandıklarında, aktiviteden zevk alma ve bir başarı duygusu hissetme olasılıkları daha yüksektir, bu da içsel motivasyonu artırabilir. Ayrıca bireyler, değerlerine ve ilgi alanlarına uygun etkinlikler bularak içsel motivasyonlarını artırabilirler. Bireyler kendileri için anlamlı olan faaliyetlerde bulunduklarında, içsel motivasyonu artırabilen bir amaç ve keyif duygusu hissetme olasılıkları daha yüksektir. Sonuç olarak, psikolojik esenlik, bireyin genel işleyişi ve duygusal sağlığı için esastır. Bir psikoloğa gitmek, bireylerin psikolojik sağlıklarını korumalarına ve semptomlarını yönetmek için başa çıkma stratejileri geliştirmelerine yardımcı olabilir. Dahası, içsel motivasyonu artırmak, psikolojik iyi olma hali için gereklidir. Bireyler bunu, zorlu ama ulaşılabilir hedefler belirleyerek, sonuçtan çok sürece odaklanarak ve değerleri ve ilgi alanlarıyla uyumlu faaliyetler bularak yapabilirler. Psikolojik iyi oluşa öncelik vererek ve içsel motivasyonu artırarak, bireyler tatmin bir yaşam sürdürebilir.” 

 Kutu 

İstanbul Aydın Üniversitesi Psikoloji lisansını tamamlayarak psikolog unvanı aldı. Deneyimine ilk olarak Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesinde remisyondaki şizofreni ve bipolar hastaların tedavi ve takip sürecinde bulunarak başladı. Fransız Lape Hastanesi’nde klinik psikoloji eğitim programı kapsamında çocuk ve ergen psikiyatrisi ve bağımlılık servislerinde yatan hastaların tedavi süreçlerine katılım sağladı. Bahçelievler Devlet Hastanesinde psikolojik testlerin uygulamalarına katılım sağladı. Şu anda çocuk, ergen ve yetişkin danışanlara, online ve yüz yüze görüşme imkanlarıyla bireysel ve grup terapisi yapmaktadır. 

Sosyal Medyada Paylaş
GÜLŞAH SERT