- Şehitkamil / Gaziantep
- +90 (342) 232 80 81
- info@cemiyet.com.tr
Bir çiftin, cinsel yönden aktif olmakla beraber herhangi bir doğum kontrol yöntemi uygulamaması ve buna rağmen bir yıl içinde gebelik elde edememesi olarak tanımlanan kısırlık (infertilite) dünyanın dört bir tarafında yaygın olarak görülen klinik bir sağlık problemidir.
Özel Hatem Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Derya Ulusoy Poyraz kadınlarda kısırlığın nedenleri ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.
Kısırlık (infertilite) nedir?
Bir yıl olarak kabul gören gebelik elde edememe süresi, hayat tarzında yaşanan değişiklikler ve çalışma koşulları gibi farklı etmenler hesaba katılarak iki yıla kadar uzayabilmekte; kısırlık söz konusu olduğunda her iki partner de tedavi kapsamında değerlendirilmektedir.
Kadınlarda kısırlığa neden olabilecek faktörler
Ovulatuar disfonksiyon (Yumurtlama problemleri), doğumsal anatomik problemler, enfeksiyonlar ve karın içi operasyonlar, bağışıklık sisteminden kaynaklı sorunlar, yaşa bağlı olarak doğurganlık şansının azalması, erken menopoz, polikistik over sendromu, rahim miyomları, karın içi yapışıklıklar ve fallop tüplerinin yapışıklığı, tüplerde tahribat veya tıkanıklık, düzensiz adet döngüsü, aşırı sigara, alkol ve kafein kullanımı, obezite, tiroid problemleri, kanser tedavisi geçirmiş olmak, yüksek prolaktin düzeyi.
İnfertilite tedavisi nasıl uygulanmaktadır?
İnfertilite tedavisi için öncelikle bu rahatsızlığın kaynağının doktor tarafından belirlenmesi gerekmektedir. Doktora başvuru yapılacağı zaman kadın ve erkeğin her ikisinde de incelenmesi gereken durumlar söz konusu olmaktadır. Kısırlık konusunda sadece kadını suçlamak ya da kadının doktora gidiyor olması süreci uzatacaktır. Öncelikle kısırlık nedeni kadından mı yoksa erkekten mi kaynaklanıyor saptadıktan sonra bu durumun ana nedeni belirlenmeli ve doktor tarafından bir yol haritası çizilmelidir. Günümüz teknolojisi ile gelişmekte olan tıp alanı infertilite ile ilgili önemli gelişmeler kaydetmektedir.
Yumurtlama ve aşılama tedavisi nasıl uygulanmaktadır?
Yumurtlama ve aşılama tedavisi hastanın adet dönemi ile ilgili bir tedavi yöntemidir. Birkaç aşamadan oluşmaktadır. Yumurta büyüklüğü ultrasonografi ile takip edilmektedir. 18-20 mm büyüklüğe ulaşan yumurta için halk arasında çatlatma iğnesi uygulanır. Çatlatma iğnesinden 36 saat sonra ise aşılama yapılmaktadır. Ancak aşılama yapılmayacaksa çiftlerin çatlatma iğnesi uygulamasından 1 gün sonra cinsel ilişkiye girmeleri gerekmektedir. Bu yöntem infertilite tedavileri arasında en sık kullanılan yöntemdir.
Tüp bebek tedavisi
İnfertilite sorunu yaşayan hastaların büyük bir bölümü tüp bebek tedavisi ile çocuk sahibi olmaktadır. Her iki tüpün tıkalı olması durumunda, erkeklerde sperm sayısının az olması durumunda ve yumurtlama tedavilerinden sonuç alınamadığında bu tedavi yöntemi uygulanmaktadır.