Yükleniyor...

Bu dünyadaki en büyük sorun empati kuramamak

15 Ocak 2022

Ela Cesur’a göre insanlığın üzerinde düşünüp düzeltmesi gereken ve bu dünyadaki en büyük sorun ‘Empati kuramamak, hep ‘ben’ demek’...Cesur bu düşüncesini de şu sözlerle destekliyor: “İnsan bunu öğrenirse; ne dünyadaki savaşlar ne kadına şiddet ne doğaya saygısızlık… Hiçbiri kalmayacak. Tabii ki bunu önce ailede sonra okullarda iyi yetişmiş öğretmenlerden öğrenecek çocuklarımız.”

Şimdiye kadar aldığınız en iyi tavsiye nedir? Kimden?

‘’Kader gayrete aşıktır’’ Yunus Emre’ye ait bir söz. Ben bu sözü ilk kayınpederimden duydum ve çok sevdim.

100 yıl sonra açılacak bir zarfa neler yazmak isterdiniz?

Aynen şöyle yazmak isterdim. ‘22.  yüzyılda insanların çocuklarına doğa ve hayvan sevgisini daha çok aşıladığını, açlıktan ölen hiçbir çocuk kalmadığını, hiçbir kadının veya çocuğun şiddet görmediğini, teknolojinin insanları ve ilişkileri ele geçirmediğini umut ediyorum. Umarım böyle güzel bir dünyada yaşıyorsunuzdur.

Dünyanın 8. harikasını siz seçecek olsaydınız, bu ne olurdu?

Dünyanın 8. harikası mutlaka Kapadokya olmalı. Defalarca gitmeme rağmen her seferinde hayranlık duyduğum büyüleyici bir doğa harikası.

Süper gücünüz olsa, ne olmasını isterdiniz?

Ah, hangisini yazsam acaba? Aklıma o kadar çok şey geliyor ki… Zihin okumak isterdim. Zaman gezgini olup geçmişe ve geleceğe seyahat edebilmek isterdim.  Kısa vadede ise pandemiyi  bitirip normal hayata dönebilmek isterdim.

Eğer sihirli bir küre merak ettiğiniz her şeyi cevaplıyor olsaydı, öğrenmek isteyeceğiniz tek şey ne olurdu?

Merak, insanlarda gözlenen araştırmaya ve öğrenmeye yönelik bir davranış biçimidir. Çocuklarda ise benim en çok sevdiğim ve beslenmesi gereken bir duygudur. Ben de tam da bu yüzden bu soruyu kızıma yönelttim. Büyüyünce nasıl görüneceğini merak ediyormuş.

‘Keşke şu dönemde yaşasaydım’ dediğiniz bir zaman dili var mı? Ya da böyle bir hakkınız olsa hangi dönemi seçerdiniz?

İçinde bulunduğum zamanda kalmak ve şimdiyi yaşamak gerek. İsteyeceğim bir zaman diliminde yaşamak uğruna sevdiklerimden ve ailemden vazgeçemem.

Şu anda hayatta olmayan hangi ünlü ya da büyük kişilikle karşılaşmak isterdiniz? Ona ne sorardınız?

Elbette Atatürk’le karşılaşmak isterdim. Böyle bir imkansızlık içinde ülkemizi nasıl kurtardığını, halkı buna nasıl inandırdığını konuşmak isterdim. Tabii dilim tutulmazsa…

Geçmiş ya da gelecekte herhangi bir olaya şahitlik edebilecek olsanız, hangi olayı seçerdiniz?

29 Ekim 1923 Cumhuriyetin ilanını bizzat yaşamak isterdim.

Sonsuza kadar yaşlanmayacak olsanız, hangi yaşta kalmayı tercih ederdiniz? Neden?

30’lu yaşların sonlarında olmak isterdim. İnsan, çocukları olduktan ve biraz büyüdükten sonra daha da olgunlaşıp dünyaya başka bir pencereden bakmaya başlıyor.

İnsanlığın üzerinde düşünüp düzeltmesi gereken bu dünyadaki en büyük sorun nedir?

Empati kuramamak, hep ‘ben’ demek en büyük sorun.  İnsan bunu öğrenirse; ne dünyadaki savaşlar ne kadına şiddet ne doğaya saygısızlık… Hiçbiri kalmayacak. Tabii ki bunu önce ailede sonra okullarda iyi yetişmiş öğretmenlerden öğrenecek çocuklarımız.

Sosyal Medyada Paylaş