- Şehitkamil / Gaziantep
- +90 (342) 232 80 81
- info@cemiyet.com.tr

Çocuklarda düzenli doktor kontrolü önemli
14 Mart 2025MMT Amerikan Hastanesinde görev yapan Çocuk Hastalıkları ve Sağlığı Uzmanı Dr. Pınar Bayındır güneş, çocuk sağlığı hakkında önemli bilgilendirmeler yaptı. Çocukların hastalıklardan korunmaları ve güçlü bir bağışıklığa sahip olmaları için önerilerde bulunan Uzm. Dr. Bayındır güneş, düzenli hekim kontrollerinin çocukların sağlıklı gelişimi açısından önemli olduğunu vurguladı.
Anne babaların, çocuklarının sağlığı konusunda çocuk hekimlerinin yönlendirmelerini dikkate almalarının önemine değinen Uzm. Dr. Bayındır Güneş, zamanında alınan tedbirlerle, gerekli tetkik tedavi ve yönlendirmelerle çocukların daha sağlıklı bir gelişim süreci göstermesinin mümkün olduğunu söyledi.
Sizi tanıyabilir miyiz?
1983 Gaziantep doğumluyum. İlkokuldan sonra Tekerekoğlu Anadolu Lisesi ve ardından Gaziantep Vehbi Dinçerler Fen Lisesi’nde eğitim aldım. Sonrasında mezunu olmaktan her zaman gurur duyduğum İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi’ni (Çapa) kazandım. Mezuniyet sonrası bir süre pratisyen hekim olarak Gaziantep’te farklı birimlerde çalıştım. Ardından İstanbul’a dönüş kararı aldım ve İstanbul Kartal Dr. Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde asistanlık hayatıma başladım. Uzmanlık eğitimimi tamamladıktan sonra bir süre daha aynı kurumda çalışmaya devam ettim. Sonunda tekrar memlekete dönüş yaptım ve farklı devlet hastanelerinde çalıştım. Kısa bir süre sonra hastalarıma daha iyi sağlık hizmeti vereceğimi düşünerek özel sektöre geçiş kararı aldım.
Uzmanlık alanınız ve kapsadığı hastalıklar hakkında genel bir bilgi verir misiniz?
Uzmanlık eğitimimiz boyunca branşımızın farklı alanlarında tecrübe ediniyoruz. Her türlü hastaya yaklaşım konusunda sıkıntım yok elbette ancak sağlıklı çocuk muayenesi, yenidoğan bebeklerin her türlü takip ve tedavisi, alt ve üst solunum yolu hastalıkları özel ilgi alanıma giriyor. Ancak herhangi bir hastayı değerlendirirken sadece hastalığın kendisine takılıp kalmadan durumu bütüncül yaklaşımla değerlendirmek benim için çok kıymetli.
Anne babalar bebeklerinin sağlıklı gelişim gösterdiğini nasıl anlarlar?
Gelişim, doğum öncesinde başlayan ve hayatın sonuna kadar durmadan devam eden değişimleri kapsayan bir kavram. Gelişim, aynı zamanda beden, beyin ve ruhsal olarak farklılık göstermektedir. Anne babalar, çocuklarının gelişimlerini henüz anne karnındayken desteklemeye başlıyor ve bu süreci çocuk hayata gözlerini açtıktan sonra da en detaylı yönleriyle devam ettiriyorlar. Ancak çocuklarının sağlıklı olduğunu kısmen değerlendirebilseler de çoğu zaman doğru bilinen yanlışlara da tanık olabiliyoruz. Hiç şüphesiz tüm anne babaların iyi niyetli olarak yaptıkları bazı şeyler çocuklarının herhangi bir gelişim basamağını bozabilir. Oysaki çocuk hekimleri olarak bizim doğru yönlendirmelerimizle çocuklarının sağlıkları konusunda daha da iyi sonuçlara ulaşabilirler. Bunun için de sağlam çocuk takipleri çok kıymetli.
Peki, hangi belirti ya da durumlarda acilen bir uzmana başvurmalılar?
Çocuklarının yaşlarına uygun gelişim basamaklarından herhangi birine ulaşamadığını fark eden ebeveynler en kısa zamanda bize başvurmalıdır. Eğer gerçekten bedensel, nörolojik veya psikolojik bir gerilik tespit edilirse gerekli tetkik tedavi ve yönlendirmelerle çocuklarımızın daha sağlıklı bir gelişim süreci göstermeleri sağlanmalıdır.
Çocukların sıklıkla karşılaştığımız hastalıklardan korunmaları, güçlü bir bağışıklığa sahip olmaları gibi konularda genel olarak neler önerirsiniz?
Enfeksiyon sıklığını azaltmak ve geçirilen enfeksiyonların daha kolay atlatılabilmesini sağlamak için çocuklar mümkün olduğu kadar AVM ve oyun alanları gibi havasız ve kalabalık ortamlardan uzak tutulmalı. Okullarda sınıfların sık sık havalandırılmasına mümkün olduğu kadar özen gösterilmeli. Çocuklarımızın pasif sigara içiciliğinden uzak tutulması da oldukça önemli… Aynı zamanda, dengeli beslenmelerine ve yeterli uyku uyumalarına, paketli gıdalar tüketmemelerine dikkat etmeli, yeterli sıvı alımları sağlanmalı, el hijyenlerine özen gösterilmeli, alerjik yatkınlığı olan çocuklarımız ise alerjenlerden mümkün olduğunca uzak tutulmalı. Çocuklarımızı hareketsiz yaşamdan uzak tutarken onlar için uygun psikolojik ortam sağlanmalı ve sık antibiyotik kullanımından kaçınılmalıdır.
Bağışıklık yetmezliği olan çocuklarda da tanının zaman kaybedilmeden konulması ve bu çocukların özellikle ağır enfeksiyonlara karşı korunması oldukça önemlidir.
Peki, özellikle kış aylarında çocuklarda yoğun olarak karşılaştığımız yaygın hastalıklar konusunda nasıl bir önlem alınabilir?
Kış aylarında bir önceki sorunuzda bahsettiğim önerilerime ek bir önerim bulunmamakla birlikte; kış aylarında çocuklarda görülen enfeksiyon etkenleri sıklıkla viral olduğu için bağışıklık sistemini zayıflatan gereksiz antibiyotik kullanımından özellikle uzak durulması gerektiğini vurgulamak isterim.
Çocuklarda uzun süre devam eden, geçmek bilmeyen öksürük ebeveynleri korkutmalı mı
Korksunlar demeyelim ama tedbirli olup çocuklarının sağlık kontrollerini yaptırmalarını kesinlikle öneririm. Sonuçta öksürüğün özellikle de uzayan öksürüğün altta yatan çok ciddi sebepleri de olabilir.
Bebek/çocukların hastalık olmasa dahi kontrollerinin belli periyotlarda yapılmasının önemi hakkında neler söylemek istersiniz?
Bebek ve çocukların belli aralıklarla kontrollerinin yapılması hastalığa zemin hazırlayan koşulların önceden saptanarak önlenmesi veya ebeveynlerin farkına varmayıp başlamış olan bir durumun tespiti açısından çok önemlidir.
Uzman hekim olarak; çocuklarının beslenmesi, bakımı, sağlığı konusunda, sosyal medyada uzman olmayanlardan edindikleri bilgiler konusunda ebeveynlere ne uyarıda bulunursunuz?
Çok kıymet verdiğimiz çocuklarımızın sağlığı için en iyisi olsun diye uğraşırken biz ebeveynler bazen bu popüler yaklaşımlara kapılabiliyoruz ancak ben çocuk hastalıkları uzmanı olarak kesinlikle önermiyorum.
Ailelerin bilinçli olması, çocuk hastalıklarının azalmasında/önlenmesinde ne kadar etkili?
Bilinçli aileler bütüncül yaklaşımda daha çok işbirliği yapabildikleri için hastalıkların azalmasında ya da önlenmesinde kesinlikle oldukça etkili. Örneğin artık bilinçli aileler antibiyotik kullanımı konusunda oldukça hassas ve orta uzun vadede bunun çoğu zaman gerekmediğini görüyorlar. Böylece doğal bağışıklık kazanmasını sağlıyor ve gereksiz antibiyotik kullanmayarak bağışıklık sistemlerinin zayıflamasını engelleyerek çocuklarının korunmalarını destekliyorlar.