Yükleniyor...

Jinekolojik kontroller ihmal edilmemeli

18 Temmuz 2025

Kadınların kendilerine değer vermesi ve jinekolojik kontrollerini aksatmaması gerektiğini belirten Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Ayça Bozoklar Nuh, 18 yaş ve sonrasında 6 ayda bir rutin jinekolojik muayenenin önemini vurguladı. Op. Dr. Ayça Bozoklar Nuh ile kadın sağlığının önemini ve tehdit eden faktörleri, kısırlık tedavisini, gebelik sürecini, hastalıklardan korunmak için alınması gereken tedbirleri ve önemli pek çok konuyu konuştuk.

Liv Hospital Gaziantep’te görev yapan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Ayça Bozoklar Nuh,  düzenli kontrollerin ve önleyici tedavilerin hastalıklardan korunmada, erken teşhis ve tedavide büyük önem taşıdığını söyledi.

 

İnfertilite tedavisinin tam teşekküllü bir merkezde yürütülmesi gerektiğini söyleyen Op. Dr. Ayça Bozoklar Nuh, iyi bir embriyoloji laboratuvarına sahip, kalifiye çalışanların olduğu bir merkezin başarılı sonuç elde etme şansını arttıracağını kaydetti.

 

Sizi tanıyabilir miyiz?

Öncelikle sizlere, tüm Cemiyet ekibine teşekkür etmek isterim. Kendimi ifade etmek ve insanlarla iletişim kurmak benim hiçbir zaman zorlandığım bir şey olmadı. Bu nedenle böyle bir platformda bulunduğum için ve kendimi daha geniş bir kitleye anlatabildiğim için mutlu hissediyorum. Ben Mersinli bir baba ve İzmirli bir annenin kızı olarak, 1993 yılında Mersin'de doğdum. Öğretmen bir anne ve mühendis bir babanın kızıyım. İlk ve orta öğretim sonrası lise öğretimimi İçel Anadolu Lisesi’nde tamamlayarak hayatımın Mersin kısmına kısa bir ara verdim. Tıp fakültesini Eskişehir’de, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi’nde tamamladım. Eskişehir’de harika 6 sene geçirdim. Sonrasında devlet hizmet yükümlülüğümü tamamlamak için Ağrı’nın Tutak ilçesinde, ilçe devlet hastanesinde pratisyen hekim olarak çalışmaya başladım. TUS sınavı sonrası İstanbul Ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde kadın hastalıkları ve doğum ihtisasıma başladım. Asistanlık sürecim bitip kadın doğum uzmanı olunca yine devlet hizmet yükümlülüğümü yerine getirmek üzere Kilis Devlet Hastanesi’ne atandım. Sonrasında Liv Hospital Gaziantep bünyesinde çalışmaya başladım ve hala orda hizmet vermekteyim. Evliyim, bir çocuk annesiyim. Eşim Can Bey makine mühendisi, oğlumuzun ismi ise Ozan.

 

Alanınızda sizi en çok zorlayan ve tatmin eden yönler nelerdir?

Benim için en zorlayıcı kısım, ülkemizde hala bazı şeylerin tabu olması. Özellikle bu durumu genital estetik hastalarımda yaşamaktayım. Benzer şekilde genç kızlarımızın da kadın doğum doktoruna muayene olmaktan korktuklarını görmekteyim.

 

Bu meslekle alakalı en tatmin edici kısım ise bana göre eve mutlu bir hasta yollamak. Gerek bebeği ile eve taburcu olan bir anne gerekse ameliyatından memnun ve mutlu bir jinekoloji hastası… Hastalarımın kontrollerine geldiklerinde doğum sürecinden memnun kalmış olmaları beni oldukça tatmin ediyor.

 

Kadın sağlığını tehdit eden faktörler nelerdir? Kadın sağlığı konusunda ne gibi önerilerde bulunmak istersiniz?

Kadınların öncelikle kendilerine değer vermeleri ve sağlık kontrollerini aksatmamaları gerekmekte. Bu kontrollerin düzenli yapılması, kadın sağlığı ile alakalı en büyük tehdit olan rahim ağzı kanseri riskini öngörmek ve erken müdahale etmek açısından çok kıymetli biz kadın doğumcular için…

 

Ayrıca hala ülkemizde regl yoksulluğu çeken kadınlar mevcut. Bu dezavantajlı kesimin hijyenik ped vb. malzemelere erişiminin kısıtlı olması sağlıklarını tehlikeye atmakta.

 

Kadınlar jinekolojik muayeneye düzenli olarak ne zaman başlamalı, neler yapmalı?

İlk jinekolojik muayene yaşı hastaya göre değişmekle beraber ben hastalarıma 18 yaş ve sonrasında 6 ayda bir rutin jinekolojik muayeneye gelmelerini öneriyorum. Bu süreden önce adet döngüsünde sorun yaşayan 18 yaş altı genç kızlarımızın da kadın doğum hekimi tarafından değerlendirilmesi gerekir.

 

Bu rutin muayenelerde, hastaların hormon değerleri ve yumurtalıkları değerlendirilmeli. Ayrıca cinsel aktif hastaların da özellikle 21 yaştan itibaren rahim ağzı kanser tarama testi yaptırmasını öneriyorum.

 

Yine gebelik öncesinde kan değerlerine bakılması ve gerekli vitamin ve demir takviyelerinin başlanmasını öneriyorum.

 

Sağlıklı bir gebelik öncesi/gebelik süreci için çiftlere ne önerirsiniz?

Çiftlerimiz öncelikle evlenmeden bakanlığımızın SMA taramasından geçmekteler. Bunun dışında herhangi bir enfeksiyon taşıyıcılığı, bir enfeksiyon varsa tedavisi, vitamin ve minerallerin kan düzeylerine bakılması yine bir eksiklik varsa bu takviyelerin yapılması gerekmekte. Gebelik öncesinde her anne adayımıza folik asit başlıyoruz. Yine çiftimizde kan uyuşmazlığı varsa bu durum biz kadın doğumcuların dikkat ettiği hususlardan.

 

Çiftlere önerim, bu tür tetkik ve tedavileri gebelik sürecine bırakmamalarıdır. Gebelik öncesi bu durumların tespiti sağlıklı bir gebelik süreci geçirmek açısından önemlidir.

 

Çiftler doğum kontrol yöntemleri konusunda bilinçli mi? Uzman görüşü alıyorlar mı?

İnanın hala bir yerlerde takvim yöntemi ve geri çekilme ile korunan çiftler mevcut. Bunu ne yazık ki doğum kontrol yöntemlerinin tam anlaşılamaması ve bu konudaki hurafelere bağlıyorum.

 

Doğum kontrol ilaçları, ilaçlı ve bakırlı spiral, kol içi implant veya prezervatif hakkında konuşmak kadınların hala çekindiği şeylerden birisi. Bir çiftin çocuk sahibi olmak istemesi kadar, istememesi de doğaldır. Bu konuda başvuracakları ilk kişi, kadın doğum uzmanıdır. Kulaktan dolma bilgilerden ziyade, işin uzmanından en doğru bilgiyi almak çiftlerimizin de hayatını kolaylaştıracaktır.

 

İnfertilite tedavisi hakkında neler söylemek istersiniz?

İnfertilite yani kısırlık artık toplumumuzun güncel problemlerinden birisi. Bu tedaviler oldukça pahalı ve zorlayıcı tedaviler. Bu nedenle hastaların, tedavi olacağı merkezi çok detaylı incelemeler sonrasında seçmesini öneririm.

 

İyi bir embriyoloji laboratuvarına sahip, kalifiye çalışanların olduğu bir merkez seçmek başarılı sonuç elde etme şanslarını arttıracaktır. Kişilerin bu tedaviler sırasında psikolojik destek ve ihtiyaç dahilinde diyetisyen desteği almalarını da öneriyorum.

 

Kadın sağlığı konusunda en sık karşılaştığınız sorunlar nelerdir? Bunlara yönelik çözüm önerileriniz nelerdir?

En sık karşılaştığım durum HPV aşılarının hastalar tarafından pahalı bulunması ve yaptırılamaması. HPV aşılarının ivedilikle, genel aşı takvimine alınması ve tüm yaşlar için devlet ödemesi kapsamında olması gerekmektedir.

 

Ayrıca tüp ligasyonu işleminin, toplum tarafından sadece açık yöntemle yani sezaryen kesi hattından yapılabildiğini düşünmesi karşılaştığım bir diğer ilginç durum. Çoğu hastanın, bu işlemin kapalı yöntemle (laparoskopik) yapıldığından haberi olmaması nedeniyle sadece tüp bağlatmak için hamile kalmaları gerektiğini sanmaları… Bu konuda bana göre asıl iş hekimlere düşüyor. Hekimlerin, hastaları laparoskopik yöntemle bu ameliyatların yapılabildiği ile ilgili bilgilendirmeleri gerekmektedir.

 

Diğer büyük sorun ise, gebe hastaların şeker yükleme vb. testlerden uzak durmaları… Bu yüzden çoğu gebeye diyabet tanısı konulamamakta ve diyabetin bebeğe olan zararlarının engellenmesi için önlem alınamamakta.

 

HPV ve rahim ağzı kanseri taraması/önlemleri hakkında neler söylemek istersiniz?

HPV virüsü rahim ağzı kanserine sebep olduğu bilinen en kesin etkenlerden birisi. Cinsel aktif kadınların rahim ağzı kanserinin erken tanısı için düzenli olarak PAP SMEAR ve HPV testlerini yaptırmaları gerekmekte. Ayrıca bireylerin HPV aşısı yaptırması da rahim ağzı kanser gelişimini önleyici bir adım olacaktır. Bu önleme sadece kadınların değil, erkeklerin de aşılanması ile mümkündür.

 

Tıp alanındaki teknolojik gelişmelerin sizin alanınızda yeri nedir? Siz bu gelişmelerin neresindesiniz?

Tıp bilimi her zaman biyoteknik ve mühendislik alanındaki gelişmelerden faydalanmıştır. Bunlardan en önemlisi şüphesiz ki görüntüleme cihazları ve ameliyat ekipmanlarıdır. Ayrıca lazer teknolojisinin jinekolojiye kazandırılması sonrası genital estetik, vajinit tedavisi, idrar kaçırma gibi durumlarda artık hekimlere yeni ufuklar açılmıştır. Mesleki anlamda her zaman son gelişmeleri ve teknolojiyi aktif olarak takip ediyorum. Lazer, minimal invaziv tedavi, güncel yeni ilaç tedavilerini aktif olarak yapmaktayım.

 

Alanınız özel hassasiyet gerektiren bir alan. Bu noktada hasta-hekim ilişkisi konusunda neler söylemek istersiniz?

Hasta psikolojisinden anlamak ve hastaya empati yapabilmek bir hekim olarak her zaman dikkat ettiğim konulardan. Ayrıca hastanın mahremiyetinin korunduğunu bilmesi benim için önemli. Hastamın, bana muayeneye geldiğinde içeriye girip o kapıyı kapatır kapatmaz kendini güvende hissetmesini isterim.

 

Kendim de bir kadın ve anne olarak özetle şunu söylemek istiyorum, bir kadının hayattaki en büyük şanslarından birisi iyi bir kadın doğum uzmanına denk gelmesidir.

 

Sosyal Medyada Paylaş
GÜLŞAH SERT