Yükleniyor...

Çocuklarda hormonlara dikkat!

15 Mayıs 2023

ÇOCUKLARDA BÜYÜME, CİNSİYET GİBİ BAZI HORMONLARIN DOĞRU ZAMANDA VE YETERLİ MİKTARLARDA AKTİF OLMASININ ÇOK ÖNEMLİ OLDUĞU BELİRTEN ÇOCUK ENDOKRİNOLOJİ UZMANI DOÇ. DR. ÖZGE YÜCE, ÇOCUKLUK DÖNEMDE ORTAYA ÇIKABİLECEK HORMONAL SORUNLARIN ZAMANINDA TEDAVİ EDİLMEDİĞİ TAKDİRDE YETİŞKİNLİKTE CİDDİ SORUNLARA NEDEN OLABİLECEĞİNE DİKKAT ÇEKTİ.

Ailelerin çocuklarının gelişimini yakından takip etmesinin büyüme ve gelişim bozuklukları gibi sorunların erken tanısı ve tedavisinde önemli olduğunu söyleyen Doç. Dr. Yüce, çocukların mutlaka bir çocuk endokrinoloji uzmanı tarafından kontrolden geçirilmesi gerektiğini belirtti.

Doç. Dr. Özge Yüce kimdir?

Gaziantep doğumluyum. İlk orta ve lise eğitimimi Gaziantep’te tamamladım. 2006 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesinden mezun oldum. 2011 yılında Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümünden uzmanlığımı alarak aynı yıl yan dal uzmanlık sınavı ile Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Endokrinoloji Bölümünde eğitimimi devam ettirdim. 2014 yılında Ankara Yenimahalle Eğitim Araştırma Hastanesinde mecburi hizmetimi tamamladım. Daha sonra Ankara Başkent Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Endokrinoloji Bölümünde öğretim görevlisi olarak çalıştım.

ENDOKRINOLOJI HORMON BILIMIDIR

Hormonların her birinin kendine özgü bezlerden salgılanarak dolaşıma geçtiğini ve hedef dokulara ulaştığını belirten Doç. Dr. Özge Yüce, “Bu sayede büyümemiz, metabolizmamız, üreme kapasitemiz, sıvı-elektrolit dengemiz, kan şekeri kontrolümüz ve pek çok yaşamsal fonksiyonumuz devam ettirilir. Hormonların yetersiz ya da hiç salgılanmaması, fazla salgılanması ya da hedef dokuların yanıtsızlığı/aşırı tepki vermesi gibi durumlarda endokrin hastalıklar ortaya çıkar” diye konuştu.

AILELER ÇOCUKLARINI IYI GÖZLEMLEMELI

Çocuklarda bazı hormonların doğru zamanda ve yeterli miktarlarda aktif olmasının oldukça önemli olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Yüce, “Örneğin büyüme hormonu çocukluk ve ergenlik döneminin en kritik hormonudur. Büyüme hormonu kemik kapanması henüz olmamış çocuklarımızda yetersiz salgılanır ya da hiç salgılanmazsa boy kısalığı ile sonuçlanır ve fark edilmediğinde geri dönüşü olmaz. Bu nedenle çocuğunuz sınıfın en kısası ise ya da ailenize göre kısa bir çocuksa dikkat etmek gerekir” dedi.

HORMONLARIMIZ KRITIK MOLEKÜLERIMIZDIR

“Doğru zamanda aktif olması gereken bir diğer hormonumuz ise cinsiyet hormonlarımızdır” ifadelerini kullanan Doç. Dr. Yüce şunları kaydetti: “Bu hormonlar beklenen yaştan erken aktifleşirse (ki bu durum doğum ağırlığı doğum haftasına göre düşük doğan ya da erken doğan çocuklarımızda sıktır) erken ergenlik dediğimiz duruma sebep olur. Bunun en önemli sonucu ise boy kısalığıdır. Erken ergenliğin kız çocuklarında tanınması erkeklere göre daha kolaydır. Burada ailelerin en dikkat etmesi gereken belirti çocuğun ergenlik hormonlarının etkisiyle hızlı uzaması, sınıfın en uzun boylularından olmasıdır. Ergenlikle kemiklerde hızla olgunlaştığı için nihai boyları kısa kalan bu çocuklarımızda boy sanki uzun olacakmış gibi bir yanılgı olur. Daha pek çok hormonumuz için bu örnekleri genişletebiliriz. Hormonlarımız kritik molekülerimizdir. Bu moleküllerin sağlıklı çalıştığının uzman hekimlerce değerlendirilmesi her çocuğun hakkı diye düşünüyorum.”

"Hormonların yetersiz ya da hiç salgılanmaması, fazla salgılanması ya da hedef dokuların yanıtsızlığı/aşırı tepki vermesi gibi durumlarda endokrin hastalıklar ortaya çıkar"

 

Sosyal Medyada Paylaş
GÜLŞAH SERT