Yükleniyor...

CovId aşısı veya geçirilmiş covId variste gizli risk!

13 Eylül 2023

CovId geçiren varis hastalarında toplardamar tıkanıklığı ihtimalinin daha yüksek olduğunu ifade eden Kalp ve Damar Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Hayati Deniz, CovId veya aşılarının varis hastalarını nasıl etkilediğini ve alınabilecek önlemleri anlattı. CovId hastalığı geçiren ve covid aşısı olanları yan etkilerine karşı uyaran Kalp ve Damar Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Hayati Deniz, “Covid diğer adıyla korona virüs, yakın bir zamanda kitleleri etkilemesiyle gündemden düşmemişti şimdilerdeyse orta dönem yan etkileriyle halen hayatımızda riskler oluşturmaktadır” dedi.

Covid hastalığı ve aşısının varis üzerindeki etkilerinden bahseden Prof. Dr. Deniz, “Varis herkesin bildiği daha çok bacaklarımızda görülen vücudumuzdaki kirli kanı taşıyan toplardamarların (ven) hastalığıdır. Damar duvarı yapısındaki bozukluklar veya toplardamarlardaki kanın geriye kaçmasını engelleyen kapakçıkların fonksiyonunu kaybetmesi, daha alt düzeyde damar içi basınç artışı damar duvarının gerilmesi ve ağrı ile devam eden bir hastalık ve şikâyet dizisidir. Bu yazıda kısaca Covid hastalığı veya aşılarının varis hastalarını nasıl etkileyebileceği ve nasıl önlem alabileceğimizi kısaca hatırlatmak istedim” ifadelerini kullandı. 

Bazı öneriler ile varis oluşumunu geciktirebilir hatta önleyebiliriz  

“Varis hastalığının daha çok bacaklarda görülen kirli kanı taşıyan toplardamarların hastalığıdır” diyen Prof. Dr. Deniz, şunları söyledi: “Damar duvarı yapısındaki bozukluklar veya toplardamarlardaki kanın geriye kaçmasını engelleyen kapakçıkların fonksiyonunu kaybetmesi nedeniyle toplardamarların içindeki basınç artar. Sonuç olarak toplardamarlar zamanla genişler ve deforme olur. Kabaca tanımlayacak olursak venlerin kanı geriye kaçırmasına venöz yetmezlik, damarların belirgin hale gelmesine ise varis denir. 

Şikayet olarak hastaların çoğunda kaşıntı, ağrı, kramp, bacakta gerginlik ve basınç hissi, ödem, varislerin artışına bağlı olarak bacak görüntüsünün bozulması ve renk değişikliği gibi şikayetler ön planda olurken bazı meslek gruplarında daha sık görülmektedir. Özellikle günün çoğunu ayakta geçiren öğretmen, garson, güvenlik görevlileri, sağlık çalışanları gibi meslek gruplarında görülme sıklığı artmaktadır. Genetik yatkınlık da hastalığın görülmesinde bir faktördür. Eğer bu riskli gruplar içerisindeyseniz bir uzman görüşü sonrası kolayca önleyici bir tedavi alabilir, bazı öneriler ile varis oluşumunu geciktirebilir hatta önleyebiliriz.” 

Basit önlemlerle riskleri azaltabilirsiniz 

Hastalarından varis hakkında çok soru aldığını belirten Prof. Dr. Deniz, “Hastalarımızın bizlere en çok yönelttiği sorulardan biri varis hastalığı hayati risk yaratır mı, acilen tedavi mi edilmelidir? Doğrudan söylemek gerekirse varis acil bir müdahale gerektirmez ve hayati risk göz ardı edilebilecek kadar düşüktür. Ancak buradaki önemli husus varisin hayat kalitemizi oldukça düşürebileceğidir. Ayakta sürekli ağırlık hissi, az yorulmayla bile gece boyu ayaklarda ağrılı kramplar görülür. Varis hastalarında damar kan akımı rahat olmadığı için bazen düşük ihtimalli de olsa damardaki balonlaşmalardan dolayı pıhtılaşmaya meyil artmaktadır. Bu gibi durumlarda hastaların doktor görüşü ile bir kan sulandırıcı kullanmaları önerilebilir. Bazı basit önlemlerle risklerin azaltılması, semptomların geriletilebilmesi mümkündür. Belki bir ilaç kullanımı ve belirli saatlerde basınçlı çoraplar kullanmak tüm bu şikâyetlerden sizi kurtarabilir” dedi.    

 Mutlaka varis risk analizi yaptırın 

Prof. Dr. Deniz, “COVID varisleri artırır mı yoksa varis hastalarında oluşabilecek riskleri mi arttırır?” sorusunu şöyle yanıtladı:  

“Covid hastalığının veya aşılarının bacak varislerini doğrudan artırıcı bir etkisi bilinmemekle beraber bu hastalarda tromboz yani pıhtı ve tıkanıklık ihtimalinin arttığı bilinmektedir. Varis hastalarında da tromboz ihtimali daha yüksek olduğu için Covid geçiren varis hastalarında toplardamar tıkanıklığı ihtimalinin daha yüksek olduğu söylenebilir. Toplardamar sistemi içerisinde oluşacak bir pıhtının her zaman akciğer sistemine atma ihtimali vardır. Özellikle derin toplardamarlarda pıhtı görüldüğü zaman acil hastanın yatışı ve tedavisini gerektirir.  

Toplumda neredeyse hepimiz ya aşılandık ya da Covid geçirdik. Bu açıdan değerlendirildiğinde eğer varis hastasıysanız mutlaka bir uzman görüşü ve damar doppler ultrasonu "Varis risk analizi" ile hangi risk profilinde olduğunuzu belirleyin. Yapılacak 10 dakikalık risk analizi sonrası gerekliyse alınacak basit önlemler ile ciddi sorunlardan kurtulabiliriz. Neredeyse her gün yaptığımız varis risk analizi ile birçok kişide hayati risk teşkil edebilecek süreç kontrol altına alınabilmektedir. Hayata bir kez geliyoruz ve asla riske atılamayacak kadar değerli çünkü bir tane. Hepinize sağlıklı mutlu günler diliyorum, sağlıkla kalın.” 

Sosyal Medyada Paylaş
GÜLŞAH SERT