- Şehitkamil / Gaziantep
- +90 (342) 232 80 81
- info@cemiyet.com.tr

Empati ve İyi ki Vakfı’ndan ‘Çocuk Edebiyat Zirvesi’
15 Şubat 2025Çocuk Edebiyat Zirvesi, Empati Sosyal Sorumluluk ve Eğitim Derneği ve İyi ki Vakfı iş birliğiyle Şehitkâmil Empati İlkokulunda gerçekleştirildi.
İyi ki Vakfı Destek Programı kapsamında hayata geçirilen Çocuk Edebiyatı Zirvesi, Empati Sosyal Sorumluluk ve Eğitim Derneği ev sahipliğinde Şehitkâmil Empati Okullarında gerçekleştirildi.
Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ve Gaziantep İl Milli Eğitim Müdürü Erdal Kılınç’ın da katıldığı; öğretmenleri, ebeveynleri, yazarları ve araştırmacıları bir araya getiren zirvede alanında uzman isimler tarafından eğitici ve öğretici atölyeler gerçekleştirildi.
ELİF ÇETİNDAĞ: “KİTAPLAR ÇOCUĞUN KALBİNİ DE BESLER”
Konuşmasına protokole ve katılımcılara teşekkür ederek başlayan Empati Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Elif Çetinkaya, “Bugün burada, geleceğimizin mimarları olan çocuklarımız için bir araya geldik. Çocuk edebiyatı, yalnızca bir yazın türü değildir; aynı zamanda çocukların hayal dünyasını zenginleştiren, düşünce ufuklarını genişleten ve karakterlerini şekillendiren güçlü bir araçtır.
Hepimiz biliriz ki, kitaplar bir çocuğun yalnızca zihnini değil, kalbini de besler. Kitapların gücü, çocuklara sadece yeni dünyaların kapılarını açmakla kalmaz; aynı zamanda empati, dayanışma, cesaret ve sevgi gibi evrensel değerleri öğretir. Bu zirve, işte bu değerleri büyütmek, çocuklarımızın dünyasına en güzel hikâyeleri taşımak ve onların kalbine dokunan bir köprü inşa etmek amacıyla düzenlendi. Amacımız, çocuk edebiyatına yeni bakış açıları kazandırmak, okuma sevgisini yaygınlaştırmak ve geleceğin yazarlarına ilham olmaktır.
Değerli katılımcılar, unutmayalım ki her çocuğun bir kitabın kahramanı olmaya hakkı vardır. Onlara masalların ve hikâyelerin büyüsünü hissettirmek, onların dünyaya daha güçlü bir şekilde dokunmasını sağlar. Çünkü kitaplara dokunan bir çocuk, dünyayı değiştirme gücüne sahiptir” dedi.
Sözlerine, “Buradan sizlerle güzel bir müjde paylaşmak isterim” diye devam eden Çetindağ, şöyle konuştu: “Türkiye’nin ilk ‘Travma Duyarlı Okulları’ bu topraklarda hayata geçecek. Çocuklarımızın duygusal dünyalarına daha hassas ve bilinçli bir şekilde yaklaşmak için önemli bir adım atıyoruz. Gaziantep’te bulunan 5 Empati Okulu’nda uygulanacak Travma Bilgili Okul Projesi, öğretmenlerin aktif rolüyle travma sonrası iyilik halinin desteklenmesini hedefleyen yenilikçi bir yaklaşımdır. Bu proje, öğrencilerin eğitim süreçlerinde bireysel iyi oluşlarının güçlendirilmesini amaçlamakta ve eğitim ortamlarını daha güvenli, destekleyici ve özenli hale getirmeyi öngörmektedir. Bu projeyle birlikte Empati Okulları, çocukların derin etkiler bırakan deneyimlerinden daha az etkilenerek öğrenimlerine devam edebilecekleri bir ortam sağlayacak ve onların psikososyal ihtiyaçlarını önceliklendiren bir anlayışı hayata geçirecektir.
Bu anlamlı organizasyonda emeği geçen herkese içten teşekkürlerimi sunmak istiyorum. Hep birlikte, çocukların renkli dünyalarına ışık tutan güçlü hikâyeleri yazmaya, anlatmaya ve paylaşmaya devam edilmesi umuduyla, katılımınız ve katkılarınız için teşekkür ediyorum.”
EĞİTİCİ VE ÖĞRETİCİ ATÖLYELER GERÇEKLEŞTİ
Hikaye anlatıcısı ve yazar Ayşegül Dede’nin “Sessiz Kitapların Sesi Ol” adlı konuşmasıyla başlayan atölyeler iki oturumda gerçekleşti.
Masal anlatıcısı, Montessori eğitmeni ve yazar Zerrin Tavukçuoğlu ile ‘Masallarla S.T.EM’ atölyesi; Okul Öncesi Öğretmeni ve Elementer Müzik ve Hareket Eğitmeni Sibel Erim rehberliğindeki ‘Çemberin Büyüsü: Kaf Dağı’nın Ardında’ atölyesi; Öğretmen ve Yazar Burcu Babaoğlan ve Başak Babaoğlan ile “Kelimeden Kaçış Odasına Yolculuk “ atölyeleri; Eğitimci Yazar ve Drama Lideri Pınar İlhan Kırkulak ile ‘Kurdeleden Hikayeye’ atölyesi; Uzman Tuğba Harmankaya ile ‘Oyun Arkadaşım: Kitap’ atölyesi; Eğitim Teknolojileri Uzmanı Çağatay Çakmak’ın ‘Geleceğin Kütüphanesi; Yapay Zekâ ve Dijital Kitaplar’ isimli atölyesi katılımcılar tarafından ilgiyle takip edildi.