Yükleniyor...

Estetik bir melodidir

13 Eylül 2023

Yaptığı estetik işlemlerle adından söz ettiren bir isim Özel Hatem Hastanesi Estetik Plastik ve Rekonsrüktif Cerrahisi Uzmanı Opr. Dr. Özcan Öcük...

Sanatla da uğraşan Opr. Dr. Özcan Öcük, bakın estetiği sanatla nasıl özdeşleştiriyor: “Estetik bir melodidir. Nasıl ki bir şarkıyı oluşturan notalar ve metronom varsa estetik işlemler de adeta bir melodi gibi birbirini tamamlayarak kişinin hayat ritmini güzelleştirir.” 

Burun estetiği, meme estetiği, karın germe ve liposuciton uygulamalarına çok yoğun talep geldiğini söyleyen Opr. Dr. Özcan Öcük, şu an dünyada sıklıkla rağbet gören annelik estetiğini de kliniklerinde uyguladıklarını anlatıyor. 

ESTETİK MUTLU HİSSETMENİZİ SAĞLIYOR 

Son yıllarda popülerliği giderek artan ve toplumda rağbet gören ‘estetik işlemler’ i değerlendiren Opr. Dr. Özcan Öcük, gerek cerrahi gerek poliklinik şartlarda medikal uygulamalarla yapılan estetik işlemlere olan talebin giderek arttığını söyledi. Son 15 yılda ve özellikle covid-19 pandemisi sonrası bu talebin daha da arttığını belirten Opr. Dr. Özcan Öcük, “Son yıllara kadar estetik işlemlerin ulaşılabilirliği sınırlıydı. Estetik uygulamalara hızlı ulaşıyor olmak ve yapılan işlemin sonucu gözle görülür farklılıklar insanları yaşadığı stres birikiminden uzaklaşmasını sağladı. Nasıl ki insanlar alışveriş yaparak veya tatile giderek kendi benliği için pozitif bir kazanım sağlıyorsa aynı şekilde yaptırdığı estetik işlemler de kişinin kendi benliğine pozitif bir kazanım ile daha mutlu olmasına ve zamana meydan okuma isteğine bir katkıda bulunuyor” dedi. 

ESTETİK KİŞİNİN HAYAT RİTMİNİ GÜZELLEŞTİRİR 

Halk arasında yaygın olan ‘estetik bağımlılık yapar” sözünün bir şehir efsanesi olup olmadığını yönelttiğimiz Opr. Dr. Özcan Öcük, “Tabii ki bize gelen daimi hastalarımız var. Bu hem yapılan işlemin devam ettirilmesi ve iyi sonuç alınabilmesi ile hem de kişinin benliğine olan güzel bir dokunuş ile alakalı bir durum. Sadece görsel olarak bir güzel görünüş sağlamıyoruz aynı zamanda kişinin aynaya baktığında ruhunda oluşan o pozitif enerji hem hayatının tümüne hem de çevresindeki insanlara pozitif enerji veriyor. Ben bunu bir bağımlılık olarak düşünmüyorum. Estetik bir melodidir. Nasıl ki bir şarkıyı oluşturan notalar ve metronom varsa estetik işlemlerde adeta bir melodi gibi birbirini tamamlayarak kişinin hayat ritmini güzelleştirir. Kimi insan soft melodiler gibi basit işlemler yaptırırken kimi insan ise hareketli melodiler gibi daha radikal uygulamalar ile hayatta bir farkındalık sağlamaya çalışıyor” diyor. 

ESTETİK KLİNİĞİNDE YAPTIĞIMIZ ESTETİK UYGULAMALARI  

Plastik cerrahinin temelinin iki bölümden oluştuğunu ifade eden Opr. Dr. Özcan Öcük, bunlardan birinin ‘Rekonstrüktif’, diğerinin de ‘Estetik cerrahi’ olduğunu söylüyor: “Her ne kadar yıllarca mikro cerrahi ve rekonstrüksiyon ile uğraşsam da benim çalışmalarım daha çok estetik üzerine yoğunlaştı. Bu konuda birçok seminere katıldım, eğitimler verdim ve bu konuda çok deneyimli cerrahlar ile ameliyatlara katılarak hasta takibi yaptım. Burun estetiği, göz çevresi, göz kapağı estetikleri, kepçe kulak, liposuction (vücuttan yağ alınması), meme estetiği, karın germe, liposuction ile vücut şekillendirme, kol ve bacak germe ameliyatları, şu an en çok talep gören Brezilya tarzı popo ameliyatı (BBL) gerçekleştirdiğimiz estetik operasyonlardan başlıcaları... Tabii ki poliklinik şartlarda yapılan botoks, dolgu, cilt mezoterapisi gibi uygulamaları da sık uyguluyoruz.”  

YOĞUN TALEP GELEN UYGULAMALAR  

Estetik işlemlere talebin genel olarak yoğun olduğunu ifade eden Opr. Dr. Özcan Öcük, ancak son yıllarda en çok burun estetiği, meme estetiği, karın germe ve liposuciton uygulamalarına yoğun talep geldiğini anlatıyor: “Burun estetiği plastik cerrahinin temel ameliyatlarında biridir. Bu konuda söyleyeceğim öncelikli husus, herkese kalıptan çıkmış gibi aynı burnu değil de kişinin isteği doğrultusunda yüzüne yakışan ve aynı zamanda fonksiyonel bir burun elde etmek. Bunu ameliyatlarımda temel bir gereksinim olarak görürüm. Tabii ki hastamızın isteği önemlidir. Bir burun hiçbir zaman genellenemez. Her kişiye ayrı analiz yapmak, hasta ile iyi iletişimde olmak gerekir.”  

MEME ESTETİĞİ HAKKINDA MERAK EDİLENLER 

Opr. Dr. Özcan Öcük, son yıllarda farkındalık yaratan ve akıllarda çok fazla soru işareti oluşturan ‘meme estetiğinin’ başlıca özelliklerini paylaştı:  

“Memede şekil bozukluğu ve asimetrik görünüm üç temel şekilde olur. Bunlardan ilki memenin normalden büyük olması, ikincisi memenin küçük olması, üçüncüsü çeşitli nedenlerle memede sarkma olmasıdır. Meme, kadınlarda önemli bir estetik ünitedir. Muayene bu işin ilk adımıdır. Bu durumda önemli olan üç şey; meme başının pozisyonu, meme alt kıvrımının yeri ve kişinin göğüs kafes yapısının nasıl olduğudur. Bu üç anatomik yapının birbiri ile uyumu ve pozisyonu bize yapılacak cerrahi işlemin temel bilgisini verir. Tabii ki her ameliyatta olduğu gibi anestezi riski olmakla birlikte en sık karşılaştığımız sorunlar ameliyat sonrası enfeksiyon veya kanama olmasıdır. Gelişmiş anestezi yöntemleri ve ameliyat sonrası uygun tedaviler ile bu sorunlar neredeyse görülmemektedir.” 

YÜKSEK TEKNOLOJİ İLE ÜRETİLEN SİLİKONLARIN VÜCUDA UYUMU EN ÜST DÜZEYDEDİR 

Meme büyütme estetiği hakkında da şu bilgiyi veriyor Opr. Dr. Özcan Öcük: “Yeterli meme volümü olmayan kadınlarda silikon meme ile yaptığım bir cerrahidir. Genellikle meme alt kıvrımında yaklaşık 3-4 cm yapılan bir kesi ile silikon kas üstü ve altına yerleştirilir. Hastanın isteği doğrultusunda ve hastanın göğüs çapının uygunluğuna göre silikonun büyüklüğüne ameliyat öncesi karar veririz. Kas altı-üstü veya silikonun damla mı yuvarlak mı olacağı muayene ile hastanın cilt yapısının uyguluğuna göre karar verilir. Bu ameliyattan sonra hastalarımız bir gün hastanede kalır, akabinde taburcu olur, yaklaşık bir haftada normal yaşamına döner. Silikon, vücuda yabancı bir cisimdir ve vücut silikon etrafında zar gibi bir kapsül oluşturur. Silikon etrafında oluşan, vücudun yaptığı kapsülde herhangi bir sorun olmazsa silikon uzun yıllar vücutta kalabilir. Bu sorunun en temelinde kapsülde kalsiyum birikimine bağlı sertleşme olmasıdır. Bu durum olsa bile 10 yıldan sonra oluşmaya başlar. Günümüz şartlarında yüksek teknoloji ile üretilen bu silikonların vücuda uyumu en üst düzeydedir ve bu sorunlar en aza indirgenmiştir. Ayrıca bu ameliyatlarda meme bezlerine zarar vermediğimiz için ilerde gebelik yaşamaları durumunda büyük oranda emzirme ile alakalı bir sorun yaşamazlar.” 

MEME KÜÇÜLTME ALMELİYATI SONRASI DİKLEŞTİRME YAPIYORUZ 

Meme büyüklüğünün kadınların en çok yakındığı durumlardan biri olduğunu ifade eden Opr. Dr. Özcan Öcük, meme küçültme ameliyatları hakkında, ”Kadınlarda meme büyüklüğü birçok açından hayat kalitesine etki eder. Sırt bel ağrıları, meme altında cilt sorunları ve omuzda sutyenin askı izlerinin oluşması en temel yakınmalardır. Ameliyat öncesi hastamız ile istenilen küçüklüğe karar veririz. Yapılacak işlem için gerekli planlama ve şekillendirme için ölçüler alırız. Ameliyat sırasında fazla dokular çıkarılır ve aynı zamanda dikleştirme de yapılır. Meme başından aşağıya doğru meme alt kıvrımına kadar ve meme kıvrımı boyunca ters T harfi şeklinde bir iz kalır. Tabii bu izleri en aza indirgeyecek şekilde uygun tedaviler yaparız. Zaman içinde bu izler neredeyse görünmeyecek şekle gelir. Hastalarımız 1-2 gün hastanede yatış sonrası taburcu olur ve yaklaşık bir haftada normal yaşamlarına dönerler” dedi. 

MEMEDE DAHA DİK VE DİNAMİK BİR GÖRÜNTÜ SAĞLIYORUZ 

Opr. Dr. Özcan Öcük, en çok karşılaşılan meme şekil bozukluğu olan meme sarkmasının düzeltilmesinin iyi bir cerrahi planlama ve tecrübe isteyen bir konu olduğunu dile getirdi: “Hastanın yetersiz meme dokusu volümünü silikon kullanarak tamamlıyoruz ve aynı zamanda aşağı doğru sarkmış cilt ve meme başını yukarı doğru tekrar pozisyonluyoruz. Bu ameliyatın her aşaması başlı başına ince detay ve dikkat gerektirir. Uygun teknik kullanıldığı takdirde silikonlarda herhangi bir yer değişikliği olmaz. Memede daha dik ve dinamik bir görüntü sağlanır. Bu ameliyatlarda izler meme küçültme ameliyatında olduğu gibi ters T harfi şeklidedir. Bu izler yıllar içerisinde giderek azalır. Hastane yatış ve taburculuk meme küçültmede olduğu gibidir.”  

ANNELİK ESTETİĞİ YOĞUN TALEP GÖRÜYOR 

Şu an dünyada sıklıkla rağbet gören ameliyatlardan birinin de ‘mommy makeover’ denilen ‘annelik estetiği’ olduğunu söyleyen Opr. Dr. Özcan Öcük, “Bu ameliyatlarda meme estetiği ile birlikte karın germe ve bölgesel liposuction ile kombine ameliyat yapılmaktadır. Ayrıca liposuction ile elde edilen yağ dokusu, gerekli işlemlerden geçirilerek kalça bölgesinde yeterli dokusu olmayan hastalarımıza özel aletler ile verilebilmektedir. Bu ameliyatlar ise halk arasında Brezilya tarzı kalça büyütme (BBL) şeklinde bilinir. Bu kombine ameliyatları sıklıkla yapmaktayız” dedi. 

SANATLA İÇ İÇE OLMAK BANA BÜYÜK KEYİF VERİYOR 

Yoğun ve stresli bir iş hayatı olduğunu ifade eden Opr. Dr. Özcan Öcük, iş dışında neler yaptığını, hobilerini dergimizle paylaştı: “Gerçekten yaptığımız işlemler hem dikkat gerektiriyor hem de özveri istiyor. Hastalarımızı dış görünüşüne farklı bir imaj katıyoruz ve bu süreci onlarla birlikte geçiriyoruz. Stres illa ki oluyor ve her hastamıza aynı özeni göstermek için kendimizi geliştirmemiz ve zihnimizi rahatlatmamız gerekiyor. Uzun yıllardır iki hobim var, beni zihnen yenileyen uğraşlar diyebilirim. Üniversite yıllarımda başlayarak bisiklet sürmeyi bir alışkanlık haline getirdim. Şehir içinde zaman zaman ulaşımda kullandığım gibi ayrıca uzun yıllar Türkiye Bisiklet Federasyonunda lisanslı sporcu olarak yarışlara katıldım. Eskisi kadar sık olmasa da bazı yarışlara hala giderim. Yıllar içerinde çeşitli derecelerde ödüller aldım. İkincisi ise yine uzun yıllar emek verdiğim ve severek icra ettiğim musiki sevgimdir. Klasik Türk Sanat Müziğini severim ve günün birçok anında dinlerim. Malatya Musiki Cemiyeti korosunda çeşitli eserler seslendirdim ve birçok konsere katıldım. Halen Gaziantep Türk Musikisi Derneğinde çeşitli konserlere katılmakla birlikte, son yıllarda saz ekibinde klarnette konserlere devam etmekteyim. Hem bu uğraşımda hem de işimde sanatla iç içe olmak bana büyük keyif veriyor ve zihnimi yeniliyor.” 

Opr. Dr. Özcan Öcük kimdir? 

1984 Gaziantep doğumluyum. İlk, orta ve lise öğretimimi Gaziantep’te, üniversite eğitimimi de 2009 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde tamamladım. 6 yıl pratisyen hekimlik dönemim oldu. Aile hekimliğinin yanı sıra acil servis, 112 acil sağlık hizmetleri ve Gaziantep Sağlık Müdürlüğünde görev yaptım. 2016-2021 yılları arasında Malatya İnönü Üniversitesi Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Anabilim Dalında uzmanlık eğitimimi aldım. Uzmanlık eğitimim sırasında özellikle meme cerrahisi ve estetiği ile ilgili çok sayıda seminere katıldım. Ayrıca yine meme estetiği ve liposuction konusunda Madrid ve Barcelona’da yaklaşık 6 ay kadar bu konuda uzman cerrahlar ile ameliyatlara katıldım. Uzmanlık eğitimimin ardından Kahramanmaraş Necip Fazıl Şehir Hastanesinde mecburi hizmetimi tamamladım. Akabinde de Özel Hatem Hastanesinde çalışmaya başladım. 

Sosyal Medyada Paylaş
GÜLŞAH SERT