Yükleniyor...

Evliliğimizin temeli sevgi ve saygı

10 Eylül 2024

Bu ay kapak konuklarımız başarılı iş ve sosyal yaşamlarıyla yakından tanıdığımız Ece - Metin Tepe çifti. GAMER Arabuluculuk Merkezinin kurucularından avukat Ece Tepe ile aile şirketleri olan Pakten’de yönetim kurulu üyesi olan Metin Tepe söyleşimizde çift olarak ortak felsefelerinin her türlü canlıya ve yaşam şekline saygı duymak olduğunun altını çiziyorlar. Ece Hanım evliliklerinin olmazsa olmazlarını, ‘Saygı, sevgi ve empati’ olarak açıklarken Metin Bey ise güven, saygı ve sevginin yanı sıra ‘duygudaşlığı oluşturabilmek ve korumanın’ önemini belirtiyor. Güler yüzlü ve içten bir karşılaşmayla evlerinin kapılarını bize açan Tepe çiftine Cemiyet ekibi olarak teşekkür ediyoruz.

Özel günler konusunda oldukça hassas olduklarını belirten Ece-Metin Tepe çifti, birbirleri için anlam taşıyan günleri mutlaka kutladıklarını söylüyorlar. Çocukları Mira ve Mustafa’nın iyi eğitim almalarının yanı sıra her türlü canlının yaşam şekline ve yaşam alanına saygı duyarak yetişmeleri konusunda hassas olduklarını belirten çiftin evlilikleri, iş ve sosyal hayatlarına dair anlattıklarını keyifle okuyacaksınız.

Ece Hanım sizi tanıyabilir miyiz?

1985 Ankara doğumluyum. Ankaralı avukat bir babanın ve Gaziantepli kadınların geleneği olarak Ankaralı eşini de alıp Gaziantep‘e dönen iktisat mezunu öğretmen bir annenin ilk çocuğuyum.

İki kardeşiz, kardeşim ailesiyle birlikte İstanbul’da yaşıyor. Biri 12 diğeri 10 yaşında iki çocuk annesiyim. İlk orta ve lise eğitimimi Gaziantep’te tamamladım. Doğu Akdeniz Üniversitesi Hukuk Fakültesindeki üniversite eğitimimin ardından avukatlık stajımı İstanbul’da yaptım. Gaziantep’e döndüm ve babamın avukatlık ofisinde çalışmaya başladım. Kendisi mesleki anlamda bana çok destek olmuştur, halen de olmaya devam etmektedir.

Henüz nitelikli arabuluculuk ülkemizde bilinmezken değerli dostum Av. Gökçe’nin önerisi üzerine arabuluculuk eğitimi alarak 2014 yılında arabulucu oldum. Arabuluculuk temel ve uzmanlık eğitimi eğitmeniyim. Arabuluculuk mesleğinin avukatlıktan ayrı bir meslek olduğunu ve beni çok mutlu ettiğini fark ettim. Bu farkındalık sonucunda halen hukuk işleri genel müdürü olan Hakan Öztatar’ın desteğiyle arabuluculuk merkezi kurduk. 8 ortağız.

GAMER Arabuluculuk Merkezimiz 6 Şubattaki ilk deprem esnasında yıkıldı. Ancak bu durum enerjimizi düşürse de ortaklarımla aynı bakış açısına sahip olmamız sebebiyle ortaklığımız devam etmektedir. Merkez ortaklarımla birlikte, Platon Hukuk tarafından yayımlanan, içeriğine makale olarak katkı sunduğumuz ‘Avukatın öz-el kitabı’ (Arabuluculuk başvuru rehberi) adlı eseri var. Yine kişisel gelişime çok önem veririm. MBSR, Mindfulness, yoga sertifikalarım bulunmaktadır. Mottom, yapabildiğim kadarıyla ‘anda kalmak’tır.

Ece Hanım, yıllardır TÜKD ailesi içindesiniz. Şu an şube başkanısınız. TÜKD çalışmaları nasıl gidiyor?

Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği’nin benim ve ailem için özel bir yeri var. Sivil toplum örgütlerine üyelik bana ailemden gelen bir miras.

Çocukluğum annemle birlikte Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneğinde, bekarlık zamanlarım ise TÜKD’de geçti. Gönüllülüğün farkında olarak büyüdüğüm için önemini küçük yaşlarda fark ettim. Büyük ailem çocuklarının ve çevrenin eğitimine çok önem ve destek verir. Annemin Gaziantep Şubenin geçmiş dönem başkanı olması, halen de TÜKD Genel Merkezin burslardan sorumlu yönetim kurulu üyesi olması sebebiyle bursiyerlerle ilişkisi çok iyidir. Geçmiş dönemlerden beri bursiyerlerimizin ihtiyaçlarının analiz edilmiş olmasının, bu dönemde bana ve derneğimize katkı sağlayacağını düşünüyorum.

TÜKD büyük bir örgütlenme. TÜKD olarak, Türkiye’nin aydınlık geleceği olacak olan üniversiteli genç kadınlara her anlamda destek olarak ışık tutuyoruz. 1949 yılında Türkiye’nin öncü üniversite mezunu kadınları tarafından kurulan Türk Üniversiteli Kadınlar Derneği (TÜKD), Türkiye genelinde faaliyet gösteren 29 şubesi ile kadınların eğitimi ve karar mekanizmalarında eşit bir şekilde yer almasını hedeflemektedir. TÜKD Dünya Üniversiteli Kadınlar Federasyonun (GWI) Türkiye’deki tek yetkili organıdır.

Bugünün genç kadınlarını yarının eğitimli, başarılı ve topluma faydalı kadınları olma yolculuklarında onları tüm kalbimizle destekliyoruz.

Bursiyerlerimizin büyük çoğunluğu tıp öğrencisidir. Mezuniyet sonrasında da dilerlerse derneğimize üye olmaktadırlar. Aynı zamanda, gönüllülerimiz ve destekçilerimizce verilen her desteğin kıymetli olduğuna inanıyor, amacı sevgi olan herkesi bu “Dostluk birlikteliği”ne davet ediyoruz. 

Sizi, sosyal hayatınızdan ve STK’lardaki aktif görevlerinizden yakinen biliyoruz. Ece Tepe iş hayatında nasıldır, çalışma prensiplerinizden bahseder misiniz?

Aslında iş hayatımın özellikle arabuluculuğun sosyal hayatıma katkı sağladığını söyleyebilirim. İş hayatında disiplinliyimdir. Hiçbir işi ertelemem. Benim için maddi kazançtan önce, işimi doğru yapmış olma duygusuyla aldığım manevi hazzın daha önemli olduğunu dürüstçe söyleyebilirim. Bazen gece aklıma bir şey takılır uyuyamam, bu durumda elime hemen bir not defteri alır, notumu alır tekrar uyurum.

Metin Bey, sizi tanıyabilir miyiz?

1982 Gaziantep doğumluyum, iki çocuk babasıyım. Kızım Mira 12, oğlum Mustafa ise 10 yaşında.

Çalışma hayatınızdan bahseder misiniz? Neler yapıyorsunuz?

M.T.: Pakten Sağlık Ürünleri Şirketinde yönetim kurulu üyesiyim. Aile şirketimizde 18 yıldır çalışmaktayım.

Görev aldığınız herhangi bir sivil toplum kuruluşu var mı?

M.T.: Gaziantep İş İnsanları Derneği (GAGİAD)’ne üyeyim. Dernekte 2020-2024 yılları arasında yönetim kurulu üyeliği yaptım.

İş hayatınızdaki olmazsa olmazlarınız nelerdir?

M.T.: İş hayatında başlıca vazgeçilmezlerim her zaman bir farkındalıkla, sürdürülebilir iş yapma metodolojisiyle çalışmak.

Metin Beyle tanışma hikâyenizi dinleyebilir miyiz sizden?

Metin Beyle kuzenim ve akabinde bir ortak arkadaşımız sayesinde tanıştık.

Metin Beyi birkaç cümleyle anlatmanızı istesek…

Metin Beyin sevgi ve empati duygusu çok gelişmiştir. Çevresindeki herkesin yaşam şekline ve alanına saygı duyar. Ayrıca açık fikirlidir, yeni fikirlere ilgi duyar. Önyargılı değildir. Kendisi eşim olmasının yanı sıra benim en yakın dostumdur. Ortak felsefemiz her türlü canlıya ve yaşam şekline saygı duymaktır.

Peki, nasıl bir babadır?

Metin Bey çok ilgili bir babadır, çocukları ile vakit geçirmekten keyif alır. Cumartesi günlerinin tamamını genellikle çocuklarına ayırır, onları ihmal etmemek için elinden gelenin en iyisini yapar.

Ece Hanımı birkaç cümleyle sizden dinlemek isteriz…

Eşimin, yaşamayı seven, gelecek için umutla çabalamaktan vazgeçmeyen güçlü bir yapısı var. Her zaman mükemmeliyetçi bakış açısıyla elinden gelenin en iyisini yapmayı ilke edinmiştir. Duygusal olarak empati duygusu oldukça yüksektir.

Ece Hanım nasıl bir annedir?

Ece Hanım, çocuklar konusundaki her detayla ilgili çok titiz davranır. Aynı zamanda çocuklarla çok ilgili bir annedir. Aile olarak çocuklarımızla zaman geçirmemizi çok önemser.

Çocuklarınızdan bahseder misiniz bize? Onların yetiştirirken en çok hangi hususları gözettiniz?

E.T.: Mira ve Mustafa’nın iyi eğitim almalarının yanı sıra adil ve hümanist, gösterişten uzak, çevresine, doğal çevreye, hayvanlara ve her türlü canlının yaşam şekline ve yaşam alanına saygı duyarak yetişmeleri bizim için çok önemli.

Evliliğinizin olmazsa olmazları nelerdir?

E.T.: Saygı, sevgi ve empati evliliğimizin olmazsa olmazları.

Çocuklar konusunda hanginiz daha kuralcısınızdır?

M.T.: Ben daha kuralcı bir insanımdır. Ece Hanım çocukların daha serbest hareket etmelerini sağlar.

Evliliğin olmazsa olmazlarını sizden de alabilir miyiz?

M.T.: Birbirinize karşı güven en önemli yapı taşıdır. Saygı ve sevgiyi kaliteli yaşamak olmazsa olmaz. Evliliğin en önemli yapı taşlarından biri de duygudaşlığınızı oluşturabilmek ve korumak.

Özel günlerde ritüelleriniz var mıdır?

M.T: Özel günlerde mutlaka beraber özenilmiş bir gün yaşamak bizim için önemli, bu konuda ikimiz de hassasız. İnce düşünülmüş yemek masası, hediyeler, jestler, spontane sürprizler ve sevdiğimiz dostlarla beraber o günü olabildiğince mutlu yaşamak bizim için ritüeldir.

Tarzınızı nasıl tanımlarsınız? Gardırobunuzun vazgeçilmez parçaları var mı?

E.T.: Tarzımın aslında sadeliğe doğru kaydığını söyleyebilirim. Keten parçalar, renkli desenli ipek ve keten şallar, beyaz gömlek ve siyah pantolon vazgeçilmezimdir.

Seyahat sever misiniz? Favori rotalarınız nerelerdir?

E.T.: Denizi ve güneşi çok sevdiğim için ülkemin batı ve güney kıyıları, Akdeniz rivierası, güney Avrupa sahil şehirleri..

Özel ilgi alanlarınız var mı?

E.T.: Resim yapmak, yemek yapmak, seyahat etmek, kitap okumak ve doğada vakit geçirmekten keyif alıyorum.

Ailece neler yapmaktan keyif alırsınız?

M.T.: Ailece bir arada olmak, vakit geçirmek her zaman bizi mutlu eder, beraber tatil yapmak ise en büyük zevkimizdir.

Sizin var mı özel ilgi alanlarınız? Neler yapmaktan keyif alırsınız?

M.T.: Teknolojiye karşı özel bir merakım ve ilgim olduğunu söyleyebilirim. Günümüzde sürekli gelişen, yenilenen teknolojiyi yakından takip etmek ve hayatıma katmaktan keyif alıyorum.

Seyahat etmeyi sever misiniz? Hedeflenen bir seyahat rotası var mı?

M.T.: Seyahat etmek en keyif aldığım aktivitelerdendir. Fırsat buldukça seyahat etmeyi severim. Şu an hedefimdeki seyahat rotası ise Asya kıtası diyebilirim..

Mutfakla aranız nasıl, yemek yapar mısınız?

M.T.: Mutfakla aram iyidir, yemek yapmayı severim. Mutfağa girdiğimde değişik tarifleri deneyimlemeyi severim.

Moda sizin için ne ifade ediyor? İlgili misiniz?

M.T.: Moda benim için insanlığın ruh halinin yansımasıdır.

Ev, iş ve sosyal hayat arasındaki tempoyu nasıl dengeliyorsunuz?

E.T.: Tempoyu planlı olarak dengeleyebiliyorum. Yaptığımın planları, ’kul plan yaparmış tanrı gülermiş‘ bilinci ile yapsam da ertesi gün önemi bir işim varsa geceden birçok şeyi ayarlarım. Gerekli kişilere birkaç gün önceden bilgi verir o şekilde ilerlerim. Kalabalık misafirim varsa masayı bir gece önceden hazırlar, notlarımı alırım.

Dinlenme anlayışınız nedir? Nasıl dinlenirsiniz?

E.T.: Yüzmek, yürüyüş yapmak ve sevdiğim bir dostumla kahve içmek beni dinlendirir. Aynı zamanda uzun süredir dinlediğim podcast’lar var. Yürüyüş esnasında Nilay Örnek, Pınar Sabancı gibi isimleri dinlemek ruhuma iyi geliyor.

 

Sosyal Medyada Paylaş
GÜLŞAH SERT