Yükleniyor...

“Gastronomi şehrin ekonomisinde lokomotif oldu”

15 Aralık 2017

Gaziantep ekonomisinde gastronomi turizminin önemli bir yeri olduğunu söyleyen ünlü gurme, gezgin ve yemek yazarı Mehmet Yaşin, Gaziantep’in gastronomiyle ilgili yeni atılımlar yapması gerektiğine dikkat çekti.

Türkiye ve yurtdışında farklı lezzetlerin peşinden koşan ve tattığı lezzetleri kaleme alan Mehmet Yaşin Gaziantep’teydi... Bir programa katılmak üzere Gaziantep’e gelen Yaşin, Gaziantep lezzetlerini tüm dünyanın artık yakından tanıdığını, gastronominin başka dallarının ön plana çıkarılması gerektiğini söyledi.

Başka hikayeler yaratmak lazım

Gastronominin bir şehrin turizm ekonomisinde önemli bir yeri olduğuna dikkat çeken Yaşin, “Bir zamanlar Gaziantep’e gelen uçakların hepsi dolu olurdu, umarım hala öyledir. Hafta sonu sırf yemek yemek için pek çok insan geliyordu. O uçakların getirdiği insanlar otellere para kazandırırdı, lokantalara para kazandırırdı, baharatçılara para kazandırırdı, taksi şoförlerine para kazandırırdı, baklavacılara para kazandırırdı, yöresel ürün satan esnafa para kazandırırdı. Gastronomi bir şehrin ekonomisinde lokomotif oldu. Yalnız benim burada bir eleştirim var. O zaman başka bir şey söylemek lazım... Başka hikayeler yaratmak lazım... Gastronominin başka dallarını ön plana çıkarmak lazım artık Gaziantep’in gastronomi kenti olduğunu herkes biliyor. Bilmeyen, gelip yemeyen kalmadı. Artık gastronomiyle ilgili başka bir adım atmalı. Lezzet peşinde koşturan gezginlerin sayısının giderek artıyor. En lezzetli yemek hangi şehirdedir, hangi restoranlarda ne yenir, o kentlere gidiyorlar. Böyle olunca önce turizmciler sonra da bu pastadan pay almak isteyen kentler bir bir harekete geçiyor Gaziantep de artık daha ilerisini düşünmeli” diye konuştu.

Bu dayanışma hiçbir yerde yok

Yaşin sözlerini şöyle sürdürdü: “Gaziantep’in şöyle bir şansı var; Kentler marka yaratır ama markalar kenti markalaştıramaz. Antep’te bu söz geçerli değil çünkü Antep’in halkı, bütün işadamları, aydınları, çalışanları herkes Gaziantep’in marka olabilmesi için elini taşın altına koymuş. Türkiye’de hiçbir kentte bu kadar dayanışma yok”.

Bana göre sarımsaklı Antep lahmacunu dünyanın en sağlıklı fast foodu. Ancak bir lahmacuna fast food demek bizim vicdanımızı rahatsız eder. Teknolojinin gelişmesine nasıl karşı koyamıyorsak fast food kültürüne de karşı koyamayacağız.

Sosyal Medyada Paylaş