Yükleniyor...

Gaziantep benim için çok kıymetli

24 Haziran 2024

Antalyalı olan ve evlendikten sonra Gaziantep’e yerleşen Nadide Karabay en çok etkilendiği Gaziantep geleneğinin ‘gelin görme’ olduğunu söylüyor.

Gaziantep’in kendisi için çok kıymetli olduğunu ve Gaziantep’te sevdikleriyle bir arada olmaktan mutlu olduğunu ifade eden Nadide Hanım, Gaziantep’in tarih kokan sokaklarında gezmekten, müzelerini ziyaret etmekten keyif aldığını anlatıyor.

En sevdiğiniz Gaziantep lezzetleri neler?

Gaziantep’e yerleştiğimden beri vedalaşamadığım kilolara neden olan en sevdiğim lezzetleri birincilik için birbiriyle yarışsa da, Gazianteplilerin de deyimiyle, ‘tok karnına dokuz topak yenilebilen’, yanında yeşilliği, turşusu ve ayranı ile yağlı köfte vazgeçilmezlerimden. Ayrıca kışın yapılan şiveydiz ise başka hiçbir yerde yiyemeyeceğiniz lezzetlerden. Yine kışın nar ekşili soğan kebabı, ayvalı lahmacun, ekşili kuru bamya yemeği ise her kaşığı, her lokması kıymetli eşsiz lezzetler. Bir lezzet var ki o da patlıcan kebabı. Bu özel kebabın lezzeti bir yana, hiçbir zaman yalnız yenmemesi; ailelerin, arkadaşların ve dostların bir araya gelmesini sağlamasındaki samimiyeti de çok seviyorum.

Gaziantep’te gitmekten en keyif aldığınız mekân?

Bakırcılar Çarşısında gezmekten çok keyif alıyorum. İnce işlenmiş bakırlar, sedef kaplı aksesuarlar, el yapımı yemeniler… Geçmişten bugüne el işçiliğinin ve bunlara emek veren ustaların varlığının devam etmesi aslında bir kültürün, bir tarihin devam ettiğini hatırlatıyor bana. Aynı şekilde, Bey Mahallesinin tarihi sokaklarında kaybolmak zaman içinde yolculuk yapmak gibi… Cenani Konağı, Hışvahan, Gaziantep Kent Müzesi daha sayabileceğim birçok mekânın başında geliyor.

Gaziantep’te vakit geçirmekten mutluluk duyduğunuz park/doğal yaşam alanı hangisi?

Vakit geçirmekten mutluluk duyduğum park Gaziantep’e ilk geldiğim günden beri tartışmasız Kavaklık Parkıdır. Her ne kadar özellikle son dönemde kentimizin artan nüfusu ve biraz değişmeye başlayan profili nedeniyle daha fazla özen ve bakıma ihtiyaç duysa da çoğu pazar erken saatlerde Kavaklık Parkı’nda yürüyüş yapmaktan ve sonrasında vakit geçirmekten keyif alıyorum.

Son zamanlarda Vadi Park da oyun alanları sayesinde çocuklarımızın en sevdiği park haline geldi. Çocuklarımız birlikte eğlenip oyunların tadını çıkarırken dostlarımızla kahvelerimizi yudumlayıp sohbet etmek yeni hafta için inanılmaz bir motivasyon kaynağı oluyor. Bir de Nisan aylarında gittiğimiz Yaseminli parkımız var, adını bilmiyorum:).

Şehir dışında yaşayan bir sevdiğinize Gaziantep’ten hediye göndermek isteseniz bu ne olur?

Gaziantep’te yaşamaya başladığımdan beri çoğunlukla hediyelerim, baklava ya da Antep fıstığı olurdu ancak zamanla bu şehri tanıdıkça, kültürünü öğrendikçe Gaziantep’in sadece bir yemek kenti olmadığını fark ettim ve bu da hediye tercihlerimin değişmesine sebep oldu. Mesela birçok arkadaşıma ve dostuma kutnu kumaşından hediyeler gönderiyorum. Bu kente ait, bu değerli kumaş öyle güzel değerlendiriliyor ki şallardan kravatlara masa örtülerine çok güzel ve çeşitli hediyelikler almak mümkün.

Ayrıca yine Antepişi Gaziantep’in en kıymetlisi… Şimdilerde küçük çerçeveler içine yerleştirilmiş, melek, çiçek motifli o değerli nakışlar. Tepsilerde, sunumlarda farklılıklar yaratan zarafet dolu güzellikler.

Yine bakır, yanında nasıl yapıldığını anlatan çok özel bir yazı ile çok özel bir hediye oluyor. Bunların yanında tabii ki baharatlar, kuru dolmalıklar, bol fıstıklı muskalar hediyelerim arasında.

Gaziantep’te hangi mevsim daha güzel? Neden?

En sevdiğim mevsim, hatta ay sonbaharın başlangıcı, kızımıza adını verdiğimiz Eylül ayıdır. Eylül ayında Antep’in sıcakları dinmiş, havalar serinlemiş olur, bu serinlikte ‘Taze Antep fıstığı’ ile açık hava sineması ne keyiflidir. Festivaller zamanı… Eylül ayından sonra Kasım’da ise gazel tepelememiz vardır, denemenizi tavsiye ederim.

En güzel yaptığınız Gaziantep yemeği hangisi?

Anteplilerin deyimiyle ‘dışarlı’ bir gelin olarak Ali Nazik’te çok iddialıyım diyebilirim.

Gaziantep’te en sevdiğiniz tarihi yapı/müze/eser hangisi?

Gaziantep’teki sayısız müze arasından en beğendiğim ve her misafirimi mutlaka götürmeye çalıştığım, gitmelerini tavsiye ettiğim tabii ki Zeugma Müzesi’dir. Dünya harikası bu müzede her seferinde ilk defa geziyormuşum gibi heyecanlanıyorum ve her seferinde içinde saatler geçiriyorum.

Gaziantep’i 3 özelliği ile anlatmak isteseniz bunlar neler olur?

Gaziantep’i üç özelliği ile anlatmak biraz zor. Mütevazı olmalıyım o zaman; birinci özelliğimiz ‘çalışkanlık’, bazen ailenin bile önüne geçen iş aşkı. Patronundan çalışanına, ev hanımlarına kadar tüm Gaziantepliler gerçekten çok çalışkan ve hırslı insanlar. İkinci olarak hafta nasıl geçerse geçsin yapılan ‘pazar keyfi’, farklı şekillerde de olsa hiç kimse Anteplileri bu keyfi yaşamaktan alıkoyamaz. Üçüncü olarak ise herkesin kendine has ‘varak tutkusu’, Gaziantepli her alanda gösterişi çok seviyor.

Gaziantep geleneklerine dair aile büyüklerinizden ya da çevrenizden duyduklarınız arasında sizin beğendikleriniz/benimsedikleriniz var mı?

Gaziantep’e gelişim evlilik nedeniyle olduğu için ilk defa gördüğüm ve haftalarca düşünmeme neden olan ancak sonrasında çok keyif aldığım ve eğlendiğim ‘gelin görme’ geleneği oldu. ‘Neden insan düğün sonrası tekrar gelinlik giyer ki?’ diye sorguladığım ama sonra ‘ne iyi etmişim, bir daha nasıl giyeceğim’ dediğim Gaziantep geleneği. Bayram yuvalaması da bütün aileyi bayram sabahı bir araya getiren çok kıymetli bir gelenek…

Elinizde sihirli bir değnek olsa Gaziantep için ne yapardınız?

Antalyalı biri olarak buna ‘deniz’ derdim ama eminim ki pazar günleri dumandan denize giremezdik. Ama yine de biraz daha yeşil, biraz daha mavi Gaziantep’e çok yakışırdı. O yüzden daha gerçekçi olsun diye en azından Alleben deresinin şırıl şırıl akmasını sağlayabilirdim her bahar, her yaz. Biraz daha yürüyüş yolları, biraz daha bisiklet yolları yapardım. Bir turist Gaziantep’e geldiğinde yürüyerek veya bisikletle bütün turistik yerleri dolaşabilsin diye.

Son olarak; Gaziantep benim için çok kıymetli. Gaziantep’e yerleşen bir Antalyalı olarak, Gaziantep’e gelen misafirlerimize Gaziantep’i en iyi şekilde tanıtmayı, dışarda ise Gaziantep’i ve Gazianteplileri en güzel şekilde temsil etmeyi ‘doğal olarak’ misyonumuz olarak görüyoruz. Bu şehirde sevdiklerimle olmaktan çok mutluyum.                    

Sosyal Medyada Paylaş
GÜLŞAH SERT
Ekli Görseller