Yükleniyor...

Göbeklitepe dünyanın 8. harikası

15 Ocak 2021

Esra Yıldırım, ‘Dünyanın 8. harikasını siz seçecek olsaydınız, bu ne olurdu?’ sorumuza hiç tereddütsüz Göbeklitepe cevabı veriyor, “ Göbeklitepe’nin dünya tarihinde insan eli ile yapılmış ilk tapınak olması özelliği ile dünyanın 8. harikası olması gerektiğine inanıyorum.

Şimdiye kadar aldığınız en iyi tavsiye nedir? Kimden?

Rahmetli dedem Mehmet Erdemoğlu’nun tavsiyeleri benim için çok önemlidir. Küçüklüğümden bu yana dedemin vermiş olduğu nasihatler ve tavsiyeler benim ve ailem için büyük önem taşır. En sevdiklerim arasında olan ‘Servetin sınırı yoktur, mükafatı vardır’ tavsiyesini burada paylaşmak istedim. Düşününce hiçbir şeyin sınırının ve sonunun olmadığı müthiş bir dünyada yaşıyoruz.  Bu yaşadığımız dünyada sahip olduğumuz değerleri ve imkanları topluma faydalı bir şekilde kullanarak manevi ödüllerimizi toplarız. Ben de bu tavsiyeyi yerine getirmek için elimden gelen çabayı hep gösterdim ve göstermeye de devam edeceğim.

100 yıl sonra açılacak bir zarfa neler yazmak isterdiniz?

Teknolojinin bu kadar hızlı geliştiği bir dönemde 100 yıl sonrasını tahmin etmek çok zor fakat 100 yıl sonrası için temennim geçmişten günümüze gelen aile örf ve adetlerimizin gelecekte de korunarak devam etmesidir. Çünkü şuna inanıyorum, zamandan bağımsız olarak her toplumun kendine has bir kültürü, değerleri ve inanç sistemi vardı ve bu böyle de devam edecek. Bizim değerlerimizin de 100 yıl sonra yaşıyor olmasını dilerdim.

Dünyanın 8. harikasını siz seçecek olsaydınız, bu ne olurdu?

Bu soru birkaç sene önce sorulmuş olsaydı Ayasofya derdim. Fakat insanlık tarihinin bilinen en eski tapınağı ‘Göbeklitepe’ nin gün yüzüne çıkmasıyla ve GAGİAD ile yaptığımız kültürel gezi sonrasında bu fikrim tamamen değişti. Göbeklitepe’nin dünya tarihinde insan eli ile yapılmış ilk tapınak olması özelliği ile dünyanın 8. harikası olması gerektiğine inanıyorum.

Süper gücünüz olsa, ne olmasını isterdiniz?

Teleportasyon, yani ışınlanmak. Işınlanarak evrenin her köşesine gitmek isterdim.

Eğer sihirli bir küre merak ettiğiniz her şeyi cevaplıyor olsaydı, öğrenmek isteyeceğiniz tek şey ne olurdu?

Güncel düşünecek olursam, içinde bulunduğumuz pandemi döneminin ne zaman biteceğini sormak isterdim. Eski normal yaşantılarımıza ne zaman geri dönebileceğimizi ve sevdiklerimizle özgürce görüşebileceğimiz zamanı öğrenmek isterdim.

‘Keşke şu dönemde yaşasaydım’ dediğiniz bir zaman dili var mı? Ya da böyle bir hakkınız olsa hangi dönemi seçerdiniz?

Her dönemin kendine has avantaj ve dezavantajları olmuştur. Zaman zaman eski dönemlerdeki hayatlara, yaşanmışlıklara özensem de, günümüzün imkanlarını göz önünde bulundurunca şu anki dönemin her açıdan ne kadar yaşanılabilir olduğunu bir kez daha anlıyorum.

Şu anda hayatta olmayan hangi ünlü ya da büyük kişilikle karşılaşmak isterdiniz? Ona ne sorardınız?

Büyük bir kişilik denilince aklıma ilk gelen lider tabii ki Mustafa Kemal Atatürk. Hepimizin bildiği üzere Atatürk, gençliğe ve gençlere çok önem verirdi. Bu sebepten dolayı gençlerle alakalı gelecek planlarını bilmek isterdim.

Geçmiş ya da gelecekte herhangi bir olaya şahitlik edebilecek olsanız, hangi olayı seçerdiniz?

Başka bir gezegendeki hayata şahitlik etmek isterdim sanırım. İnsanlığın ilk hayat bulduğu gezegene yerleşmiş olmasını görmek son derece heyecan verici olurdu.

Sonsuza kadar yaşlanmayacak olsanız, hangi yaşta kalmayı tercih ederdiniz? Neden?

İnsan her yaşının bir önceki yaşından daha iyi olduğunu hissediyor ama düşünürsek 30’lu yaşlarımda kalmayı tercih ederdim. 30’lu yaşların, hem gençliğin heyecan ve enerjisinin hem de hayat tecrübesinin getirmiş olduğu olgunluğu birlikte yaşadığımız ender yaşlar olduğuna inanıyorum.

İnsanlığın üzerinde düşünüp düzeltmesi gereken bu dünyadaki en büyük sorun nedir?

Maalesef düşünülmesi ve düzeltilmesi gereken birçok sorun var. Fakat ben yoksulluğun ilk sırada gelmesi gerektiğini düşünüyorum. İnsanların temel ihtiyaçlarını karşılayacak ekonomik gücünün olmaması dünyada büyük bir problemdir. Bu sebepten dolayı yoksulluk bütün insanlığın üzerinde durup düşünmesi gereken bir sorundur.

 

Sosyal Medyada Paylaş