Yükleniyor...

Hastalık yoktur hasta vardır

25 Ocak 2024

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Prof. Dr. Mete Gürol Uğur, kadınların, ergenlikten menopoz sonrasına kadar hayatının her döneminde değişen sorunlarına, kişiye özel sağlık çözümleri sunduklarını söyledi.

Doktor ve hasta arasındaki iletişimin tedavide başarının en önemli kısmını oluşturduğunu belirten Prof. Dr. Uğur, “Tıpta altın kurallardan biri “Hastalık yoktur, hasta vardır” sözüdür. Profesyonellikten ödün vermeden hastayı dinlemek ve her hasta için özelleştirilmiş tedaviler sunmak gereklidir” dedi.

HİJYENİK VE MODERN KOŞULLARDA SAĞLIK HİZMETİ SUNUYORUZ

Kadın hastalıkları ve doğum alanının ‘iletişim, güven ve deneyimin’ çok önemli olduğu tıp branşlarından biri olduğunu söyleyen Prof. Dr. Mete Gürol Uğur, kliniklerinde sundukları sağlık hizmetlerinden bahsetti: “Kadınların, ergenlikten menopoz sonrasına kadar hayatının her döneminde değişen sorunlarına, kişiye özel sağlık çözümleri sunuyoruz. Kliniğimizde hastalarımızın hijyenik ve güvenli koşullarda muayene ve modern cihazlarla ultrasonografik değerlendirilmelerini yürütüyoruz.”

TÜM KISIRLIK TEDAVİ YÖNTEMLERİ UZMANLIK ALANIM

“Akademik nosyonum gereği kadın hastalıkları ve doğum alanındaki tüm sorunları tedavi etmekle beraber, infertilite yani kısırlık için tüp bebek, aşılama ve tüm kısırlık tedavi yöntemleri ile üreme cerrahisi ayrıca yoğunlaştığım uzmanlık alanlarımdan” diyen Prof. Dr. Mete Gürol Uğur, “Reprodüktif cerrahi kapsamında kapalı ameliyat, yani laparoskopi ve histeroskopi, miyomlar, çikolata kisti hastalığı, tekrarlayan gebelik kayıpları, uterin anomaliler yani rahmin doğumsal veya yapısal bozuklukları (rahimde perde, yapışıklıklar, polipler) gibi birçok hastalık veya bozuklukta cerrahi çözümler sunuyoruz. Ayrıca organ sarkması ve genital estetiğe yönelik girişimleri de uyguluyoruz” diye konuştu.

HER KADININ KONTROLLERİNİ DÜZENLİ YAPTIRMASI HAYAT KALİTESİNİ ARTIRACAKTIR

Kadınların düzenli olarak bir kadın doğum uzmanına görünmesinin önemine değinen Prof. Dr. Mete Gürol Uğur, şunları kaydetti: “Klasik tıp tanımı, ‘hastalık varsa doktora gidilir’ şeklindeydi. Modern tıp yaklaşımı, hastalıkların taranmasına ve erken teşhisine yöneldi. Günümüzde ise post modern yaklaşımla hastalığın daha oluşmadan önlenmesi hedeflenmektedir. Bu nedenle düzenli jinekolojik kontroller birçok önemli hastalığın sorun haline gelmeden erkenden tedavi edilmesine imkan sağlar.

Mesela ciddiye alınmayan bir adet sancısı, çikolata kisti hastalığının ilk belirtisi olabilir. Erken tedaviyle ileride oluşması muhtemel kısırlık, yapışıklık ve şiddetli sancıların engellenmesi mümkündür. Ya da rahim ağzı kanseri için basit bir smear (sürüntü) veya HPV testi daha kanser oluşmadan önlem alınmasını sağlayabilir. Hatta kadınlara tüm yaşlarda aşılama yapılmasının önerilmesi, kanser yapan HPV virüsü ile karşılaşılmadan kadınların korunmasını sağlayabilir.

Bu nedenle her kadının kendisine neredeyse bir kahve içme süresi kadar zaman ayırıp kontrollerini düzenli olarak yaptırması hayat kalitesini artıracaktır.”

GEBELİĞE KARAR VEREN ÇİFT, KADIN DOĞUM UZMANINA BAŞVURMALI

Bebek sahibi olmak isteyen çiftlerin sorunsuz bir hamilelik süreci geçirebilmek için nasıl bir yol izlemesi gerektiği konusunda bilgi veren Prof. Dr. Mete Gürol Uğur, “Bebek sahibi olmak, isteyen her kadının hakkıdır ve hayatının en özel dönemidir. Elimizde tıbbın ve teknolojinin gelişmiş imkanları mevcutken bu kadar önemli bir olayı tesadüflere bırakmamak gerekir. Kadının biyolojik ve psikolojik olarak hazır olduğu planlı gebeliklerde sorunlarla daha az karşılaşılmaktadır. Gebeliğe karar veren bir çift, kadın hastalıkları ve doğum uzmanından gebelik öncesi danışmanlık alarak olası sorunların erkenden çözülmesi sayesinde sağlıklı bir gebelik sürecine adım atacaktır” dedi.

TÜP BEBEK TEDAVİSİNDE ETKİN TEDAVİ YÖNTEMLERİ MEVCUT

Yoğunlaştığı uzmanlık alanlarından birinin de tüp bebek tedavisi olduğunu söyleyen Prof. Dr. Mete Gürol Uğur, “Çiftler tüp bebek için ne zaman size başvurmalı?” sorumuza şu yanıtı verdi: “Kadın yaşı 35’in altında ise 12 ay, üzerinde ise 6 ay sonunda korunma olmadan düzenli ilişkiye rağmen gebelik oluşmamışsa mutlaka bir kadın doğum uzmanına başvurmak gerekir. Sperm azlığı veya kadında yumurtalık hastalıkları gibi bilinen bir sorun varlığında ise hiç beklenmeden hekime başvurulmalıdır. Unutulmamalıdır ki kısırlık, sadece kadının değil çiftin sorunudur.

Tüp bebek tedavi süreci, her yönden meşakkatli ve sabır isteyen bir süreç. Bebeğe giden yolculukta tüp bebek tedavisi öncesi çiftlerin titizlikle incelenmesi ve varsa sorunların tespiti, çok kıymetli zamanın kaybını engelleyecektir. Elimizde artık pek çok modern ve etkin tedavi metodu mevcut. Bazı çiftlerde kolay bir ilaç tedavisi sorunu çözerken, bazılarında cerrahi işlemler gerekebilmekte. Doğru yönetimle mutlu sonuca ulaşmak ve bu sürede çifte gereken desteği sağlamak tedavinin esas unsurları.”

BU MUCİZEYE ARACILIK ETMEK BİR AYRICALIK

Prof. Dr. Mete Gürol Uğur, "Hayatım boyunca asla unutmam" dediği bir anısını şöyle anlatıyor: “Hacettepe’de öğrenciyken izlediğim ilk doğum sonrasında tanık olduğum büyük mucizenin etkisiyle hemen annemi arayıp teşekkür ettiğimi hatırlıyorum. Bu mucizeye aracılık etmek bir ayrıcalık ancak çok büyük de bir sorumluluk. Asistan hekim olarak yaptırdığım ilk doğumda bebeğe Mete isminin verilmesi bugün bile hala hatırımda. Ailesiyle buluşmasına aracılık ettiğim her bebek benim için çok özel ve eşsiz bir mutluluk kaynağı.”

HASTALIK YOKTUR, HASTA VARDIR

Doktor ve hasta arasındaki iletişimin tedavide başarının en önemli kısmını oluşturduğunu söyleyen Prof. Dr. Mete Gürol Uğur, “Doktorun tıbbi bilgisinin ve deneyiminin çok iyi olması bazen etkin tedavi için yeterli olmayabiliyor. Hekimin, hastalığı ve gereken tedaviyi hastanın anlayacağı dilde izah etmesi, tedaviye uyumu ve başarıyı arttıran temel unsur. Tıpta altın kurallardan biri “hastalık yoktur, hasta vardır” sözüdür. Profesyonellikten ödün vermeden hastayı dinlemek ve her hasta için özelleştirilmiş tedaviler sunmak gereklidir.

Günümüzde özellikle tıp konusunda bilgi kirliliği zaten sorunlarıyla mücadele eden hastaların işlerini daha da zorlaştırıyor. Hastaların aydınlatılarak tedavi seçeneklerinin beraberce, hastanın da katılımıyla yönetilmesi hastanın durumunu daha iyi anlamasına ve verilen tedaviye duyduğu güveni ve tedaviye uyumu artırmaktadır” diye konuştu.

DOĞRU BİLGİ, ETKİN TEDAVİ VE SAĞLIKLI SONUÇLAR İÇİN HASTALARIMIZIN YANINDAYIZ

Teknolojik ve güncel gelişmelerin tedavilerdeki öneminden bahseden Prof. Dr. Mete Gürol Uğur, son olarak şunları söyledi: “Günümüzde teknolojik ilerlemeler baş döndürücü bir hıza ulaşmış durumda. Bebeğin cinsiyetinin doğumda öğrenildiği dönemlerden bugün anne karnındaki ilk gülümsemelerinin 4 boyutlu izlenebildiği günlere geldik. Genetik teknoloji ve tüp bebekteki gelişmeler sayesinde bebek daha anne karnına yerleştirilmeden genetik olarak sağlıklı olacağının tespiti artık mümkün.

Yapay zeka giderek artan oranda hayatımızı kolaylaştırırken, internet ve sosyal medyadaki bilgi kirliliği de hastaların doğru tedavilere ulaşmalarını bir o kadar zorlaştırıyor. Doğru bilgi, etkin tedavi ve sağlıklı sonuçlara ulaşmak için biz hekimler olarak hastalarımızın her zaman yanında olmaya devam edeceğiz.”

 

Prof. Dr. Mete Gürol Uğur kimdir?

1975 Gaziantep doğumluyum. Akyol İlkokulu ve sonrasında da mezunu olmaktan daima gurur duyduğum Gaziantep Anadolu Lisesi’ni bitirdim. Daha sonra Ankara’da Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun oldum. Üniversite eğitimim esnasında deneyimimi artırmak için İngiltere’de Sheffield Üniversitesi’nde bulundum. Gaziantep Üniversitesi’nde kadın hastalıkları ve doğum uzmanlığı eğitimimi tamamladım. Tüp bebek yan dal eğitimimi, İstanbul Şişli Memorial Hastanesi’nde aldım. 2013 yılında doçent unvanını ve 2019’da da profesör unvanını aldım. 2013-2021 yılları arasında Gaziantep Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı Başkanlığı görevinin yanı sıra, Tıp Fakültesi Yönetim Kurulu üyeliği, Tıp Eğitimi ve Bilişimi Ana Bilim Dalı Akademik Kurul Üyeliği gibi görevlerde de bulundum. Kadın hastalıkları ve doğum camiasının çatı derneği olan Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği Gaziantep Şube Başkanlığı görevini halen yürütmekteyim. Kadın hastalıkları ve doğum alanında bin 300’den fazla atıf alan uluslararası dergilerde 74, ulusal dergilerde 35 makalem, 10 kitapta bölüm yazarlığım bulunmakta. 2021 yılından itibaren muayenehanemde hastalarımı kabul etmekteyim. Evliyim ve iki kız çocuk babasıyım.

Sosyal Medyada Paylaş
GÜLŞAH SERT
Ekli Görseller