- Şehitkamil / Gaziantep
- +90 (342) 232 80 81
- info@cemiyet.com.tr
Burcu Çayırlı, ‘İnsanlığın üzerinde düşünüp düzeltmesi gereken bu dünyadaki en büyük sorun nedir?’ sorumuzu ‘eşitsizlik’ olarak yanıtlıyor. Dünyanın özellikle de çocuklar için eşit ve adil olmadığını ifade eden Çayırlı, “Eşit ve adil bir dünyada mutlu çocukların yetiştiğini görmek insanlık adına en büyük adım olmuş olur” diyor.
Şimdiye kadar aldığınız en iyi tavsiye nedir? Kimden?
Annemden aldığım tavsiye hep aklımdadır. ‘Hayallerinin peşinden git ve kimse için hayallerini değiştirme’. Bu tavsiye benim için her zaman, zor anlarımda yol gösterici olmuştur.
100 yıl sonra açılacak bir zarfa neler yazmak isterdiniz?
‘Hayallerinden vazgeçmek yerine hayallerini yıkandan vazgeç. Gerçekleşen her hayale yelken açmak dileğiyle’.
Dünyanın 8. harikasını siz seçecek olsaydınız, bu ne olurdu?
Kesinlikle Muhteşem Süleyman’ın muhteşem köprüsü. Muhteşem Süleyman’ın Hırvatistan Osijek’teki Drava bataklık ve nehri üzerine inşa ettirdiği köprü. 7 kilometre uzunluğunda ve 7 metre enindeki bu dünya harikası, 20 gün gibi inanılması güç bir zamanda 25 bin kişi tarafından, tek bir çivi dahi kullanılmadan inşa edilmiş. O yüzden kesinlikle 8. harika olmayı hak eden dahiyane bir eser.
Süper gücünüz olsa, ne olmasını isterdiniz?
Süper güç olarak zihin kontrolüm olsun isterdim. Tüm dünyaya barış ve özgürlük getirirdim. Doğayı ve hayvanları iyileştirmek ve korumak adına güzel şeyler yapar ve yaptırırdım. Herkesin ve her şeyin iyi olduğu bir dünya olsun isterdim.
Eğer sihirli bir küre merak ettiğiniz her şeyi cevaplıyor olsaydı, öğrenmek isteyeceğiniz tek şey ne olurdu?
Gelecekle ilgili bir soru sorup hayatımın büyüsünü bozmak istemezdim ama geçmişe yönelik şu soruyu sormak isterdim; ‘Gök kubbenin altında yeni bir şey var mıydı?’
‘Keşke şu dönemde yaşasaydım’ dediğiniz bir zaman dili var mı? Ya da böyle bir hakkınız olsa hangi dönemi seçerdiniz?
Her zaman düşünce özgürlüğüne ihtiyaç duyarım. Bu yüzden sanırım Aydınlanma Çağında yaşamak isterdim. Şu zamanda bile en çok ihtiyaç duyduğumuz şey, 18. yüzyılda batı toplumlarında yaşanması aklı ve düşünceyi, ön yargılardan ve geleneksel varsayımlardan kurtarmaya yönelik düşünsel bir harekette yer almak ruhumdaki boşlukları fazlasıyla doldururdu.
Şu anda hayatta olmayan hangi ünlü ya da büyük kişilikle karşılaşmak isterdiniz? Ona ne sorardınız?
Mahatma Gandi. Kişisel yolculuğunu ve deneyimlerini her zaman göz önünde bulundurmayı tercih ederim. O yüzden de şu soruyu sorup deneyimleri ile cevabını öğrenmek isterdim... ‘Hoşgörüsüzlüğün kendisi bir tür şiddetse bu şiddetten insanlık nasıl kurtulabilir?’
Geçmiş ya da gelecekte herhangi bir olaya şahitlik edebilecek olsanız, hangi olayı seçerdiniz?
Dostoyevski, Suç ve Ceza’yı yazarken onunla aynı zamanda yaşayıp, arkadaş olup duygu ve düşüncelerine şahitlik etmek isterdim.
Sonsuza kadar yaşlanmayacak olsanız, hangi yaşta kalmayı tercih ederdiniz? Neden?
Sevdiklerimle ve ailemle birlikte olduğum, her anıma, sahip olduklarıma şükrettiğim ve güzel girişimlerde bulunduğum 31. yaşım şansla geldi. Öyle de devam edeceğimi düşünüyorum.
İnsanlığın üzerinde düşünüp düzeltmesi gereken bu dünyadaki en büyük sorun nedir?
Kesinlikle eşitsizlik. Özellikle çocuklar için eşit ve adil olmayan bir dünyada yaşıyoruz. Her çocuk güzel bir ev ve mutlu bir aileyi hak ediyor. Ne yazık ki son zamanlarda bazı çocukların çok zor şartlar altında para kazanmaya çalıştığını ve çok kötü muamelelere maruz kaldıklarını görüyoruz. Belki eşit ve adil bir dünyada mutlu çocukların yetiştiğini görmek insanlık adına en büyük adım olmuş olur.