Yükleniyor...

İstanbul Sözleşmesi etkin olarak uygulanmalı

15 Eylül 2021

Kadına şiddetin her toplumda ve her dönemde görüldüğünü söyleyen Ezgi Şireci, “Şiddetin temelinde pek çok neden sayılabilir. Ama en temel neden eşitsizlik, eğitimsizlik ve ayrımcılıktır” dedi. Şiddetin önüne geçmek için İstanbul Sözleşmesi’nin etkin olarak uygulanması gerektiğine dikkat çeken Şireci, “Gelecek nesiller için evrensel hukuka saygılı, özgürlüklerin koruma altına alındığı, kadın ve erkeğin eşit haklara sahip olduğu bir Türkiye hayal ediyorum” diye konuştu.

Kadına yönelik şiddetin önlenmesini esas alan İstanbul Sözleşmesine bakış açınız nedir?

Kadına yönelik şiddet insan hakları ihlalidir. İstanbul Sözleşmesi de kadına yönelik şiddetle mücadele için büyük önem taşıyor. Kadınlar ve erkeklerin eşit hak ve özgürlüklere sahip olduğu bir dünya için mücadele vermek gerektiğine inanıyorum. Bunun temel taşlarından biri olan İstanbul Sözleşmesini korumalı ve ona bağlı kalmalıyız.

Sizce kadına yönelik şiddetin temelinde yatan etkenler nelerdir?

Kadına yönelik şiddet, maalesef her toplumda ve her dönemde var olmuştur. Temelinde pek çok neden sayılabilir. Ama en temel neden eşitsizlik, eğitimsizlik ve ayrımcılıktır.

Şiddeti sadece fiziksel olarak değerlendirmemek lazım... Psikolojik, cinsel, ekonomik şiddet de yadsınamayacak kadar hayatın içinde.

Şiddetin önlenmesi için neler yapılabilir?

Kadına şiddetin ve son zamanlarda çokça şahit olduğumuz kadın cinayetlerinin engellenmesi için İstanbul Sözleşmesi etkin bir şekilde uygulanmalıdır.

Bunun yanı sıra temelden ‘cinsiyet eşitliği’ kavramı çocuklarımıza öğretilmelidir. Kadına yönelik şiddetin en ağır insan hakları ihlali olduğunun özellikle altı çizilmelidir.

Topluma bu konuda ne mesaj vermek istersiniz?

Gelecek nesiller için evrensel hukuka saygılı, özgürlüklerin koruma altına alındığı, kadın ve erkeğin eşit haklara sahip olduğu bir Türkiye hayal ediyorum. Gerek bireysel gerekse toplumsal işbirlikleri için kalıcı çözümler üretmemiz gerektiğine inanıyorum.

Sosyal Medyada Paylaş