Yükleniyor...

Okullar açılıyor, kış hastalıklarına dikkat!

10 Eylül 2024

Çocuk Hastalıkları ve Sağlığı Uzmanı Dr. Ayşe Gümüş Demirçubuk, okulların açılmasıyla birlikte kış hastalıklarının da başlayacağına dikkat çekerek ailelere uyarılarda bulundu.

Kış mevsiminin başlamasıyla birlikte çocuklarda kış hastalıklarının görülmesinde artış beklendiğini kaydeden Çocuk Hastalıkları ve Sağlığı Uzmanı Dr. Ayşe Gümüş Demirçubuk, “Bağışıklık sistemi hassas olan çocuklar bir ısınıp bir soğuyan havalardan yetişkinlere oranla daha fazla etkileniyor. Kreş ve okul ortamının da yakın temas ve kalabalık nedeniyle bulaş riski çok fazla artıyor. Ailelerin bu hastalıklar konusunda bilinçli davranıp önlem alması çocuklarının sağlıklı bir kış geçirmesine destek oluyor” diye konuştu.

Rutin kontroller aksatılmamalı

Bir çocuk doktoru olarak öncelikle çocukların rutin kontrollerinin aksatılmaması gerektiğine dikkat çeken Dr. Ayşe Gümüş Demirçubuk, “Büyüme ataklarının olduğu dönemlerde çocukların vitamin ve mineral ihtiyaçları çok artıyor. Çocukluk çağı beslenmesinin doğru, dengeli ve düzenli yapılması; büyüme dönemindeki artan ihtiyaçların karşılanmasını sağlayarak bağışıklık sisteminin olgunlaşmasına da çok büyük katkı sağlıyor. Beslenmenin düzenlenmesinin yanında bazı kan değerlerinin belli zamanlarda bakmak gerekiyor. Bunların başında demir, Vitamin B12, D vitamini ve bazen de çinko düzeyleri geliyor. Bunların çocukluk dönemi için belirlenen optimal düzeyde tutulması hem sağlıklı büyüme hem de iyi bir nörolojik gelişim sağlamasının yanında güçlü bir bağışıklık sistemi için de çok önemli. Düzenli uyku bağışıklık sistemini en önemli destekleyicilerinden. Okullar açılmadan önce yatma ve kalkma saatlerinin düzenlenmesi ve düzenli melatonin salınımıyla birlikte çocukların daha az hastalanmasını veya hastalıkları daha rahat atlatmalarını sağlıyor” diye konuştu.

Bağışıklık sistemi hastalıkların önlenmesinde önemli

Yaşa uygun fiziksel aktivitenin bağışıklık sistemin desteklenmesinde çok önemli olduğunu dile getiren Dr. Ayşe Gümüş Demirçubuk, “Çocukların açık havada akranlarıyla vakit geçirip oyun oynaması onlar için yeterli fiziksel aktivite. Bunun yaşa uygun sporlarla desteklenmesi de üzerinin kaymağı oluyor. Ekran bağımlısı olmadan çocukluğun tadını çıkaran çocuklar daha iyi bir büyüme ve nörolojik gelişme gösterirken bağışıklık sistemleri de optimal düzeyde olgunlaşıyor. Olgunlaşmış iyi bir bağışıklık sistemi az hastalanmak ve hastalıkları daha rahat atlatmak demek oluyor. İyi bir bağışıklık sisteminin olmazsa olmazlarının ilki dengeli ve düzenli beslenme ikincisi düzenli uyku, üçüncüsü de yaşa uygun fiziksel aktivite. Bunlar çok çok önemli” diye konuştu.

Bağışıklık destekleyici takviye gıdalar hakkında da bilgi veren Dr. Ayşe Gümüş Demirçubuk, şunları söyledi: “Ben biliyorum ki birçok annemizin aklında bir soru var; bağışıklık destekleyici gıda takviyeleri. Buna da cevap vermek istiyorum. Bilimsel açıdan desteklenen, Amerikan Pediatri Akademisinin (AAP) önerdiği bazı destekleyiciler var. Benim için D vitamini, çinko, omega 3 desteklenmesi çok önemli. Bunların yanında çocuklar bireysel bazda değerlendirilip uygun dönemlerde probiotikler, Afrika sardunyası, kara mürver, aronya, propolis, beta glukanlarla desteklenebilir. Ama bunu muhakkak bir doktor kontrolünde kullanmalarını öneririm. Çünkü gıda takviyelerinin dengesiz ve doktor kontrolü olmadan kullanımları karaciğer enzim yüksekliği gibi olumsuz sonuçlar doğurabiliyor.”

Sosyal Medyada Paylaş
GÜLŞAH SERT
Ekli Görseller