Yükleniyor...

Önce sağlık sonra aile sonra iş

15 Nisan 2022

Süper gücü olsa bunu tüm insanlığın gerçek bir vicdan ve koşulsuz empatiye sahip olması için kullanacağını söyleyen Doç. Dr. Nermin Demirkol, “Dünya üzerindeki hiçbir bireyin insana yakışır yaşam şartlarının altında kalmamasını sağlamak isterdim” diye de ekliyor…

Süper gücü olsa bunu tüm insanlığın gerçek bir vicdan ve koşulsuz empatiye sahip olması için kullanacağını söyleyen Doç. Dr. Nermin Demirkol, “Dünya üzerindeki hiçbir bireyin insana yakışır yaşam şartlarının altında kalmamasını sağlamak isterdim” diye de ekliyor…

 

Şimdiye kadar aldığınız en iyi tavsiye nedir? Kimden?

Her şartta ve her durumda  ‘önce sağlık, sonra aile, sonra iş’ tavsiyesi, aile bireylerinden aldığım en iyi tavsiyedir.

 

100 yıl sonra açılacak bir zarfa neler yazmak isterdiniz?

Dünya koşulları, teknoloji, bilim gibi birçok değişken olsa da insan yine akıl ve ruhla birleşmiş tek değişmez veri olacaktır. Bu anlamda ancak kendimce hayata dair minimal (tavsiye amacı taşımayan) düşüncelerimi yazmış olurdum, şöyle ki;

-Bir pandemiye denk gelinirse bilimden uzaklaşmamak gerektiğini:)

-Bilimin ve bilimsel gerçeklerin her zaman kazanacağını,

-Şikayet değil çözüm odaklı olmanın hayata dair daha efektif olabileceğini,

-Çocukluktan itibaren insanların sırtını dayayabilecekleri bir başarılarının olmasının mutluluk adına faydalı olabileceğini,

-Başka insanların hayatları yerine kendi hayatına odaklanmanın daha kolay ve keyifli olabileceğini,

-Bireylerin önlerindeki hedefler ya da yaşanacak hayatlar için tek rakiplerinin kendileri olduğunu, bireyin sadece kendisi ile yarışmasının başarı getireceğini, mutluluk ya da mutsuzluklarını başkalarına göre belirlemeksizin, kıyas yapmadan kendi hedeflerine odaklanmalarını, aksinin kronik mutsuzluk nedeni olabileceğini,

-Ne yapılırsa yapılsın, ne işle uğraşılırsa uğraşılsın en iyisi ve en mükemmeli için çaba sarf etmenin yararlı olacağını,

-100 yıl önce dünyaya hükmedenlerin dahi bugün hayatta olmadıklarını ancak 100 yıl öncekilerin bıraktıkları güzelliklerin bir şekilde hala yaşadığını ve 100 yıl sonraya da ışık tutabileceğini unutmamak gerektiğini yazmak isterdim.

 

Dünyanın 8. harikasını siz seçecek olsaydınız, bu ne olurdu?

Hemen her gün lokal anesteziye ihtiyaç duyan bir hekim olarak, anestezinin olmadığı bir insanlığı düşünemem. Ben seçseydim dünyanın 8. harikası ‘anestezi’ olurdu.

 

Süper gücünüz olsa, ne olmasını isterdiniz?

Bir anda tüm insanlığın gerçek bir vicdan ve koşulsuz empatiye sahip olmasını ve dünya üzerindeki hiçbir bireyin insana yakışır yaşam şartlarının altında kalmamasını sağlamak isterdim.

 

Eğer sihirli bir küre merak ettiğiniz her şeyi cevaplıyor olsaydı, öğrenmek isteyeceğiniz tek şey ne olurdu?

İçinde bulunduğumuz zamanın en çok konuşulan acı gerçeği maalesef savaşlar, göçler, geleceği elinden alınmış çocuklar... Ben de bu sıralar yaşamım boyunca ülkemiz sınırlarında bir savaş gerçeğinin yaşanıp yaşanmayacağı tedirginliğini yaşıyorum. Sanırım bunu sorar, böyle bir duruma tanıklık etmeyeceğim cevabını da almak isterdim.

 

 ‘Keşke şu dönemde yaşasaydım’ dediğiniz bir zaman dili var mı? Ya da böyle bir hakkınız olsa hangi dönemi seçerdiniz?

Keşkelerin bilinçaltını kronik mutsuzluğa sürüklediğini düşünüyorum. Mümkün olduğunca zihnimi ‘keşkelerden’ uzak tutmaya çalışıyorum. Onun için de yaşadığım bu zaman diliminde olmayı tercih ederim. Tabi dönemimiz liyakat, samimiyet ve saygının baskın olduğu bir dönem olsa daha iyi olabilirdi.

 

Şu anda hayatta olmayan hangi ünlü ya da büyük kişilikle karşılaşmak isterdiniz? Ona ne sorardınız?

Bop Ross ile karşılaşıp, o efsane resimleri engellere takılmadan yapabilmenin arka planını ve hikayesini ondan dinlemek isterdim.

 

Geçmiş ya da gelecekte herhangi bir olaya şahitlik edebilecek olsanız, hangi olayı seçerdiniz?  

Gelecekte Metaverse bugün okuduklarımız gibi tam anlamıyla gerçekleşirse diş hekimliği ya da tıp alanında girişimsel tedavilerde yaşanabilecek ilk köklü değişikliğe şahitlik etmek isterdim.

 

Sonsuza kadar yaşlanmayacak olsanız, hangi yaşta kalmayı tercih ederdiniz? Neden?

Geçmişte kalmanın ya da çok fazla gelecekte yaşamanın şimdiye dair pozitif bir katkı sağlamadığı düşüncesindeyim. Ayrıca uzun yıllardır günümün büyük bir kısmı hasta tedavileri ile geçiyor ve yıllardır emek verdiğim mesleğimde kabul edilebilir bir klinik tecrübe ve bilimsel yetkinliğe bu yaşımda yetişebildiğimi, içinden çıkılması zor vakaların tedavi ve yönetiminde geçmişe göre daha başarılı sonuçlara daha kolay ulaştığımı görüyorum. Bu nedenle de şimdiki yaşımda olmayı tercih ederdim.

 

İnsanlığın üzerinde düşünüp düzeltmesi gereken bu dünyadaki en büyük sorun nedir?

Dünyadaki temel varlık insan olduğu için zannediyorum insana dair dürüstlük, saygı, çalışkanlık, disiplin, merhamet, vicdan, empati gibi özellikler ön plana çıkar. Ben merkezcilik, din, dil, ırk ayrımcılığı gibi zihinde kabul görmemesi gereken özellikler iyileştirildiğinde ya da yok edildiğinde dünyadaki sorunlar çözüme kavuşabilir ya da azalabilir.

Sosyal Medyada Paylaş