- Şehitkamil / Gaziantep
- +90 (342) 232 80 81
- info@cemiyet.com.tr
Paylaşım Psikodrama ve Psikolojik Danışma Merkezini geçtiğimiz yıl hayata geçiren Prof. Dr. Zeynep Hamamcı, Uzman Klinik Psikolog Elif Öztop ve Uzman Klinik Psikolog Özge Kara ile merkezlerinde sundukları danışmanlık hizmetlerini konuştuk…
Paylaşım Psikodrama ve Psikolojik Danışma Merkezi neden tercih edilmeli?
Danışanlarımızın yaşamın olağan zorluklarıyla baş edebilmesi ve potansiyellerinin farkında olarak kendileri ve diğer insanlarla ilişkilerinde uyum ve denge içerisinde olabilmelerine yardımcı olmak için hizmet vermeyi amaçlamaktayız. Temel ilkelerimiz, terapi sürecinde gizlilik esasını baz alarak şeffaf, ön yargısız, iş birlikçi ve etik unsurlara bağlı bir çalışma prensibi oluşturmaktır.
Ekibimiz alanlarında uzman, yetişkin ve çocuk ergen psikiyatrist, klinik psikolog ve psikolojik danışmanlardan oluşturmaktadır. Uzmanlarımızla gelişimi ve yeniliği önceliğe alarak, en kaliteli bilimsel ve kurumsal hizmetleri değerli danışanlarımız için huzurlu ve güvenilir ortamda vermekten mutluluk duyuyoruz.
Merkezimizin çocuk, ergen ve yetişkin alanında başvurulan her probleme yönelik hizmet çeşitliliği, yetkin ve uzman kadrosu, danışanlarımızın kendini konforlu, güvenilir ve huzurlu bir ortamda hissedebilmesi için özel tasarlanan seans odalarımız, nezih bir yerde ve kolay ulaşılabilir bir konuma sahip olmamız Gaziantep’te tercih edilmemizde ve farklılaşmamızda en önemli unsurlardan.
Sunduğunuz hizmetlerinden bahseder misiniz?
Merkezimizde danışanların ihtiyaçlarına en uygun yaklaşımlar seçilerek çocuk, ergen, yetişkin, çift ve ailelere yönelik psikoterapi hizmeti sunulmaktadır. Yetişkin ve ergenler için bireysel terapi, oyun terapisi, aile terapisi, Psikodrama grup terapileri, evlilik ve çift terapisi, cinsel terapi, bağımlılık terapisi, sanatla terapi atölyeleri gerçekleştirilmektedir. Aynı zamanda çocuk ve ebeveynlere yönelik beceri atölyeleri, ruh sağlığı çalışanlarına yönelik mesleki eğitimler ve süpervizyon grupları, kurumlara yönelik eğitim ve danışmanlık hizmetleri, dil ve konuşma terapisi, çocuk ve yetişkinlere yönelik klinik testler gibi hizmetler sunulmaktadır.
KENDİNİZİ UZMANLARA BIRAKIN
Psikoterapiye neden ihtiyaç duyarız?
Terapiye başlamadan önce çoğu insanın aklında sorular vardır. Acaba ben normal değil miyim? Yaşadığım duygusal problemleri neden aşamıyorum? Yalnızca ben mi yaşadıklarımın üstesinden gelemiyorum? Aslında kimse yaşanılan bu duygusal boşluklarda yalnız değildir, birçok insan hayatının bir döneminde ruhsal açıdan zorlanmalar yaşayabilir. Ama çoğu insan kendi içinde aşılamaz bu problemleri bastırmaya veya yanlış başa çıkma yöntemleri ile anlık çözümler üretmeye çalışır. Bu sorunlar küçük birer problemken yardım alınmadığında aşılamaz bir hâle gelir. En çok da konuşmaktan ve yüzleşmekten kaçındığımız duyguları rahatlıkla dile getirmek ve rahatlamak için ruh sağlığı uzmanlarına ihtiyaç duyarız. Terapi ile aslında çözümsüz gördüğümüz sorunlara çözümler bulur ve farkında olmadığımız güçlü yanlarımızı fark ederiz. Birçok insan psikolojik destek almadan önce kendi gücünün farkında değildir. Kendisini yalnız, çaresiz ve yetersiz hisseder. Başarabileceklerinin bilincinde değildir. Değişim, bireyin kendisini değiştirmesi ile başlar. Bu nedenle ilk adımı atarak yardım almak, sorunları çözüme ulaştırmada çok önemlidir.
Ruhsal açıdan zorlandığınızı hissediyorsanız, günlük hayat işlevlerinizi yerine getirememeye başladıysanız, yaşadığınız problemler fiziksel olarak da bazı olumsuz belirtiler göstermenize neden oluyorsa ve bütün bu nedenler artık hayattan zevk almama, isteksizlik, çaresizlik, umutsuzluk ve kaygı gibi duyguları beraberinde getiriyorsa alanında uzman bir psikoterapistten yardım almalısınız. Ayrıca terapi yalnızca ruhsal zorlanmalar yaşadığınızda başvurulan bir yöntem değildir. Günlük yaşamda kendinize dair farkındalığınızı arttırmak, yaşam kalitenizi yükseltmek ve kendinizi geliştirmek amacıyla da merkezime başvurabilirsiniz.
Sloganımız: Paylaşmak iyi hissettirir
Her insanın ruhsal açıdan iyi hissetmek için başvurduğu yöntem farklıdır. Bu süreçte belki de birçoğumuzun acısı ortak ama acıya karşı deneyimlerimiz ve başa çıkma yollarımız farklıdır. Ancak her insana iyi gelecek tek şey paylaşmaktır… Bazen bir üzüntüyü, bazen ise mutluluğu.
Maskenizin altında kimseye fark ettirmeden verdiğiniz savaşla birlikte hissettiğiniz o yorgunluk hissini paylaşmak hem yüklerinizin birer birer azalmasını hem de iyileşmenizi sağlar. Merkezimiz uzman kadrosu ile sizi bu paylaşıma davet ediyor, sorunların paylaşıldıkça hafifleyeceğine ve çözüleceğine inanıyoruz.
İyileşme bir süreçtir
Bizi zorlayıcı bir şey yaşadığımızda bir yara açılır. Bu yarayı takip eden günler, aylar, bazen yıllarca duygusal iniş çıkışlar yaşarız. Fiziksel bir yaranın kapanması için dikiş atılması gibi duygusal yaranın kapanması için de bir nevi duygusal dikiş atarız. Terapi sürecinde duygusal iniş çıkışlarla bir mutlu bir üzgün, bir umutlu bir umutsuz, bir hevesli bir bıkkın hissedebiliriz. Her çöküş, yarayı bir arada tutan ve iyileştiren dikişin bir parçasıdır. İyileşme döngüseldir, döne dolaşa farkındalıklarla ve yeni duygusal deneyimlerle büyümek ve gelişmektir.
Psikolojik destek bir süreçtir. Yaşanılan problemlerin oluşumu bir süre aldığına göre çözümünün de vakit alabileceği, tek amacın anlık rahatlama olmadığını, asıl amacın sorunlarınıza çözüm üretmek ve hayatınızı düzenlemek olduğunu unutmamalıyız.
PROF. DR. ZEYNEP HAMAMCI
Psikoterapi hayat yolculuğunuzda size destek olur
'Bilişsel Davranışçı Terapi' ekolüne bağlı olarak yetişkin, ergen ve çiftlere yönelik terapi hizmetleri sunduğunu ifade eden Prof. Dr. Zeynep Hamamcı, aynı zamanda 'Psikodrama Grup Terapi' uygulamaları üzerine de çalışmalar yaptığını kaydetti.
Sorunların hayatımızın doğal ve kaçınılmaz bir parçası olduğunu dile getiren Prof. Dr. Zeynep Hamamcı, psikoterapinin bu süreçteki rolünden bahsetti: “En mutlu aile, evlilik ilişkilerinde ya da yakın dostluklarda, arkadaşlık ve iş ilişkilerde bile zaman zaman çatışmalar ve sorunlar yaşanabilir. Sorun ya da çatışma, yaşamda bir değişim yapma için bize bir fırsat sunar. Bu süreçte hayatınızı bir yolcuğa benzetebiliriz. Yolculuğunuzun hedefi elbette sağlık ve mutluluk dolu bir yaşamdır. Ancak yol boyunca sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Şimdi bu yolculukta iki seçeneğin olduğunuzu düşünün. İlk seçenekte sorunları yok etmeye ve sorunlardan kaçmaya çalışıyorsunuz. İkinci seçenekte sorunları kabul ediyor ve sorunlarla başa çıkmak için elinizdeki tüm kaynakları kullanıyorsunuz. Sorunların üzerini örtmeden onları fark etmek ve gerektiğinde yardım almak hedeflerimize doğru adımlar atmaya ve daha tatmin edici bir yaşam sürmemize yardımcı olabilir. Psikoterapi de bu yolculukta size yardımcı olan, yol gösteren bir önemli bir destektir.”
Güçlü ve kanıta dayalı bir terapi yaklaşımı: Bilişsel davranışçı terapi
Psikoterapide sorunlara yardımcı olmak için geliştirilmiş pek çok yöntem ve müdahale tekniği bulunduğunu ifade eden Prof. Dr. Zeynep Hamamcı, etkili yaklaşım yöntemleri hakkında bilgi verdi: “Bilişsel davranışçı terapiler bir çok ruh sağlığı sorununun tedavisinde en etkili ve sık kullanılan terapi yöntemlerindendir. Merkezimizde bilişsel davranışçı terapi, depresyon, anksiyete bozukluğu, panik bozukluk, sosyal fobi, obsesif kompulsif bozukluk ve yeme bozuklukları gibi pek çok rahatsızlığın tedavisinde ve bireysel, çift, evlilik, ailelere sunulan psikolojik destek sürecinde psikoterapi uygulamaları yürütülmektedir. Bilişsel davranışçı terapiler, insanların yaşadığı psikolojik problemlerin sebebi olarak olayları değil, kişilerin olaylara ilişkin katı, aşırı çarpıtılmış düşünceler geliştirmelerini görmektedir. Bireyin ruh sağlığını düzeltmek amacıyla sorunlarının altında yatan olumsuz ve katı düşünceleri yerine olumlu ve esnek düşünmelerine yardım ederken aynı zamanda sorunların çözülebilmesi için davranışsal ve duygusal başa çıkma becerilerini kazanmalarını da hedefler.”
Psikodrama yaşantı grupları:
İçsel bir yolculuk deneyimi merkezlerinde bireysel terapilere ek olarak Psikodrama Yaşantı Grupları yürütüldüğünü de söyleyen Prof. Dr. Zeynep Hamamcı, şu bilgiyi paylaştı: “Psikodrama Yaşantı Grupları 8-12 kişiden oluşan küçük grup ortamında, benzer yaş ve sorunları olan bireylerin sorunlarının ele alınması ve problemlerine çözümler bulunmasını amaçlar. Grup ortamında başkalarının da benzer sorunları olduğunu görür ve onların uyguladıkları çözümleri görerek kendinizi geliştirebilirsiniz. Destekleyici ve güvenli bir ortamda sizi rahatsız eden duygu düşünce ve yaşantılarınızı paylaşmak ve grup üyelerinden destek almak size kendinizi iyi hissettirecektir. Kısaca içsel bir yolculuk deneyimi olan Psikodrama Yaşantı Gruplarına katılarak geçmişin yükünden ve geleceğin endişelerinden kurtulabilir, ilişkilerinize ve seçtiğiniz ya da size verilen rollere daha yakından bakabilir, kendinizi geliştirerek sorunlarınıza çözüm bulabilirsiniz. Psikodrama Yaşantı Grupları çoğunlukla haftada bir 3 saat uygulanır. Temel kuralı gizliliktir. Yaşadığınız sosyal ortamda diğer insanlarla sorunlarınızı paylaşırken her zaman gizlilik garantisi yoktur, bu yüzden kişisel bilgilerini paylaşırken dikkatli olmak zorunda kalabilirsiniz. Ancak Psikodrama Yaşantı Gruplarında konuşulanlar grup içinde kalır ve hiç kimse sizi paylaşamaya zorlayamaz. Bu nedenle kendinizi rahat ve hazır hissettiğiniz ölçüde grup ortamında paylaşımda bulunabilirsiniz. Sizleri grup yaşantımıza katılmaya davet ediyoruz.”
UZMAN KLİNİK PSİKOLOG ELİF ÖZTOP
Ruhunu iyileştirmek kendinden başlar
Ergen, yetişkin ve ailelere yönelik psikoterapi hizmeti verdiğini söyleyen Uzman Klinik Psikolog Elif Öztop, danışanlarına aynı zamanda grup terapisi, aile danışmanlığı, kayıp ve yas danışmanlığı alanlarında da hizmet verdiğini belirtti.
“Terapi ‘sen’ olabildiğin ve kendin olduğun için yargılanmadığın bir alandır” diyen Uzm. Kl. Psk. Elif Öztop, “Ağırlıklı olarak depresyon, anksiyete, yeme ve uyku bozuklukları, travma sonrası stres bozukluğu, obsesif kompulsif bozukluk, kişilik bozuklukları vb. psikopatolojik problemler üzerine uzmanlaşmaktayım” dedi.
Sanat terapisinin iyileştirici gücü
Sanat terapisinin sanat aracılığıyla iyileşme sağladığını ifade eden Uzm. Kl. Psk. Elif Öztop, “Kişinin kendi sanatını oluşturarak, problemlerini ve içsel çatışmalarını sanata yansıtarak problemlerini çözümlemek, iletişim becerilerini güçlendirmek, kaygıyı azaltmak, benlik saygılarını arttırmak, içsel farkındalık becerileri ve yaşamdan alınan doyumu arttırmak amaçlanır. Bireye en çok rahatsızlık ve acı veren konular, gizli kalan ve sözle ifade edilemeyen duyguların, istekler ve arzuların engellenmeden sanat aracılığıyla yansıtılması sanat terapisini diğer yaklaşımlardan ayıran önemli bir özelliktir. Dışavurumcu sanat terapisi seans uygulamalarımda, danışanlarımın problemine ve ihtiyacına göre bir veya birden fazla sanat dalı seçerek terapi sürecini daha etkili hale getirmeyi amaçlıyorum. Danışanlarımıza özel terapi programı oluşturarak bireysel ya da grup atölyesi şeklinde uygulamaktayım” diye konuştu.
Kabul ve Kararlılık Terapisi ile psikolojik esnekliğinizi arttırın
Bireyin geçmiş ve gelecek arasında sıkışmasının, psikolojik olarak esnek düşünmek yerine katı tutumlar sergilemesinin onu psikopatolojiye sürüklediğini belirten Uzm. Kl. Psk. Elif Öztop, “Kabul ve Kararlılık Terapisi; psikolojik esneklik modeli ile bireyin, karşısına çıkabilecek acılarla etkin bir şekilde başa çıkabilmesini, ona zengin, dolu ve anlamlı bir yaşam sürme konusunda yardımcı olmayı, hayatın içinde doğal bir şekilde var olan acılardan kaçmak yerine onları kabul etmesini sağlamaktadır.
Kabul ve Kararlılık Terapisi ile özellikle istenmeyen duygu, düşünce ya da içinde bulunduğu problemlerden kaçınan danışanlarımda, acıyı kontrol altına almak için yaşadığı deneyimsel kaçınmaların farkına varması, bu kaçınmaların kişiye verdiği zararları ve olumsuz durumları kontrol edebilmek için yaptıklarının aslında istenmeyen duygu ve düşünceleri arttırdığını fark ettirmek ve farklı baş etme becerilerini kazanmasında yardımcı olmaktayım” dedi.
Mindfulness ile öz-şefkatinizi geliştirin
“Şefkat, acıya rağmen değil acıyla birlikte devam edebilmektir” ifadelerini kullanan Uzm. Kl. Psk. Elif Öztop, “Şefkat, zor duygulara, acı veren hislere ve yaşantılara, sıkıntı yaratan düşüncelere karşın yargıdan arınmış ve kabul edici bir tutumu ortaya çıkarması ve deneyimle onu koruması ile karakterizedir. Mindfulness Temelli Şefkatli Yaşam Terapisi; kişilerin fiziksel, zihinsel, duygusal ve iyi oluş halinin iyileştirilmesi için, öz-şefkatin geliştirilmesini ve pratik edilmesini hedefler.
Seanslarımda Mindfulness Temelli Şefkatli Yaşam Terapisinin; şefkati kendimiz, hayatımız ve ilişkilerimiz ile içselleştirmek, duygusal dayanıklılık sağlayabilmek, kendimize ve başkalarına şefkat ve nezaketle yaklaşabilmek, sağlıklı ve anlamlı duygusal ve sosyal ilişkiler kurabilmek gibi birçok noktada danışanlarımın ruh sağlığı üzerindeki iyileştirici gücünü gözlemlemekteyim.
Ruhunu iyileştirmek kendinden başlar. İyileşmek için sadece istemek yeterli değildir, aynı zamanda farkındalıklı bir şekilde eyleme geçmek gerekir. Uzun süreli bir psikolojik iyi oluş hali ve kendinizin en iyi versiyonunuzu keşfetmek için çıktığınız yaşam yolculuğunuzda sizlere eşlik etmek için buradayım” diye konuştu.
UZMAN KLİNİK PSİKOLOG ÖZGE KARA
Kendinizi değiştirmek ve geliştirmek için ilk adım önemlidir !
Uzman Klinik Psikolog Özge Kara çocuk alanında “Bütüncül oyun terapisi”, çift- cinsel terapi alanında “Duygu odaklı çift terapisi”, yetişkin ve bağımlılık alanında ise “Bilişsel davranışsal terapi' ile çocuk ve yetişkinlere psikolojik testler uyguladığını söyledi.
Terapide değişim ve gelişimin önemli olduğunu ifade eden Uzm. Kl. Psk. Özge Kara, "Kişinin kendini ve öz kaynaklarını daha iyi tanıması, bireysel farkındalık ve yetkinlik geliştirmesi terapi süreci sonundaki kazanımları olarak karşımıza çıkar. Psikoterapi sürecine dahil olmak ve yardım almak adına ilk adımı atmak, tüm bu sürecin en önemli başlangıç aşamasıdır" dedi.
Çocuk alanın da ‘Bütüncül oyun terapisi’ hizmeti sunuyorum
Çocuk alanında oyun terapisi hizmeti vermekteyim. Bu süreçte en çok karşıma çıkan sorular çocuğum oyun oynarken nasıl iyileşebilir? Oyun terapisinden ne bekleyebilirim? Yetişkinler, psikoterapi sürecinde nasıl duygu ve düşüncelerini ifade edebilme imkanı buluyorsa, çocuklar için de duygu ve ihtiyaçların ifade edilmesi oyun aracılığıyla olmaktadır. Oyun terapisi, çocukların bazı duygu ve deneyimleri yaşamasına fırsat sağlar. Çocuğun oyunu her zaman aynıdır ancak oyun terapisinde, çocuğun oyunda oluşturduğu sembolik anlatımlar oyun terapisti tarafından anlaşılır. Çocukların günlük oynadıkları oyunlar, oyun terapi seansında oynadıkları oyundan içerik olarak farklı olmasalar bile işlevsel olarak farklıdır. Çocuklar ile ilerlenen bu süreçte aile ile iş birliği halinde aile terapisi hizmeti de vermekteyim.
Psikolojik sağlık, hayatın en büyük zenginliğidir
Psikolojik sağlığın önemini anlamanın bu alanda bilinçli bir yaklaşım benimsememiz için ilk adım olduğunu söyleyen Uzm. Kl. Psk. Özge Kara, “Psikolojik sağlığımızı sürdürme veya iyileştirmek adına bir uzmandan destek almak, genel yaşam kalitemizi artırabilir ve daha sağlıklı, dengeli ve mutlu bir yaşam sürmemize yardımcı olabilir” dedi.
Bağımlılık irade meselesi değil bir hastalıktır
“Bağımlılıkta doğru bilinen yanlışlardan biri de bağımlılığın bir irade meselesi olduğu, iradesi zayıf olan kişilerin bağımlı olacağı düşüncesidir” diyen Uzm. Kl. Psk. Özge Kara, “İradesi olanların bu sorunu yaşamayacağı düşünülür. Unutulmaması gereken herkesin bağımlı olabileceğidir. Bağımlılık tedavisi ve süreci boyunca en önemli durum kişinin bağımlı olduğunu kabul etmesidir.
Seanslarımda danışanlarıma uyguladığım en önemli metot ‘Yalnızca Bugün İçin’ metodudur. Geçmişi düşünüp endişe duymak veya geleceği düşünüp kaygılanmak yerine anda kalıp anın tadını çıkarabilmek, bağımlılık tedavisinde önemli bir rol oynar. Bağımlılık terapisi biyolojik, psikolojik ve sosyal açılardan bütüncül değerlendirme ile başlar. Bağımlılık tedavisi ekip işidir. Hasta, aile ve alanda uzman psikolog tarafından koordine çalışırlarsa başarı oranı artmaktadır. Tedavi seçeneği ve sürecin nasıl yönetileceği hasta ve aile ile planlanır. Bağımlılık terapisinde bilişsel davranışçı terapi, motivasyonel görüşme teknikleri, gibi çok sayıda yöntemden yararlanmaktayım” açıklamasında bulundu.
Bağımlılık Terapisi hangi alanlarda yapılır?
* Alkol bağımlılığı,
* Madde bağımlılığı (kokain esrar vs.),
* Kumar (bahis, piyango, borsa vb.) bağımlılığı,
* İnternet oyun bağımlılığı,
* İlişki bağımlılığı,
* Alışveriş bağımlılığı,
* Seks bağımlılığı,
* Yeme bağımlılığı şeklindedir.
Neden duygu odaklı çift terapisi?
Çiftler arasındaki etkileşimi bir ‘dans’ bu dansın müziğini de ‘duygular’ olarak tanımlayan Uzm. Kl. Psk. Özge Kara, “Duygu Odaklı Çift Terapisi, diğer çift terapilerinden farklı olarak, direnci kırmak ve ilişkiyi iyileştirmek için tarafların ilk bakışta görünmeyen duygularına ve bağlanma ihtiyaçlarına odaklanır. Bu duyguların ve karşılanmayan ihtiyaçların ifade edilip duyulmasını hedefler” dedi.