Yükleniyor...

Riskli gebelikler üzerine...

15 Mayıs 2023

PERİNATOLOJİNİN HEM ANNE HEM DE BEBEĞIN SAĞLIĞINI DEĞERLENDİRDİĞİNİ VE TEDAVİ ETTİĞİNİ SÖYLEYEN PERINATOLOJI (RİSKLİ GEBELİK) VE KADIN DOĞUM UZMANI DOÇ. DR. TUNCAY YÜCE, GEBELİĞİN RİSKLI YA DA RİSKSIZ OLMASININ ANNENİN VE BEBEĞİN ANNE KARNINDA DEĞERLENDİRİLMESİ İLE BELİRLENEBİLECEĞİNİ KAYDETTİ.

Perinatolojinin (Riskli gebelik) insanları biraz korkuttuğunu ifade eden Doç. Dr. Tuncay Yüce, bir gebeliğin riskli olup olmadığını anlamak için öncelikle değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.

BAZI HASTALIKLAR GEBELIKTE RISKI ARTIRMAKTADIR

“Perinatoloji aslında tam anlamıyla anne ve bebek sağlığını değerlendirme ve tedavidir” diyen Doç. Dr. Yüce, “Riskli gebelik dediğimiz zaman akla gelen ilk şey bebek oluyor ama gözden kaçırılan bir diğer husus ise annenin sağlığıdır. Bir gebeyi değerlendirdiğimizde annede karşılaştığımız bazı hastalıklar hem anneyi hem de bebeği ciddi risklerle karşı karşıya getirebiliyor. Biraz detaylandırmak gerekirse bebekte olabilecek genetik veya yapısal sıkıntı riski ya da mevcut olması, annede şeker, tansiyon gibi birçok kronik hastalık olması yine gebeliğin riskini arttıran durumlardı” diye konuştu.

ÇEŞITLI TESTLER UYGULANIYOR

“Birçok hastalığın olma ihtimali tek tek bakıldığında az olsa da tümünü ele aldığımızda bebeklerde yüzde 2-4 oranında ciddi hastalıklarla karşılaşıyoruz” ifadelerini kullanan Doç. Dr. Yüce, “Bunlar içerisinde özellikle genetik sendromlar büyük yer tutuyor. Bunlar içerisinde de en sık bilineni Down sendromudur. Özellikle halk arasında zekâ testleri olarak bilinen ikili, üçlü ya da dörtlü testlerin asıl amacı da Down sendromu başta olmak üzere bazı genetik hastalıkları erken tarama amacıyla yapılan testlerdir” dedi. 

PERINATOLOJIDE YAPILAN IŞLEMLER

Opr. Dr. Yüce, riskli gebeliklerde yaptıkları işlemler hakkında şu bilgiyi verdi: “Detaylı ultrasonografi(Organ taraması), karından sıvı alma(Amniyosentez), bebeğin eşinden parça alınması(Koryon villus biyopsisi), bebeğin kordonundan kan alınması(Kordosentez), anne karnında sıvı fazlalığında sıvının boşaltılması(Amniyodrenaj), sıvı eksikliğinde sıvı verilmesi(Amniyoinfüzyon), bebekte oluşan kansızlık durumunda anne karnında kan verilmesi(Transfüzyon), bebekte göğüs boşluğunda sıvı birikmesi ya da idrar yolu tıkanıklığında kateter(Şant)takılması, erken doğum durumlarında sonraki gebeliklerde rahim ağzı dikişi uygulanması.”

GEBELIK ÖNCESI DEĞERLENDIRILMELI

Gebeliğin riskli ya da risksiz olmasının hem annenin hem de bebeğin anne karnında değerlendirilmesi ile belirlenebileceğini belirten Opr. Dr. Yüce, “Bu durumun değerlendirilmesi gebelik öncesi değerlendirme ile başlamalıdır. Çünkü bazı durumlarda gebelik sonrasında yapılabilecek tedaviler riskleri azaltmamaktadır” diye konuştu.

"Riskli gebelik dediğimiz zaman akla gelen ilk şey bebek oluyor ama gözden kaçırılan bir diğer husus ise annenin sağlığıdır. Bir gebeyi değerlendirdiğimizde annede karşılaştığımız bazı hastalıklar hem anneyi hem de bebeği ciddi risklerle karşı karşıya getirebiliyor. Biraz detaylandırmak gerekirse bebekte olabilecek genetik veya yapısal sıkıntı riski ya da bu riskin mevcut olması, annede şeker, tansiyon gibi birçok kronik hastalık olması yine gebeliğin riskini arttıran durumlardır."

Doç. Dr. Tuncay Yüce kimdir?

1981 yılında Kahramanmaraş’ın Elbistan ilçesinde doğdum. İlk, orta ve lise eğitimimi burada tamamladım. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden 2005 yılında mezun olduktan sonra yine Ankara Üniversitesi’nde 5 yıl kadın doğum asistanlığı yaptım. Bu dönemden sonra mecburi görev için atandığım Adıyaman Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yaklaşık 4 yıl kadın doğum uzmanı olarak çalıştım. Ankara Üniversitesi Perinatoloji (Riskli gebelik) bölümünde yan dal eğitimimi alarak ikinci mecburi hizmetimi Gaziantep Cengiz Gökçek Kadın Hastalıkları ve Çocuk Doğum Hastanesi’nde yaptım. Bu dönemde (2018) doçentlik unvanımı aldım. 2019 yılından bu yana kendi kliniğimde hizmet veriyorum.

Sosyal Medyada Paylaş
GÜLŞAH SERT