- Şehitkamil / Gaziantep
- +90 (342) 232 80 81
- info@cemiyet.com.tr
Teknolojik gelişmelerin etkisiyle şeffaf plaklarla da dişlerin ve çenelerin konumlarını düzeltebildiklerini söyleyen Ortodonti Uzmanı Dt. Merve Rumanlı, bu tedavinin klasik yöntemlere göre daha estetik ve konforlu olduğunu anlattı.
Gülüş Akademisi Kliniği'nde ortodonti uzmanı olan Dt. Merve Rumanlı, şeffaf plak tedavisinin hem erişkinlere hem de genç ve çocuklara uygulanabildiğini ifade etti. Şeffaf plakların ağız ve diş sağlığı iyi olan her yaşta her hastaya uygulanabileceğini söyleyen Uzm. Dt. Rumanlı, böylelikle kısa müdahalelerle problemlerin çözüldüğünü ve ileride daha uzun sürecek ortodontik tedavilerin önlendiğini belirtti.
ORTODONTİK TEDAVİ KİŞİNİN ÖZGÜVENİNİ ARTIRIR
Uzmanlık alanı olan ‘Ortodontik tedavi’ hakkında bilgi veren Uzm. Dt. Merve Rumanlı, ortodontinin dişler ve yüzdeki düzensizliklerin teşhisi, önlenmesi ve tedavisiyle ilgilenen diş hekimliği dalı olduğunu söyledi.
Uzm. Dt. Rumanlı, “Ortodonti kelimesi, Yunancada ortho “düzgün” ve odons “diş” kelimelerinden oluşmaktadır. Kelime anlamı olarak düzgün diş anlamına gelse de ortodonti, yüz ve çenelerin gelişim bozukluklarının düzeltilmesini de amaçlar. Ortodontik tedavinin ana amacı iyi bir kapanıştır. Bu da düzgün olarak sıralanmış dişlerin karşı çenedeki dişlerle uyumlu olmasıdır. İyi bir kapanış; ısırma, çiğneme ve konuşmayı kolaylaştırır. Ağız sağlığının geliştirilmesi ve böylece genel sağlığın da iyileşmesine yardımcı olur ve kişinin özgüvenini artırır. Dişlerin bu hizalamaları onlarca yıldır braket ve tellerle yapılagelmişken, teknolojik gelişmelerin etkisiyle artık şeffaf plaklarla da dişlerin ve çenelerin konumlarını düzeltebiliyoruz” diye konuştu.
ŞEFFAF PLAK TEDAVİSİ İDEAL VE ESTETİK BİR SEÇENEKTİR
Uzm. Dt. Rumanlı, “Şeffaf plak tedavileri klasik yöntemlere göre birçok avantajı bulunan, çok daha estetik bir ortodontik tedavi yöntemi olarak karşımıza çıkmaktadır. Hem erişkinlere hem de genç ve çocuklara uygulanabilen bu ortodontik tedavi yöntemi; tel takmak istemeyen fakat diş görünümünden memnun olmayan kişiler için en ideal ve en estetik tedavi seçeneklerindendir” dedi.
ŞEFFAF PLAK OLDUKÇA KONFORLUDUR
Şeffaf plak tedavisinin geleneksel braketleme yöntemine göre avantajlarından da bahseden Uzm. Dt. Rumanlı, “Plaklarının en önemli özelliği neredeyse tamamen görünmez olmasıdır. Dolayısıyla oldukça estetiktir.
Şeffaf plaklar ile tedavi geleneksel braketleme yöntemlerine göre daha konforludur. Ağız içinde herhangi bir tel veya metal parçası olmadığı için batma ve yara oluşumu olmaz, dolayısıyla geleneksel tel tedavisine göre daha az ağrılıdır. Konuşmaya olumsuz bir etkisi yoktur.
Diş çarpıklıklarından ağrı ve sızı olmadan aynı zamanda hiç kimse tarafından fark edilemeyecek bir şekilde dişlerinizi ideal pozisyonuna getirebilir ve sağlıklı gülüşünüze kavuşabilirsiniz. Plakları çıkarıp ağız ve diş bakımınızı istediğiniz gibi yapabilirsiniz. Dolayısıyla ağız hijyenini sağlamak çok daha kolaydır” açıklamasında bulundu.
KÜÇÜK YAŞLARDA YAPILAN ŞEFFAF PLAK TEDAVİSİ İLERİ YAŞLAR İÇİN AVANTAJ
Şeffaf plakların ağız ve diş sağlığı iyi olan her yaşta her hastaya uygulanabileceğini söyleyen Uzm. Dt. Rumanlı, şunları kaydetti: “Gelişen teknolojiyle beraber bu sistem artık ağzında süt dişleri olan çocuklara da uygulanabilmekte ve daimi dişlerin rahatlıkla sürebileceği bir ortam hazırlanabilmektedir. Böylelikle de kısa müdahalelerle problemler çözülmekte ve ileride daha uzun sürecek ortodontik tedaviler önlenmektedir.
Şeffaf plakları kullanmayı en çok tercih ettiğim vakaların başında daha önce ortodontik tedavi görmüş fakat sonrasında tekrar çapraşıklık olmuş bireyler gelmektedir. Bu tarz durumlarda dişe gelecek kuvveti bilgisayar ortamında azaltarak dişlere daha ideal kuvvetler gelmesini sağlayabiliyoruz.”
ŞEFFAF PLAK, ÇOCUKLAR İÇİN KULLANIMI KOLAY BİR YÖNTEM
Şeffaf plakların çocuklarda kullanımının kolay olup olmadığını sorduğumuz Uzm. Dt. Rumanlı, şu yanıtı verdi: “Çocuklar tek başlarına şeffaf plakları dişlerine takıp çıkarabilmekte oldukça başarılılar. Kendi başlarına yemek öncesi plakları çıkarıp ihtiyaçlarını giderebilirler. Çocuklar şeffaf plaklarla tedavi görürken sportif ya da sanatsal faaliyetlerini sürdürmelerine bir engel bulunmamaktadır. Plaklar dişlerin yüzeyini sıkıca kaplar ve istenmeden yerinden çıkma ya da düşme gibi bir sorun yaşanmaz. Böylelikle sosyal yaşantılarını olumsuz olarak etkilemez.”
ÇOCUKLARDA 5 - 7 GÜNDE BİR DEĞİŞİM YETERLİ
Şeffaf plakların kullanımı hakkında da bilgi veren Uzm. Dt. Rumanlı, “Hastalar plakları ortalama 7 - 10 gün arasında, günde 20 – 22 saatin altına düşmeyecek şekilde takar ve tedavi ortodonti uzmanının kontrolünde, tedavi sürecinin planladığı doğrultuda ilerler. Çocuklarda ise 5 - 7 günde bir değişim yeterli olmaktadır” diye konuştu.
ŞEFFAF PLAK TEDAVİLERİ 6 AY-2 YIL ARASINDA SÜRMEKTEDİR
Uzm. Dt. Rumanlı, “Şeffaf plak tedavileri genelde ne kadar sürüyor? Hastaları hangi sıklıkla kontrol ediyorsunuz?” sorumuzu şöyle yanıtladı: “Şeffaf plak tedavileri genellikle geleneksel yönteme göre daha kısa sürmekte olup genellikle 6 ay-2 yıl arasında sürmektedir.
Geleneksel yöntemde hastalarımızı 4 - 6 haftalık aralıklarla görmekteyiz fakat bu süreç şeffaf plak hastalarında biraz uzayabilmektedir. Yurt dışında ve şehir dışında yaşayan hastalarda kontrolleri bazen online olarak gerçekleştirmekteyiz. Randevularının bu esnekliği sayesinde yurt dışından da birçok hastamız bulunmaktadır.”
ŞEFFAF PLAK TEDAVİSİ UYGULANABİLECEK HASTALAR
Bu yöntemin ağızda eksik dişi bulunan, kaplama, köprü veya diş protezi olan hastalarda da uygulanabileceğini belirten Uzm. Dt. Rumanlı, “Bu yöntem ağızda bu şekilde restorasyonları olan ve eksik dişleri olan hastalarda oldukça uygundur. Hatta ağızdaki çekilmiş diş boşluklarını bu yöntemle kapatabiliyor ve tedavi sonrası implant veya restorasyon gereksinimlerinin de önüne geçmiş oluyoruz” dedi.
HİÇBİR YEME İÇME KISITLAMASI YOK
Şeffaf plaklar tedavilerinde, geleneksel tel tedavilerinde olduğu gibi yeme içme konusunda kısıtlamalar olmadığını anlatan Uzm. Dt. Rumanlı, “Bu yöntemin en sevdiğim özelliklerinden biri hiçbir yeme içme kısıtlamasının olmamasıdır. Ben de geçmişte tel takmış biri olarak bu sürecin bu konuda ne kadar zorlu olduğunu çok iyi biliyorum. Hala kliniğimizde geleneksel braketler taktığımız hastalara hem sözel olarak dikkat etmeleri gerekenleri anlatıyoruz hem de yazılı olarak veriyoruz. Şeffaf plak hastalarında ise hastalar tamamıyla özgür” ifadelerini kullandı.
TEDAVİ PLANI ONAYLANDIKTAN SONRA PLAKLARIN ÜRETİM SÜRECİ BAŞLIYOR
Uzm. Dt. Rumanlı hastanın muayeneye geldikten sonraki süreç hakkında şu bilgiyi verdi: “Tedaviye karar verdikten sonra dijital ağız içi tarayıcıları ile hastalarımızdan üç boyutlu dijital ölçüler, radyograflar ve de ağız içi, ağız dışı fotoğraflar alıyoruz. Bu materyaller ile hastamıza en uygun tedavi planını bilgisayar simülasyonuyla yapıyoruz. Tedavi planını onayladıktan sonra plakların üretim süreci başlıyor. Bu süreç 2-3 hafta kadar sürüyor. Plaklar kliniğimize ulaştıktan sonra hastalarımızla randevulaşıp dişler üzerine beyaz dolgu materyalinden minik ataşmanlar uyguluyor ve plakları veriyoruz.”
ORTODONTİK İLK MUAYENE 7 YAŞINI GEÇMEDEN YAPILMALI
Amerikan Ortodonti Derneği’nin (AAO) çocukların 7 yaşını geçmeden ortodontik muayene olmalarını tavsiye ettiğini söyleyen Uzm. Dt. Rumanlı, “Bu dönemde ortodonti uzmanı, henüz çocuğun ağzında süt dişleri varken çene ve diş gelişimindeki problemleri yakalayabilir. Anormal bir durum varlığında problemin erken teşhis edilmesi önemlidir çünkü bazı ortodontik problemler erken saptandığında tedavisi de daha kolay olmaktadır. Gelecekte komplike ve maliyetli tedavi olma olasılığı azalabilir. Pek çok ortodontik hastanın aktif tedavisi 9-14 yaşları arasında başlar. İskeletsel bozukluklar çocuğun büyüme dönemi bitmeden çözülebilmektedir” dedi.
Uzm. Dt. Merve Rumanlı kimdir?
Gaziantep doğumluyum. Ortaokul ve liseyi Gaziantep Anadolu Lisesi'nde okudum. Daha sonra Hacettepe Üniversitesi'nde diş hekimliği eğitimi aldım. Ardından ortodonti üzerine uzmanlık yaptım. Uzmanlıktan sonra bir süre Londra Üniversitesine bağlı St. George Hastanesinde Ortodonti ve Cerrahi Ana Bilim Dalında gözlemci olarak bulundum. Daha sonra Gaziantep'e döndüm ve Gülüş Akademisi Kliniği'nde ortodonti uzmanı olarak çalışmaya başladım.